U Kutinu se vraća Festival vina

Festival vina MoslaVina
Kutina
Petak, 25 Lipanj 2021  - Subota, 26 Lipanj 2021
Napisao:  G.E.T. Stjepan Vidiček
U Kutinu se vraća Festival vina

Dva dana vinskog hedonizma, škrlet kao glavna zvijezda, atraktivne radionice, tradicijski specijaliteti, idilični vinogradi – sve je spremno za Festival vina MoslaVina

Ljubitelji hrvatskih vina, a pogotovo onih od autohtonih sorti moslavačkog kraja ponajprije škrleta, potom moslavca i dišeće ranine, svakako u kalendar neka zabilježe 25. i 26. lipnja. Nakon godinu dana pauze u Kutini se održava 27. izdanje tradicionalne Izložbe vina Hrvatske i vina izvornih sorti, u sklopu Festivala vina MoslaVina Kutina.

„Vinarije Moslavine posljednjih godina doživljavaju velik uzlet i osim domaćih, osvajaju i prestižna međunarodna priznanja na izložbama i stručnim ocjenjivanjima, a zasluge za to, osim odličnih i marljivih vinara, ima Festival vina MoslaVina Kutina koji već godinama potiče povećanje kvalitete proizvodnje vina u Moslavini te upoznavanje vinskog svijeta s autohtonom sortom škrlet“, ističe Ivana Grdić, direktorica TZ grada Kutine.

Zanimljivo, zabavno i jako fino. U petak, 25. lipnja, u Kleti Romić od 18 sati jedna za drugom ekskluzivne vinske radionice otkrit će urbanu stranu tradicionalnih moslavačkih vina i to samo za vinske profesionalce uz pozivnicu.

Sommelier Tomo Jakopović i enolog Lovro Miklaužić predstavit će laganu, lepršavu, ljetnu Pjenušavu Moslavinu, a sommelier Darko Lugarić na radionici Odležani škrleti otkrit će raskoš najpoznatije moslavačke sorte. Večer završava bačvom iznenađenja i predstavljanjem vina Kleti Romić, Vinarija Jančar, Mikša, Seletković i Miklaužić, Vina Košutić, Glavica i Jaram.

U prekrasnoj Vinariji Trdenić u petak od 18 sati očekuje vas Škrlet Garden Dream. Pogled na vinograde i pejzaže u sutonu uz čašu vrhunskog vina uz „Urban jazz by Antonija&Lordan“ posebno je iskustvo. Istinski gurmani neće propustiti večeru od pet slijedova s jelima od šarana i vrhunskim škrletima vinarija Trdenić, Miklaužić, Florjanović, Lagena Winery i Seoskog turizma Kezele. Za ovaj vinski događaj potrebno je izdvojiti 200 kuna.

U subotu spoj aktivnog odmora i hedonizma. U finale dvodnevnog festivala uvodi nas Wine&Bike vinska biciklijada uz vođenu vožnju, okrjepu, ručak i, naravno, degustaciju vina, a potom u Taboo caffeu premijerno otvaranje pjenušca Noel 2018. by Vina Košutić uz revolucionarnu food truck ponudu Nekić Trucksa.

Glavni program na Trgu dr. Franje Tuđmana u Kutini kreće od 18 sati dodjelom diploma i plaketa i nagradama za najbolje ocjenjena vina 27. Izložbe vina Hrvatske i vina izvornih sorti. Nakon dodjele na trgu vas očekuje MoslaVina Tasting, vođena degustacija uz sommeliera Marija Meštrovića koji će u 20 sati voditi i degustaciju najbolje ocijenjenih škrleta u Galeriji Muzeja Moslavine. Volite li koktele od 19:30 možete kušati one od šampionskog škrleta Košutić s potpisom koktel majstora Denisa Vlahovca, a dugo očekivani Festival vina MoslaVina završava koncertom sastava Cambi koja na glavnom kutinskom trgu nastupa od 22 sata.

Festival vina MoslaVina Kutina održava se pod pokroviteljstvom Grada Kutine, a organizatori su Turistička zajednica grada Kutine i Udruga vinogradara i voćara Moslavine „Lujo Miklaužić“ Kutina, uz partnerstvo P.O. Škrlet.

Vinari i organizatori podsjećaju posjetitelje da se pridržavaju svih epidemioloških mjera. 

Festival vina MoslaVina
Kutina
Petak, 25 Lipanj 2021  - Subota, 26 Lipanj 2021