Subota, 19 Siječanj 2019

G.E.T. Report 43

Napisao:  G.E.T.
G.E.T. Report 43

{module Pretplatite se - za tekst}

 

Tema broja: Bijeli grozd (vinski turizam)...

Broj 43

(u tiskanom izdanju broj 6; Prosinac 2018.)

{tab=Sadržaj}

G.E.T. Awards

  • Bijeli grozd 2018

Manifestacije

  • Zagreb VINOcom 2018

Degustacije

  • Vino i glazba: vina Poletti
  • Novi proizvodi i berbe Meneghetti vina
  • Vina Jakob u Cheese Baru
  • WOW božićni domjenak

Turizam

  • Esplanade Zagreb najbolji hotel 2018. godine

Vinarije

  • Belje - sljedivost i kvaliteta
  • Vinarija Kopitović, Brčeli (Crmnica, Crna Gora)
  • Vinarija Rizman, Komarna
  • Terra Madre, Komarna
  • Don Josip, moćan Postup iz nove boutique vinarije Mikulić

Delicije

  • Argeta Exclusive à la chef Luka Košir

Literatura

  • Kolači moje omame Vilme

 

{tab=Riječ urednika}

(iz tiskanog izdanja)

Pozdrav, dragi moji G.E.T.-ovci!

Prošla je još jedna godina; bilo je puno lijepih događaja, ali i onih tužnih, no tako valjda mora biti. Donosi li nam 2019. godina nešto bolje? To je pitanje na koje malo tko zna odgovor. Naravno, ima optimista koji uvijek žele vjerovati da će biti bolje; takav sam i sam. Ima i onih koji smatraju suprotno, ali svatko ima pravo na svoje mišljenje.

Zašto ja vjerujem da će biti bolje? Pa evo, zato što:

Ove je godine hrvatska javnost upoznala priličan broj mladih vinara koji nasljeđuju svoje očeve i polako postaju nosioci svojih obiteljskih gospodarstava, a nisu otišli u Njemačku, Irsku ili tko zna gdje. Možda i u nekim drugim zanimanjima mladi prestanu odlaziti van.

Dobili smo opet svu silu priznanja kao turistička destinacija s enormnim potencijalom u vinskom turizmu pa i naš Bijeli grozd postao je priznata nagrada u cijeloj regiji, a ne samo u Hrvatskoj. Možda ljudi shvate da ovo što trenutno imamo nije dovoljno dobro, promijene politiku i javne strukture pa počnemo dobivati priznanja kao jedna od boljih zemalja, a ne da smo bolji jedino od Venezuele ili Bolivije. Naši vinari pokupili su opet pregršt medalja za svoja vina. Možda i u nekim drugim privrednim granama postanemo tako dobri, jer svjetska razina donosi prosperitet.

Naši su vinski znalci postali redovni sudionici i to kao suci jedne velike vinske priče kao što je londonski Decanter. Nadam se da će i u nekim drugim prestižnim skupovima neki naši ljudi sudjelovati na tako visokim razinama.

Ljudi iz nekih dalekih zemalja dolaze kušati naša vina; možda bi mogli dolaziti i zbog drugih naših proizvoda, a posebno naše pameti; mladi su na olimpijadama znanja uvijek u vrhu, ali kasnije odlaze van, a mladi vinari ostaju i rade. Možda cijela država nauči nešto od te vinske branše, jer samo jedan mali dio društva neće spasiti ovu državu.

Zato vam svima želim sretnu i bolju 2019. vinsku godinu.

Do sljedećeg broja,

veliki G.E.T.- ovski pozdrav!

Tomislav Stiplošek