Iznadprosječna i izazovna godina u Feravinu završila je ledenom berbom frankovke, sorte koja u srcu Slavonije daje izvrsne rezultate
Nakon ovogodišnje uspješne dvije izborne berbe - graševine i chardonnaya, na Sv. Nikolu pažljivo su pobrani zadnji grozdovi frankovke u vinogradima Feravina na lokalitetu Srednjak u srcu Slavonije.
Sve je bilo praćeno budnim okom enologa i struke. Klimatski uvjeti su bili zadovoljavajući, temperatura minus sedam stupnjeva Celzijevih, jutro suho i vedro, a šećeri iznadprosječni, više od 127 stupnjeva oechsla.
Riječ je o povijesnom trenutku za jednu od najnagrađivanijih hrvatskih vinarija, poznatu po svojim crnim vinima. Ledena berba frankovke najljepši je završetak izazovne, ali prema kvaliteti vina iznadprosječne vinogradarske i vinarske godine.
Kakvo će vino ove berbe biti, ostaje nam čekati, a valja istaknuti da je za Feravino ova godina bila doista značajna.
Njihovom se timu od ove godine pridružio i Marijan Knežević, jedan od najboljih hrvatskih enologa, osvajane su privlačne nagrade, crna vina Feravina brilijirala su na VINOcomu, a svoju je premijeru nedavno imao Virtuo, brut pjenušac, proizveden metodom vrenja u boci, dobiven od sorte rajnski rizling.
Premijera je održana u poznatoj zagrebačkoj vinoteci Bornstein, uz druga vina ove vinarije. Tako se uz slavonske specijalitete uživalo u Dika graševini 2015. i Graševini Miraz 2015., potom u Dika merlotu 2015. i Merlotu Miraz 2012. Spomenimo i da je ovo posljednje najbolje ocijenjeno vino u svojoj kategoriji na nedavnom međunarodnom ocjenjivanju vina Emozioni dal Mondo: Merlot e Cabernet Insieme u Bergamu.
„Kada sam kušao ova vina, rekao sam – idemo radit. Rezultat toga je i ovo naše druženje uz odlična vina iz linije Dika i Miraz, koja se od sada nalaze i u ponudi naše vinoteke“, rekao je Ivan Srpek, vlasnik zagrebačke vinoteke Bornstein.