Poznati Senjski zimski balovi dobili i svoj virtualni oblik!

Online, Facebook
Subota, 30 Siječanj 2021
Napisala:  G.E.T. Arhiva grupe „Moj Senj"
Poznati Senjski zimski balovi dobili i svoj virtualni oblik!

„Mesopust biži, ki ča dobije nek' i drži!“

U Senju maškare tradicionalno preuzimaju vlast za vrijeme mesopusta, počevši od prve subote nakon  Sv. tri kralja pa sve do Čiste srijede ili Pepelnice. Ove godine, u organizaciji facebook grupe građana i prijatelja Senja – Moj Senj  te uz pokroviteljstvo hrvatske sekcije Fondacije građanki i građana Mediterana  FACM Croatia – održavaju se „zimski bali“ u virtualnom obliku, na društvenoj mreži Facebook. 

Dosada su održana tri zimska bala, a treći, održani 23.1., je doista bio veseo, raznolik i maštovit, pod  naslovom  „Senjske mondure“. Sudionici su objavljivali svoje fotografije u grupi Moj Senj, a nakon virtualnog bala, organizatori su proglasili najbolju masku uz objašnjenje koje prenosimo u cijelosti:   

 „Na trećem senjskom virtualnom balu u povijesti bilo je predivno. Teško se bilo odlučiti ki je bil najbolji.  Sanjin Brozincevic je opet bil fantastičan, senjski pajaci predivni, dede, venecijanske maske isto, moderno domino...baš su svi bili super. Ipak prva nagrada za najbolju masku gre sinoć najveselijoj grupi: Grude sniga i Amor. Pivali su celo večer senjske pjesme i tancali. Za napomenut je da je "gruda sniga" već tradicionalna senjska maškarada i skoro svako senjsko dite je bar jemput bilo maškarano u grudu sniga. Naše Senjkinje su se baš potrudile i sve sašile same, a posebno su lipe bile tokice. Delale su celi tjedan maškarade i tokice, i tako pokazale da se bitan del senjskog mesopusta održava doma, kadi se šiju maškarade i "gre na oblaćenje". To ispadne najlipši del bala.“  

Nagrađenoj grupi organizatori će uručiti poklon paket, a svi drugi pozivaju se  na 4. senjski virtualni maškarani bal u grupu Moj Senj s temom „Venecijanske noći“, koje su se davno održavale na senjskom gradskom kupalištu Banji ili u Portu. 

Organizatori pozivaju sve koji vole karneval da se priključe iz sigurnosti svoga doma, u ovaj virtualni ludi svijet koji će nam, nadamo se, barem na tren, odvući misli od tmurne svakodnevice.

„Poziva se građanstvo, Senjani u Senju i svitu i svima kojima je drag Senj i bali na 4. senjski virtualni maškarani bal 30.1.2021.od 8 uri navečer u Facebook grupi Moj Senj, s temom Venecijanske noći, koje su se davno održavale na gradskom kupalištu Banji ili u Portu“ .

Mesopust biži, ki ča dobije nek' i drži!

O maškarama u Senju

Poznati Senjski zimski balovi dobili i svoj virtualni oblik!

Tradicija maškaranja u Senju je iznimno duga. O njoj je pisao austrijski časnik I.W. Valvasor za vrijeme službovanja u Senju davne 1628.  „ ... u Senju na mesopusni utorak se krabulje, plešu po gradu i izvode ludorije kako bi otjerali zle sile“.  U gradu pod Nehajem gotovo četiri stoljeća postoji tradicija maškaranja. Senj je poznat po svojim balovima, koji su se održavali svaku subotu mesopusta u senjskoj Sali, Žižuli ili na drugim mjestima. Mesopust  u Senju vrlo rano je dobio građanski predznak, već početkom 19. st.  Nema bala bez Gradske glazbe Senj, koja je osnovana davne 1842. zalaganjem senjskih građana: dr. Bože Klemenčića, Jurja i Ivana Vranicanija, a uz blagoslov i potporu Magistrata te senjskog biskupa dobrotvora Mirka Ožegovića. Već tada su se svake subote održavali mesopusni plesovi uz poziv, u organizaciji raznih društava. Postojali su plesovi na koje su  imali pristup samo pozvani i njihove obitelji, imali su naziv »Nobelbal«. Za razliku od tih plesova sa pozivnicama, održavali bi se drugi dan, tj. u nedjelju plesovi na kojima je imao svatko  pristup. Ti su se plesovi zvali »Pudelbal«, a Senjani su ih prozvali »pudlići«. Prije tih »pudlića« gradska glazba svirala je kroz grad, a zatim je otišla u dvoranu gdje se održavao ples. Geslo senjskog mesopusta je »Mesopust biži, ki ča dobije nek' i drži«.  Zanimljivo je dodati da senjski mesopust ima i danas jednu posebnost: pravila nalažu nošenje maske, larfe, baute, jer je bal tradicionalno krabuljni i nije se dovoljno odjenuti u maškradu, već je obvezno nošenje maske na licu. Tradicionalne senjske maškarade su domino, pajaco, pierot, packamin ... Mesopust u Senju prati i izdvačka djelatnost. Svake godine, od 1875., po završetku mesopusta, na mesopusni utorak, iz tiska izlazi najstariji domaći humorističko-satirički list „Metla i škavacera, cajtunge za senjske priče i čakule sa slikan“ koji je protkan humorom, šalama, dosjetkama i duhovitim životim situacijama.