O ovome jelu mnogo se toga već zna, a jedan od svjetski poznatih Chefova, Anthony Bourdain, poželio se u njemu, od oduševljenja i okupati. Neki za rižot kažu da je istovremeno kompliciran i jednostavan, ukusan i slastan, zavodljiv i paprenkast, no on je zapravo i specijalitet i gastronomski doživljaj. Ako ste pomislili da se radi o običnom telećem rižotu, jako ste se prevarili. Skradinski rižot (nikad rižoto) potrebno je jako dugo kuhati - čak i do 13 sati i doista se valja potruditi oko pripreme. Zato ga se ne priprema baš često, uglavnom su to svečane prigode, jer on se spravlja za barem stotinjak ljudi.
Dalibor Anić jedan je od čuvara skradinskog rižota, sa svojom generacijom priprema ga već 40 godina, a s ekipom Picnica od 2017. Njegova majka je radila u poznatom restoranu Zlatna školjka, koji u Skradinu postoji već radi 50 godina i ona ga je učila kako ga pripremati. Danas samo nekoliko Skradinjana, od kojih je jedan Dalibor Anić, pripremaju rižot na isti, tradicionalni način koristeći teleću ružu, domaći luk i snažan temeljac, a jelo dovršavaju dodajući ribani parmezan i muškatni oraščić. U nedjelju, 11.12. su njegov rižot kušali Zagrepčani, a sljedeća nedjelja (18.12.) još je jedna prilika za uživanje u ovoj dalmatinskoj deliciji koju morate probati.
Ako ste poželjeli svoj tanjur čiste radosti i gušta ekipa Picnica vas poziva da rezervirate svoju porciju na njihovim društvenim mrežama ili na kućici.
Dobar tek!