Kako pripremiti il vero espresso italiano? Tajnu zna Segafredo Zanetti, svjetski lider u proizvodnji kave.
Segafredo Zanetti, ambasador originalne talijanske kulture ispijanja espressa, svečano je otvorio novi ured i edukacijski centar u zagrebačkoj Hektorovićevoj ulici 2.
Osim u Zagrebu, „Scuola di barista“ uskoro se otvara u Splitu i Rijeci. Tajna pripreme pravog talijanskog espressa svim partnerima ovog vrhunskog svjetskog brenda sada je na dohvat ruke.
Na hrvatskom tržištu Segafredo Zanetti prisutan je od 2015., i od tada provodi misiju servizio e qualità – pružajući kupcima vrhunsku uslugu i kvalitetu. Riječ je o brendu koji jedini na svijetu kontrolira cjelokupni proizvodni ciklus i kakvoću, od uzgoja sirovine do gotovog proizvoda u šalici. Osim plantaže kave i tvrtke za trgovinu sirovom kavom, u njegovom vlasništvu je i 18 pržionica širom svijeta, tvornica aparata La San Marco i preko 400 franšiznih barova u 50 zemalja. U želji da kavoljupcima ponudi vrhunski espresso, s kupcima se radi direktno, brinući o kvaliteti doslovno svake šalice Segafredo kave.
Asortiman Segafreda zadovoljit će najstrastvenije zaljubljenike u ovaj topli napitak. Extra Strong kava, izvrsna je kompozicija najfinijih zrna prženih na klasičan venecijanski način, što joj daje snažnu, plemenitu strukturu te karakterističan intenzivni okus. Segafredo Extra Mild krasi blaga aroma i elegantan okus, a uživanje u ovoj kavi gotovo nikad ne prestaje s jednom šalicom. Segafredo Mild blagog je i zaokruženog okusa kave, koja se može se piti u svako doba dana. Uživat ćete u punom, tipičnom talijanski karakteru i živahnoj aromi.
Posebnost Segafreda je i Bio kava Organica, nositelj certifikata ekološkog uzgoja i 'Fair Trade' pravedne trgovine. Svoj profinjeni okus i bogatu aromu Organica može zahvaliti zrnima kave robusta te duljem i intenzivnijem prženju.
„Uvjereni smo da glasovitost marke Segafredo Zanetti, profesionalan prodajni tim, vrhunska kompetencija naših certificiranih barista i besprijekorna kvaliteta uspješno drže korak sa sve većom sviješću o važnosti kvalitete u ugostiteljstvu. Upravo, otvaranjem edukacijskog centra 'Scuola di barista' našim partnerima želimo približiti misiju poduzeća Segafredo Zanetti, a to je širenje okusa, kulture i pripravljanja pravog talijanskog espressa“, istaknuo je Marin Čavlina, Country Manager, Segafredo Zanetti Croatia d.o.o.
Segafredo Zanetti „5 M“ za savršeni espresso
Želite li uživati u savršenom espressu, slijedite "5 M" Segafredo Zanettija, svjetski poznatog brenda u proizvodnji kave
Tko slijedi pravilo "5 M" marke Segafredo Zanetti, vrlo će se lako snaći u svijetu strasti prema espressu. Svaki „M“ predstavlja važan korak na putu k savršenom uživanju u espressu.
PRVI M: LA MISCELA – MJEŠAVINA
Segafredo Zanetti bira najbolje sorte arabice i robuste strogo kontroliranog podrijetla i miješa ih prema starom venecijanskom receptu neprestano se trudeći dobiti najbolji mogući rezultat.
DRUGI M: LA MACINADOSATORE – MLINAC
Mlinac je prva stanica za mješavinu na putu do savršenog espressa u šalici – od zrna nastaje mljevena kava. Zrna kave za espresso trebala bi općenito biti vrlo fino i po mogućnosti svježe mljevena, a po šalici treba koristiti sedam grama mljevene kave.
TREĆI M: LA MACCHINA – APARAT
Aparat je drugi pomoćnik baristi u pripremanju espressa: ovdje od svježe samljevene kave nastaje „tekući“ specijalitet od kave.
Talijanski inženjeri izumili su razne vrste aparata za espresso, no prava kultura ispijanja kave ostaje povezana s tradicionalnim espresso aparatima.
ČETVRTI M: LA MANO – RUKA
Majstorsko umijeće barista jedan je od najvažnijih čimbenika kvalitete pripravljanja savršenog espressa. Kad priprema espresso, barista postaje umjetnik.
PETI M: LA MISSIONE – MISIJA
Misija poduzeća Segafredo Zanetti širenje je okusa, kulture i pripravljanja pravog talijanskog espressa.
Misija djeluje na sva prethodna slova „M“ i ujedinjava ih u jedinstven, ekskluzivan sustav kvalitete.
Jeste li znali?
Kako bi ostali budni tijekom dugih noći provedenih u molitvi, redovnicima samostana Chehodet u Jemenu pomogle su sjemenke crvenih bobica tajnovitog grma.
Domovina kave je Etiopija, točnije pokrajina Kafa od koje i potječe riječ kava.
U 16. stoljeću europski su putnici otkrili kavu u Turskoj gdje su nastale prve kavane u kojima su se susretali intelektualci. U to su vrijeme arapski trgovci počeli izvoziti sirovu kavu i na Zapad.
Godine 1645. otvorena je prva trgovina kave – bottega del caffè – u Veneciji, a 1683. prva bečka kavana.