3. G.E.T. konferencija i eno-gastro turizam
Broj 35
{tab=Sadržaj}
Najave- Wine & music: Urbanovo
- DALMACIJA WINE EXPO
- Dubrovnik FestiWine
- Habanos Moments terra magica
Novosti
- Ponuda zaposlenja u ugostiteljstvu
- Adriana – vina isključivo za ugostiteljstvo
- Novih sedam Tip Top proizvoda
- ASI diploma Mariju Meštroviću
- 6. rođendan Origo Centra
- Novi Franck čajevi u rinfuzi
Turizam
- Treća G.E.T. konferencija o eno-gastro turizmu
- Ilok
Manifestacije
- Vinart Grand Tasting 2017
- Pink Day 2017
- Whisky sajam ZG017
- WineRi 2017
- PLACE2GO 2017
Degustacije
- Može li pizzeria imati ozbiljnu vinsku kartu?
- Krauthaker oduševljava novom berbom
- Eno expert Akademija u vinariji Svijetli dvori
Recenzije
- Cuvée crni, 2014., Tošić
Kolumna - Otto Barić
- Arhitektura u vinarstvu: Principovac, Iločki podrumi
Vinske skitnje
- Napa Valley - Yountville i Oakville
Kolumna - Mario Jukić
- Buhač - samozatajnost proporcionalna kvaliteti
{tab=Riječ urednika}
Na nedavno održanoj, 3. G.E.T. konferenciji u Iloku, gdje je tema, naravno, bila eno-gastro turizam, predstavljen je široj javnosti i projekt kategorizacije vinarija. Priča je to koja je pokrenuta pred nekoliko godina, ali eto, tek sad su pripreme privedene kraju i sve je spremno za rad. Sama kategorizacija podijeljena je u nekoliko stupnjeva, prezentiranih kroz G.E.T. zvjezdice. Tako imamo: preporuku, jednu zvjezdicu, dvije zvjezdice, tri zvjezdice i zvijezdu izvrsnosti ili Excellence star. Pravilnik o dodijeli kategorija možete naći na portalu udruge G.E.T. www.get4u.hr - detaljno je razrađen i prilično strog.
Zašto je kategorizacija bitna?
Vinarije sve više postaju turističke destinacije, a i sama prodaja na kućnom pragu postaje sve bitniji segment u poslovanju vinarija. Kad je tome tako, tada želimo turistima olakšati da nađu destinaciju kakvu žele, jer vino je tu centar svega, ali i drugi prateći sadržaji postaju sve bitniji.
Drugo, nadamo se da će naš rad na ovom projektu ponukati vinare da naprave korak više, a možda dobiju i neku novu ideju inspirirani upravo načinom kategorizacije.
Treće, kroz jedan takav projekt kojeg, naravno, prati i pripadajući vodič, a cijela priča je zasnovana na stručnoj bazi, donijet će i svoj marketinški obol. Kategorizaciju širimo i van granica lijepe naše, što je jako bitno, jer to je nešto novo i tu mi kao zemlja postavljamo standarde.
U Iloku smo započeli kategorizaciju dodijelivši sedam prestižnih Excellence star certifikata i to sljedećim vinarijama: Iločki podrumi, Bolfan Vinski vrh, Vuglec breg, Meneghetti, Boškinac, Saints Hills i Korta Katarina, a sada krećemo u kategorizaciju po regijama, tako da nas čeka ozbiljan posao. Možda će zvučati pomalo bahato, ali vjerujte nije, mi stvarno vjerujemo da to možemo postići, a radi se o sljedećem: ono što je Michelin sa svojim zvjezdicama za restorane, to mi želimo biti za vinarije.
Do sljedećeg broja,
veliki G.E.T.- ovski pozdrav!
Tomislav Stiplošek