Hrvatski sommelier klub organizira 23. prvenstvo sommeliera Hrvatske koje će se, pod pokroviteljstvom HTZ-a, održati 25. i 26. studenog u zagrebačkom hotelu Westin.
Prvenstvo sommeliera Hrvatske započinje u ponedjeljak, 25.11. u 10 sati četvrtfinalnim natjecanjem koje se sastoji od pismenog i praktičnog dijela. Pismeni ispit traje 60 minuta, anoniman je (pod šifrom), a obuhvaća pitanja iz povijesti vinogradarstva, vinarstva, zakonodavstva (definicija vina, zaštita, regionalizacija, podjela), pitanja iz struke (zadaća sommeliera, osnovni pribor, posluživanje vina, dekantiranje itd.).
Praktičan dio traje 30 min. i sastoji se od degustacije „na slijepo”, pisanog opisa jednog bijelog i jednog crvenog vina. Kandidat je dužan: ocijeniti i opisati vino uz pokušaj lociranja porijekla, naziva proizvođača, godine berbe i potencijala starenja. Osim toga, uz svako vino kandidat predlaže i najprikladnije jelo. Nakon opisa dva vina kandidate očekuje prepoznavanje četiri vina od autohtonih hrvatskih sorti te ispravljanje “netočne” vinske liste.
U polufinale, koje će se po prvi put odvijati pred publikom, ulazi osam natjecatelja s najviše osvojenih bodova u četvrtfinalu, a discipline su: pismeni test na engleskom jeziku u kojem se propituju znanja o svjetskim vinima te o najpoznatijim vinskim regijama Europe i Svijeta; prepoznavanje četiri različita stila piva; posluživanje pjenušca te usklađivanje jela i vina na konkretnim primjerima jela.
U finalnom dijelu nastupit će tri najbolja sommeliera, prema rezultatima iz četvrtfinala i polufinala. Finalisti će pred publikom pokazati svoje umijeće u opisu dva domaća i jednog stranog vina “na slijepo”, prepoznavanju šest razlićitih svjetskih destilata, posluživanju i dekantiranju crvenog vina, isravljanju vinske karte, usklađivanju vina sa zadanim menuom, rastakanju magnuma, poznavanju svijeta vina, ophođenju s gostima i jednom disciplinom iznenađenja..
Polufinalna natjecanja započinju 26. studenog u 10 sati a finalni dio natjecanja istog dana, tj. 26. studenog, u 16:00 sati. Polufinalno i finalno natjecanje otvoreni su za publiku.
Na ovogodišnje prvenstvo prijavio se rekordan broj od čak 37 kandidata, koji dolaze iz svih hrvatskih regija a zaposleni su u renomiranim hotelskih kućama, poznatim hrvatskim restoranima, konobama i wine barovima.
Pobjedniku ovogodišnjeg Prvenstva pripada glavna nagrada - studijsko putovanje u francusku regiju Champagne (u organizaciji tvrtke MIVA iz Zagreba), a ovogodišnji će pobjednik i naredne godine predstavljati Hrvatsku na Prvenstvu sommeliera Europe i Afrike - Contest Best Sommelier of Europe & Africa 2020., koje će se održati na Cipru od 16. – 20. studenog 2020.
Podsjećamo, prošlogodišnji 22. naslov najboljeg sommeliera Hrvatske osvojio je Ivan Jug, suvlasnik i glavni sommelier zagrebačkog restorana Noel.
Hrvatski sommelier klub neprofitna je strukovna udruga osnovana 1993. godine. Udruga danas broji 500-tinjak članova. Glavna zadaća HSK napredak je profesije sommeliera, produbljivanje svijesti o kulturi stola, kao i stalna edukacija profesionalaca i ostalih zainteresiranih građana - ljubitelja vina. Hrvatski sommelier klub, od 1994., član je Svjetskog udruženja sommeliera (L’Association de la Sommelierie Internationale – ASI). Više o HSK-u na web stranici www.sommelier.hr