Utorak, 16 Studeni 2021

7. Device_art festival umjetnosti, robotike i novih tehnologija

Napisao:  G.E.T.
(Reading time: 2 - 4 minutes)
7. Device_art festival umjetnosti, robotike i novih tehnologija

23.11. – 19.12.2021. | Muzej suvremene umjetnosti i Pogon Jedinstvo, Zagreb

 

Umjetnici/ce: Alex Brajković, Anthea Caddy & Miodrag Gladović, Kerstin Ergenzinger, Dominik Gadže, Moritz Simon Geist, Darsha Hewitt, Yannick Hofmann & Johannes Jensen, Christina Kubisch, Carolin Liebl & Nikolas Schmid-Pfähler, Benoît Maubrey, Kata Mijatović, Quadrature, Pfeifer & Kreutzer, Michail Rybakov, Ana Sladetić, Soll, Branimir Štivić, Troika, Simon Weckert

7. Device_art festival predstavlja pet novih radova hrvatskih umjetnika nastalih u produkciji KONTEJNER-a

U utorak 23. studenog u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti otvorit će se 7. trijenalni međunarodni Device_art festival umjetnosti, robotike i novih tehnologija u čijem su fokusu umjetnički izričaji koji strojevima i tehnološkim inovacijama pristupaju na subverzivan i kritički način. Velika grupna izložba konceptualno naslovljena Stroj ne donosi promjene praćena diskurzivnim programom, radionicama i zvučnim performansima predstavit će radove dvadeset i troje umjetnik/ca i kolektiva među kojima su neka od najzvučnijih imena međunarodne device art scene te predstavnici inovativnog suvremenog zvuka i performansa poput glazbenika i umjetnika Moritza Simona Geista, pionirke sound arta Christine Kubisch, umjetnika specijaliziranih za kinetiku i robotiku Carolin Liebl i Nikolas Schmid-Pfählera, elektroakustičnog skulptora Benoît Maubreya te mnogih drugi. Udruga KONTEJNER, organizator projekta, predstavlja i pet vlastitih novih produkcija i radova hrvatskih umjetnika i umjetnica: Ane Sladetić, Alexa Brajkovića, Branimira Štivića, Kate Mijatović i Soll-a. Ukupan broj predstavnika domaće device art i zvučne scene na ovogodišnjoj manifestaciji zaokružit će zajedničko izlaganje multimedijalnog umjetnika i elektorakustičara Miodraga Gladovića s viončelisticom Antheom Caddy te radovi mladog autora Dominika Gadže.

Radovi na izložbi na kreativan i duhovit način pokazuju da je u svjetlu golemih promjena koje možemo očekivati u području umjetne inteligencije, strojnog učenja i kvantnog računanja više no ikada potrebno umjetničkim sredstvima kritički propitivati tehnologije kako bismo spoznajno dekonstruirali poimanje svijeta kakvo one stvaraju. Tako umjetnica Ana Sladetić u svom radu Welcome putem interaktivnih goblena ironično problematizira sigurnost interijera u kojima uglavnom boravimo za vrijeme trenutne pandemije – kuća, stanova, ureda, te niza radnji koje su uvedene da bi se spriječila zaraza i širenje virusa. Zrakom, plućima i disanjem bavi se zvučna instalacija M I J E H umjetnika Branimira Štivića fokusiranog na istraživanje medijalnosti zraka, otvorenosti respiratornih tijela prema atmosferi i disanja svih živih i neživih stvari. Korelacijom živog i neživog, odnosno organskog i mehaničkog, bavi se i mladi umjetnik Dominik Gadže koji će izložiti čak tri svoja izuma. Umjetnica Kata Mijatović će se svojim radom Dvostruka mašina za uspavljivanje s već odsanjanim snovima pokušati infiltrirati u snove posjetitelja i to putem već odsanjanih snova nekih drugih ljudi koje koristi kao hipnotički okidač.

Udruga KONTEJNER producirala je i novi rad Soll-a, modnog dizajnera i umjetne inteligencije, pod nazivom Your Image Is My Weave and All I Want Is a Racing Coat. Soll-a konceptualiziraju arhitekt Miro Roman i modni dizajner i vizualni umjetnik Silvio Vujičić; on živi na internetu, ali se fizički manifestira kroz modni brend E.A. 1/1 A.I. Za rad koji će predstaviti na glavnoj izložbi festivala, Soll je iskoristio slike iz kataloga Device_art 7.021 festivala te je, slijedeći svoju opsjednutost motociklima i njihovom opremom, uz pomoć strojne inteligencije sintetizirao rijedak, luksuzan odjevni predmet satkan od radova drugih umjetnika.
Alex Brajkovic drumming

Bogatom dijelu programa 7. Device_art festivala koji se na inovativan način bavi zvukom pridonijet će novi rad multimedijalnog umjetnika Alexa Brajkovića – prostorna instalacija Drumming 0.3., ujedno i organski mehanizam koji kombinira tisućljetnu tradiciju ritmičke kompleksnosti južnoindijske glazbe i suvremenu tehniku stvaranja glazbenih materijala uz pomoć generativnih tehnika. Dugogodišnji suradnici, glazbenici i elektroakustičari Miodrag Gladović i Anthea Caddy, predstavit će svoj rad 6c6f6e67207468726f77 kojim će demonstrirati jedan od načina na koji se zvučna energija koristi za stvaranje proširenog fizičkog prostora i to uz pomoć rezonantnog sustava tijela violončela.

Kustoski tim Device_art festivala 7.021 čine: Sarah Donderer, Yannick Hofmann, Daria Mille, Philipp Ziegler (ZKM | Centar za umjetnost i medije, Karlsruhe), Davorka Begović, Ena Hodžić i Tereza Teklić (KONTEJNER).

Sukladno Odluci Stožera civilne zaštite RH od 12. studenog 2021. godine, od 16. studenog za posjet Muzeju suvremene umjetnosti potrebno je predočenje važeće EU digitalne Covid potvrde, ili drugi odgovarajući dokaz, ili negativan test ovlaštene ustanove i laboratorija. Ulaznica za izložbu u MSU iznosi 30,00 kuna, diskurzivni program je besplatan kao i performansi koji će biti na platou Muzeja i u Pogonu Jedinstvo. Festival će trajati do 19. prosinca 2021.