10. studenog, u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba, pod pokroviteljstvom HTZ-a, započinje 24. prvenstvo sommeliera Hrvatske.
Izuzetno, ove godine, zbog epidemioloških razloga Prvenstvo je podijeljeno u dva dijela: izlučna natjecanja (četvrtfinale) i završna natjecanja (polufinale i finale).
Prvi dio, izlučna natjecanja započet će, istovremeno, u Poreču i u Zagrebu, 10. studenoga u vremenu od 14:00 do 17:00 sati. Kandidati će se natjecati u četiri discipline: pismeni test, opis dva vina, ispravak vinske liste, prepoznavanje četiri vina.
U polufinale ulazi dvanaest natjecatelja s najviše osvojenih bodova.
Polufinale i finale će se održati u Zagrebu, hotel Westin u ponedjeljak, 7. prosinca 2020. od 10:00 – 18:00 sati. U polufinalu dvanaest natjecatelja očekuje pismeni test na engleskom jeziku, prepoznavanje četiri različita stilova piva, posluživanje pjenušca te usklađivanje jela i vina na konkretnim primjerima jela.
U finalnom natjecanju, tri najbolja kandidata pokazat će svoje umijeće u opisu dva domaća i jednog stranog vina “na slijepo”, prepoznavanju šest različitih svjetskih destilata, posluživanju i dekantiranju crvenog vina, isravljanju vinske karte, usklađivanju vina sa zadanim menuom, rastakanju magnuma, poznavanju svijeta vina, ophođenju s gostima i jednom disciplinom iznenađenja.
Od prošle godine, finalno natjecanje odvija se na engleskom jeziku
Na ovogodišnje prvenstvo prijavio se 26 kandidata, koji dolaze iz svih hrvatskih regija a zaposleni su u renomiranim hotelskih kućama, poznatim hrvatskim restoranima, konobama i wine barovima.
Popis prijavljenih kandidata:
- Toni Arbunić; Restoran Noel, Zagreb
- Filip Božić; Meneghetti Wine Hotel & Winery, Bale
- Tomislav Busija; Ristorante Carpaccio, Zagreb
- Miljenko Čehulić; Restoran Mano2, Zagreb
- Dejan Dević; Villa Ariston, Opatija
- Ivan Dušić; Isabella Island resort, restoran Miramare, Valamar, Poreč
- Dean Fatorić; Hotel Grand Park Rovinj, Maistra
- Zoran Gregorović; Isabella Island resort, restoran Miramare, Valamar, Poreč
- Nikola Ivanković; Hotel Grand Park Rovinj, Maistra
- Dominik Jakopčević; Hotel Grand Park Rovinj, Maistra
- Dominik Jelenčić; Hotel Grand Park Rovinj, Maistra
- Ivan Jug: Restoran Noel, Zagreb
- Vanja Kuhta; Hotel Grand Park Rovinj, Maistra
- Siniša Lasan; Rixos Premium Dubrovnik, Dubrovnik
- Mladen Maraš; Barrel d.o.o., Vina i likeri Fiolić, Zadar
- Lucija Matijević
- Tomislav Mikinac
- Mate Negulić; Hotel Ikador, Opatija
- Monika Neral
- Josip Orišković; Dvorac Belaj, Belaj
- Nedeljka Sablić; Konoba Morgan, Brtonigla
- Simret Skenderović; Hotel Monte Mulini, Maistra
- Marko Škarica; Hotel Draga di Lovrana, Lovran
- Sanjin Tahirović; Restoran Theatrium by Filho, Zagreb
- Ivana Zajačko; Hotel Adriatic, Maistra
- Ivana Žulj; Hotel Lone, Maistra
Podsjećamo, prošlogodišnji 23. naslov najboljeg sommeliera Hrvatske osvojio je Siniša Lasan.
Hrvatski sommelier klub neprofitna je strukovna udruga osnovana 1993. godine. Udruga danas broji 500-tinjak članova. Glavna zadaća HSK napredak je profesije sommeliera, produbljivanje svijesti o kulturi stola, kao i stalna edukacija profesionalaca i ostalih zainteresiranih građana - ljubitelja vina. Hrvatski sommelier klub, od 1994., član je Svjetskog udruženja sommeliera (L’Association de la Sommelierie Internationale – ASI).
Više o HSK-u na web stranici www.sommelier.hr