Petak, 17 Studeni 2017

G.E.T. Report 39

Napisao:  G.E.T.
G.E.T. Report 39

100% jesen

Broj 39

 (u tiskanom izdanju broj 2; 31. 10. 2017.)

{tab=Sadržaj}

NOVOSTI

  • Nova kušaonica Medea u Vodnjanu
  • Roxanich Heritage Wine Hotel i vinski podrum
  • Otvoren Hotel Maroon u Zagrebu
  • Vitaminoteka proslavila 15. rođendan
  • Enozoik - nova vinska era
  • Najteži i najveći pršut 23 kilograma
  • Završetak berbe 2017.
  • Završetak berbe grožđa na Jeruzalemu

MANIFESTACIJE

  • Interslast 2017.
  • Zagreb Tourfilm Festival
  • Bijeli Grozd - nagrada u vinskom turizmu

DEGUSTACIJE

  • Kolar fina vina u Vivat Fina Vina
  • Uspjeh vinarije Zadro

PREPORUKE / RECOMMENDATIONS

  • MANDOIS Champagne 1735.
  • MANDOIS Champagne 1735. (en)
  • Petar Crvik - roker s ruba vinograda

ARHITEKTURA U VINARSTVU

  • Château Cheval Blanc 1er Grand Cru Classé „A”

STUDENTSKI HEDONIZAM

  • Tajland

VINSKE SKITNJE

  • Napa Valley - Yountville i Oakville

UREDNIKOVE KOLUMNE

  • London - Zagreb 2:0
  • Uvod u svijet koktela

GASTRONOMIJA

  • Argeta Exclusive à la restoran JB

RECEPTI

  • Tatar od tune
  • Pileći ravioli s gljivama
  • Losos s hrenom i matovilcem
  • Kolač od jabuka s hrenom
  • Kolač s bijelom čokoladom i hrenom

{tab=Riječ urednika}

(iz tiskanog izdanja)

Napisati riječ urednika i biti aktualan postaje pravi izazov. Zašto? Pa eto, zato što ne želim pisati o Agrokoru i „malom Ivici”, a još manje želim pisati o Horvatinčiću. Sabor i Vlada... Bože me sačuvaj! Mogli bi o iseljavanju mladih ljudi u Irsku ili o tome kako se ono malo mladih, što je ostalo, tuku do besvijesti na auto cesti Zagreb - Split samo zato što su jedni BBB, a drugi Torcida. Ne, ni o tome mi se ne piše. Međutim, to je to, to su konstantne udarne teme ove zemlje. Pardon, nije istina... Ipak postoji još nešto. Tijekom rujna puni su mediji napisa o rekordnoj turističkoj sezoni (i tako svake godine), osim što fali malo para.

Eto, ne želim pisati o takvim temama; kako onda napisati uvodnik i biti aktualan?

E pa može se, recimo, ovako: Najpoznatije svjetsko ocjenjivanje vina, najpoznatija i najutjecajnija svjetska vinska manifestacija, Londonski Decanter uvrstila je pjenušac obitelji Tomac s Plešivice među petnaest najboljih na svijetu. Koji njihov pjenušac? Ma, nije bitno koji, bitno je da su među top 15! Dakle, može se napraviti velika stvar, mada živiš u Hrvatskoj.

Kolege urednici, gurajte takve teme na naslovnice, dajte ljudima pozitive, pokažite im da može biti bolje! Naravno, vi ćete reći da ljudi vole crne teme; „to se bolje prodaje”. Da, možda je to i istina, ali ne bi li jedna od osnovnih uloga medija trebala biti i ta da ovom narodu daje nadu u bolje sutra?

Da je cijelo hrvatsko gospodarstvo napredovalo onoliko koliko je napredovalo hrvatsko vinarstvo, danas bi u lijepoj našoj vladalo blagostanje i ne bi pisali o tome tko je ukrao koliko, nego bi pisali o tome da je Tomac među petnaest najboljih na svijetu.

Do sljedećeg broja,

veliki G.E.T.- ovski pozdrav!

Tomislav Stiplošek