24. prvenstvo sommeliera Hrvatske

Poreč, Zagreb
Utorak, 10 Studeni 2020  - Ponedjeljak, 07 Prosinac 2020
Written by:  G.E.T.
24. prvenstvo sommeliera Hrvatske

10. studenog, u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba, pod pokroviteljstvom HTZ-a, započinje 24. prvenstvo sommeliera Hrvatske.

Izuzetno, ove godine, zbog epidemioloških razloga Prvenstvo je podijeljeno u dva dijela: izlučna natjecanja (četvrtfinale) i završna natjecanja (polufinale i finale).

Prvi dio, izlučna natjecanja započet će, istovremeno, u Poreču i u Zagrebu, 10. studenoga u vremenu od 14:00 do 17:00 sati. Kandidati će se natjecati u četiri discipline: pismeni test, opis dva vina, ispravak vinske liste, prepoznavanje četiri vina.

U polufinale ulazi dvanaest natjecatelja s najviše osvojenih bodova.

Polufinale i finale će se održati u Zagrebu, hotel Westin u ponedjeljak, 7. prosinca 2020. od 10:00 – 18:00 sati. U polufinalu dvanaest natjecatelja očekuje pismeni test na engleskom jeziku, prepoznavanje četiri različita stilova piva, posluživanje pjenušca te usklađivanje jela i vina na konkretnim primjerima jela. 

U finalnom natjecanju, tri najbolja kandidata pokazat će svoje umijeće u opisu dva domaća i jednog stranog vina “na slijepo”, prepoznavanju šest različitih svjetskih destilata, posluživanju i dekantiranju crvenog vina, isravljanju vinske karte, usklađivanju vina sa zadanim menuom, rastakanju magnuma, poznavanju svijeta vina, ophođenju s gostima i jednom disciplinom iznenađenja.

Od prošle godine, finalno natjecanje odvija se na engleskom jeziku

Na ovogodišnje prvenstvo prijavio se 26 kandidata, koji dolaze iz svih hrvatskih regija a zaposleni su u renomiranim hotelskih kućama, poznatim hrvatskim restoranima, konobama i wine barovima.

Popis prijavljenih kandidata:

  1. Toni Arbunić; Restoran Noel, Zagreb
  2. Filip Božić; Meneghetti Wine Hotel & Winery, Bale
  3. Tomislav Busija; Ristorante Carpaccio, Zagreb
  4. Miljenko Čehulić; Restoran Mano2, Zagreb
  5. Dejan Dević; Villa Ariston, Opatija
  6. Ivan Dušić; Isabella Island resort, restoran Miramare, Valamar, Poreč
  7. Dean Fatorić; Hotel Grand Park Rovinj, Maistra
  8. Zoran Gregorović; Isabella Island resort, restoran Miramare, Valamar, Poreč
  9. Nikola Ivanković; Hotel Grand Park Rovinj, Maistra
  10. Dominik Jakopčević; Hotel Grand Park Rovinj, Maistra
  11. Dominik Jelenčić; Hotel Grand Park Rovinj, Maistra
  12. Ivan Jug: Restoran Noel, Zagreb
  13. Vanja Kuhta; Hotel Grand Park Rovinj, Maistra
  14. Siniša Lasan; Rixos Premium Dubrovnik, Dubrovnik
  15. Mladen Maraš; Barrel d.o.o., Vina i likeri Fiolić, Zadar
  16. Lucija Matijević
  17. Tomislav Mikinac
  18. Mate Negulić; Hotel Ikador, Opatija
  19. Monika Neral
  20. Josip Orišković; Dvorac Belaj, Belaj
  21. Nedeljka Sablić; Konoba Morgan, Brtonigla
  22. Simret Skenderović; Hotel Monte Mulini, Maistra
  23. Marko Škarica; Hotel Draga di Lovrana, Lovran
  24. Sanjin Tahirović; Restoran Theatrium by Filho, Zagreb
  25. Ivana Zajačko; Hotel Adriatic, Maistra
  26. Ivana Žulj; Hotel Lone, Maistra

Podsjećamo, prošlogodišnji 23. naslov najboljeg sommeliera Hrvatske osvojio je Siniša Lasan.

Hrvatski sommelier klub neprofitna je strukovna udruga osnovana 1993. godine. Udruga danas broji 500-tinjak članova. Glavna zadaća HSK napredak je profesije sommeliera, produbljivanje svijesti o kulturi stola, kao i stalna edukacija profesionalaca i ostalih zainteresiranih građana - ljubitelja vina. Hrvatski sommelier klub, od 1994., član je Svjetskog udruženja sommeliera (L’Association de la Sommelierie Internationale – ASI).

Više o HSK-u na web stranici www.sommelier.hr