38. izdanje bečkog festivala plesa ImPulsTanz

ImPulsTanz, festival plesa
Beč
Četvrtak, 15 Srpanj 2021  - Nedjelja, 15 Kolovoz 2021
Napisao:  G.E.T. Gregory Batardon; Nikolas Giakoumakis; Jean-Louis Fernandez
Plesna skupina Ultima Vez izvodi koreografiju Wima Vandekeybusa © Gregory Batardon Plesna skupina Ultima Vez izvodi koreografiju Wima Vandekeybusa © Gregory Batardon

Bečki međunarodni festival plesa ImPulsTanz od 15. srpnja do 15. kolovoza ponovno okuplja suvremenu plesnu scenu iz cijelog svijeta. Program 38. izdanja festivala obuhvaća više od 60 produkcija, od čega će gotovo 20 biti praizvedeno.

Od 15. srpnja do 15. kolovoza ove godine održava se bečki međunarodni festival plesa ImPulsTanz, jedan od najznačajnijih svjetskih festivala suvremenog plesa. Ondje će se na brojnim velikim pozornicama grada te u različitim muzejima i plesnim studijima ponovno okupiti plesna scena iz cijelog svijeta. Program 38. izdanja festivala obuhvaća više od 60 produkcija, od čega će gotovo 20 biti praizvedeno.  

Ovogodišnje izdanje festivala otvara Alexandra Bachzetsis © Nikolas GiakoumakisOvogodišnje izdanje ImPulsTanza otvorit će grčko-švicarska koreografkinja Alexandra Bachzetsis performansom Private Song, a u plesu uz ritam grčkog bluesa rebetiko pridružit će joj se performeri Sotiris Vasiliou i Thibault Lac, francuski plesač koji je 2019. na ovom festivalu odnio nagradu za najboljeg mladog koreografa. Prije toga održat će se otvorenje izložbe njemačkog fotografa Dietera Bluma u spomen na Ismaela Ivu, brazilskog plesača i koreografa te jednog od osnivača festivala ImPulsTanz koji je ove godine preminuo.

Obožavatelji plesa već će tijekom prvog vikenda festivala moći uživati u praizvedbama Austrijanca Iana Kalera i američke koreografkinje Meg Stuart. Osim toga, u programu valja istaknuti i svestranog belgijskog koreografa i plesača Wima Vandekeybusa, francusku koreografkinju Maguy Marin, proslavljenog britanskog koreografa i plesača Akrama Khana te belgijskog koreografa Alaina Platela.  

Performans Outwitting the Devil plesne skupine Akrama Khana © Jean-Louis Fernandez

Festival od 2001. predstavlja i program za inovacije u plesu i koreografiji [8:tension] Young Choreographers' Series. Ove godine program otvara Sophia Rodríguez performansom kojim na radikalan i razigran način prikazuje sliku drugih i sebe, a slijedi još osam izvedbi.

Osim vrhunskih plesnih izvedbi festival donosi i izložbe, predstavljanja knjiga te projekcije filma i glazbenih videa. Svi koji žele mogu se i sami okušati u suvremenom plesu te otkriti potpuno nove plesne stilove na oko 180 radionica. Pritom postoje grupe za početnike, starije od 60 godina te za djecu i mlade, dok u okviru takozvanih istraživačkih projekata profesionalni i iskusni plesači i koreografi mogu poboljšati svoje vještine.

Festival zaokružuje poseban glazbeni program u sklopu kojega posjetitelje u bečkom gradskom parku očekuju koncerti i setovi austrijskih DJ-eva.   

ImPulsTanz, festival plesa
Beč
Četvrtak, 15 Srpanj 2021  - Nedjelja, 15 Kolovoz 2021
Link: web stranica festivala