Na poziv novog šefa kuhinje restorana Johann Francka, Ivana Tomaševića, prošli je tjedan ovom restoranu u goste stigao svjetski poznati chef Gianfranco Chiarini. Ova posjeta predstavlja početak nove ere zbližavanja, poslovne suradnje i gostovanja svjetskih chefova u prostorijama Johann Francka.
Celebrity chef Gianfranco Chiarini i njegova supruga chef Anna Chiarini u sklopu svoje Eastern Europe Culinary Super Tour 2016, ovog kolovoza, prolaze kroz 14 zemalja ovog dijela Europe, od Poljske do Estonije, sa ciljem upoznavanja najboljih chefova u regijama te kulinarskih delicija i običaja, koje želi podijeliti s preko 30.000 chefova u svojoj poslovnoj mreži i pola milijuna sljedbenika na svojoj FB stranici.
S obzirom na to da dijele jednaku strast prema svježoj, organskoj hrani lokalnog podrijetla, chef Chiarini sa zadovoljstvom je prihvatio poziv chefa kuhinje Johanna Francka, Ivana Tomaševića, i pokazao veliki interes za istraživanje različitosti okusa svih dijelova Hrvatske. Johann Franck je ovom prilikom predstavio nekoliko hrvatskih regija kroz menu naziva “Touch of Croatia”, odabran za gosta isključivo od svježih namirnica dostupnih toga dana. Prethodno su dva chefa tijekom kratke popodnevne šetnje posjetili obližnju tržnicu Dolac, te odabrali nekoliko domaćih proizvoda koje su kasnije zajednički pripremali.
„Za mene je kuhanje kada kuhar zna podrijetlo svih sastojaka s kojima radi i voli zaprljati ruke u kuhinji", kazao je Chiarini. Vjeruje isključivo u organsku kuhinju: “Molekularnu kuhinju ne priznajem; ubaciti vrhunsku namirnicu u blender i pomiješati s pojačivačima okusa je besmisleno.
Velike svjetske kuhinje, poput talijanske ili francuske, svjetski supopularne uz veliku pomoć marketinga, iako su mnoštvo sastojaka koje smatraju svojima, ustvari usvojile s drugih kontinenata prije više stoljeća.
Ne mislim da je vrhunsko kuhanje vezano za samo mali broj svjetskih chefova. Vjerujem da u svim dijelovima planete postoje vrhunski chefovi koji kuhaju na tradicionalne načine od lokalnih sastojaka, kao u prošlosti, a to je, siguran sam, nova budućnost kulinarstva. Također vjerujem da su kuhinje jugoistočne Europe i Balkana autentične i vrijedne istraživanja, a trenutna politička situacija na zapadu će sigurno potaknuti turiste da se okrenu ovom dijelu Europe; to predstavlja priliku za Hrvatsku i sve zemlje u regiji.”, zaključio je Chiarini.
Gianfranco Chiarini talijanski je celebrity chef iz Ferrare, a njegova karijera uključuje rad u Michelinovim restoranima, luksuznim hotelima i brodovima te kulinarsko savjetovanje. Poznat po širokom rasponu znanja, interesa i tehnika koje koristi, Gianfranco podjednako nalazi inspiraciju u kreiranju receptura, ali i dizajniranju luksuznih restorana, istraživanju klasične i moderne europske i svjetske kuhinje. Autor je nekoliko nagrađivanih knjiga, mentor, ugostitelj i konzultant. Pojavio se u više od 80 časopisa u više od 25 zemalja, nastupao je na CNN-u te brojnim TV emisijama diljem svijeta. Kao globalni konzultant vodi najveću svjetsku mrežu s preko 30.000 kuhara, dok njegova Facebook stranica ima preko 500.000 sljedbenika.
Na listi onih koje je svojim majstorijama uveseljavao chef Chiarini nalaze se: engleska kraljevska obitelj, predsjednik Sjedinjenih država Jimmy Carter, turski predsjednik Abdullah Gül, predsjednici Afričke unije, saudijska princeza i princ te mnogi drugi.
Gianfranco i supruga, Anna Chiarini, stručnjakinja za nutricionizam i zdravu hranu, književna autorica i kreatorica branda "I Eat Healthy", nose titulu najraznovrsnijeg svjetskog kulinarskog para. Osnivači su i vlasnici Chiarini Culinary Consultants, inovativne globalne kompanije za kulinarsko savjetovanje, s naglaskom na istraživanje i razvoj te zdrave prehrambene navike.
Poput bračnog para Chiarini, koji su orijentirani na 100% organsku kuhinju i vrhunsku kreativnost kod garniranja jela, njihov domaćin, chef Ivan Tomašević, njeguje duboku povezanost s morem i prirodom, koja je ostavila trag na njegovoj kuhinji pa inspiraciju voli potražiti u divljim plodovima i začinima u prirodi, okrunjujući svoja remek djela prepoznatljivim serviranjem na kamenu, drveću ili lišću, a njegova vizija ”funky food - fine dining with a twist“ se savršeno se uklapa u Johann Franck priču.
Predstavljajući novo razdoblje Johann Francka kao kultnog mjesta zagrebačke gastronomije, chef Tomašević iskazao se svojim najvećim prednostima: inspiracijom, predanošću, sljubljenošću s gostom te inovativnim pristupom namirnicama.
Ovim gostovanjem Johann Franck pokreće što bolje povezivanje, poslovnu suradnju između svjetskih chefova i njihovih kuhinja te razmjenu kulinarskih delicija i najavljuje buduću praksu organiziranja gostovanja svjetski poznatih chefova.