Ponedjeljak, 19 Prosinac 2016

Priča o adventu na gruntu u centru Zagreba

Napisao:  G.E.T.
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Priča o adventu na gruntu u centru Zagreba

Na Gruntu - Rural street food for a Christmas mood. Ili, priča o adventu na gruntu u centru Zagreba.

Na zagrebačkom adventu postoji kućica drugačija od sviju, ona je dom pravoj gruntovskoj hrani – fest stisnutim čvarcima, bunceku sa zeljem, kobasama, špeku, siru&vrhnju i odličnom kuhanom vinu.

Svakoga dana na granici Europskog i Jelačićevog trga kućica zrači neodoljivom toplinom i ljepotom dok te mirisima privlači da zastaneš i probaš najbolju domaću klopu. Čuvaju je pesek Rexy i mačkec Sivko koji se neizmjerno raduju svakom gostu.

Kuhaju se u njoj izvorne kobasice - češnjovke, debrecinke ili kranjske napravljene vrijednim rukama domaćih mesara iz okolice Zagreba, a umjesto vode teče vrhunsko kuhano vino spravljeno po posebnoj recepturi bez aditiva i konzervansa.

Kućica #NaGruntu

Kako bi vam pružila potpuni ruralni doživljaj, kućica svoju stalnu ponudu povremeno obogati i drugim seoskim specijalitetima poput friško skuhane sarme, hladetine, vruće bučnice ili prave poslastice za najveće gastroljupce - otkoštenog odojka.

Uz ovu, kućica u sebi skriva još mnogo priča. Na vama je da ih otkrijete. To je vaša i naša kućica #NaGruntu

Inspiracija tradicijom

"Kućica #NaGruntu nastala je u želji da prenesemo dušu pravog, toplog hrvatskog grunta na zagrebački advent. Hranu pripremamo prema dobrim, starinskim recepturama kako bi prenijeli sve vrijednosti izvorne, domaće, nepretenciozne gastronomije u street food izvedbi.

Revitalizacijom i urbanizacijom ruralne kuhinje stvaramo izvornu gastro priču iznadprosječne kvalitete i prepoznatljivog okusa temeljenu na tradiciji i svim detaljima koji čine Božić, Božićem, a kućicu #NaGruntu mjestom kojem ćete se uvijek rado vraćati. ", kaže Maja iz kućice Na Gruntu.

Diana Gluhak, poznata nutricionistica je komentirala pojavu zimskih seoskih specijaliteta u sve široj ponudi ovim riječima: "Iako su masti uvijek na udaru raznih paradigmi, u zadnje vrijeme znanstvena zajednička sve češće govori kako zasićene masti nisu toliki problem za prehranu, ali ih je svejedno potrebno ograničiti u prehrani, jer su vrijedan izvor kalorija"

Jedan od razloga zašto susrećemo sve više izvornih seoskih recepata ili sastojaka i u vrhunskim restoranima  nije slučajnost, objašnjava gđa. Gluhak. "Primjer je svinjska mast koja često bila tabu tema. Borila se godinama za svoje pravedno mjesto na kuhinjskoj polici, međutim put je bio dug. Relativno nedavno je pokazano da svinjska mast, za razliku od mnogih ulja iznimno stabilna na visokim temperaturama, što ju čini iznimnom namirnicom koja se preporuča za kratka prženja. Njezine masne kiseline pri vrlo visokom temperaturama ostaju nepromijenjene, pa ju je sigurno koristiti i nekoliko puta za prženje, što se za ulje nikako ne može reći. "

Na Gruntu svoj brend gradi na tome da je proizvod sa grunta, ako je proizvoden s pažnjom u svakom slučaju bolji izbor od industrijski prerađene hrane i zbog toga žele ne samo spajati OPG-ove i kupce, već hrani s grunta izgraditi brend koji će kod kupaca prizivati pozitivne elemente koje te namirnice imaju prirodno u sebi.

Kućica #NaGruntuKućica #NaGruntu

Preporuke Gruntovaca

Mi se za ručak volimo nagraditi s Oh Lord sendvičem koji je spravljen od domaće kobasice u kombinaciji sa grahom u bučinom ulju i preprženim domaćim špekom, a kad smo u društvu i nazdravljamo kuhanim vinom; grickamo Shpekec i Horky Porky čvarke dok je nekima sir s vrhnjem i doručak i ručak i večera.

Gdje se nalaze?

Svoju adventsku kućicu smjestili su na sjevernu stranu Trga Bana Jelačića

Ako ogladite na klizanju na Tomislavcu - imaju i tamo kućicu #NaGruntu, prva kućica desno od pozornice.