Srijeda, 30 Srpanj 2014

Ekozona u suradnji s domaćom blogericom dijeli recepte za tri ukusna i hranjiva jela sa zobenim pahuljicama

Napisao:  G.E.T.
(Reading time: 3 - 5 minutes)
Ekozona u suradnji s domaćom blogericom dijeli recepte za tri ukusna i hranjiva jela sa zobenim pahuljicama

Zdravlje na najukusniji mogući način uz suradnju Ekozone i gastro blogerice Tamare Gužvinec

Budući da većina ljudi pri spomenu zobenih mekinja pomisli prvenstveno na doručak, EKOZONA, prva hrvatska certificirana ekološka robna marka je uz podršku Tamare Gužvinec, gastro blogerice i autorice bloga Cakebydesign, koja je pobijedila na Ekozoninom natječaju, pripremila zobene recepte prema kojima svatko može pripremiti kreativna i zanimljiva jela visoke prehrambene vrijednosti. Svi Tamarini recepti spravljeni su iz EKOZONA proizvodnog asortimana koji je dostupan u Konzum prodavaonicama.

Kada govorimo o zobi, treba naglasiti da se radi o ljekovitoj namirnici iznimne nutricionističke vrijednosti koju jamči sastav samog zrna zobi. Osim vode, bjelančevina, masti, ugljikohidrata i minerala, zob ima mnogo kalijevih soli, škroba i šećera. Iz oljuštenih zrna zobi dobiva se lako probavljiva hrana za djecu i bolesnike. Ta biljka iz porodice trava postaje vrlo važna biljka za čovjekovu ishranu zato što ima veliku hranjivu vrijednost i najviše masnih kiselina koje su raspoređene u savršenom omjeru. 

Jasmina Vrbanec, nutricionistica istaknula je sljedeće:„Zrno zobi najbolji je izvor kalcija među žitaricama, te bitno pridonosi zdravlju zubi i kostiju. Neobično je važna u dijetalnoj ishrani, jer u sebi sadrži sve važnije vitamne i minerale. Beta-glukani u zobi snižavaju kolesterol u krvi i time smanjuju opasnost od bolesti srca i krvnih žila.“ 

Priprema jela sa zobi

Može se koristiti kao prilog, u kombinaciji s povrćem u salatama i varivima ili kao nadjev za perad. Kuhana zob može se dodati narezanim rajčicama, krastavcima i luku, preliti sa salatnim preljevom, posipati svježe narezanim začinskim biljem poput peršina i metvice i dobije se osvježavajuća salata. Ukoliko se pirjanom luku, komoraču, tikvicama i gljivama doda kuhana zob, vrhnje, vlasac i peršin, dobiva se nesvakidašnji nadjev za piletinu.

Recepti:

{tab=Popečci}

Popečci s cvjetačom i zobenim pahuljicama

Ukusno i zdravo jelo s cvjetačom uz zobene pahuljice.

Sastojci

  • ½ od manje glave cvjetače
  • ½ glavice luka
  • ½ šalice riže
  • 1 dcl mlijeka i 1 dcl vode
  • 4 žlice griza nasjeckanog peršina
  • 3 žlice naribanog parmezana
  • 1 jaje
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 šalicu krušnih mrvica
  • 1 šalica zobenih pahuljica
  • sol, papar po želji

Priprema:60 minuta

Broj osoba:4 osobe

Priprema recepta

Luk nasjeckajte i popržite na ulju u tavi zajedno sa češnjakom. Dodajte na manje komadiće izrezanu cvjetači, osolite i popaprite te zalite sa malo vode i pustite da se pirja dok cvjetača ne bude mekana. Ostavite da se malo ohladi.

Skuhajte rižu tako da u manji lončić stavite rižu i jednu i pol šalice vode te jednu žličicu soli. Kuhajte dok ne postane potpuno mekana. Izlijte višak vode ako ostane.

Zagrijte mlijeko, vodu i žlicu maslinovog ulja te dodajte griz i vratite na vatru miješajući još oko 3 min. Ostavite da se malo ohladi.
U griz dodajte rižu te nasjeckani peršin, parmezan i na kraju jaje. Dobro izmiješajte. Smjesa bi trebala biti gusta. Dodajte i cvjetaču te kušajte i začinite dodatno po želji.
Potisnite smjesu na manju tacnu tako da vam smjesa bude oko 2 cm debela. Pokrijte sa folijom i ostavite oko 1 h u hladnjaku da se potpuno ohladi.

Smjesu narežite na kocke te umačite u brašno a potom u bjelanjak koji ste istukli sa malo soli dok se lagano ne zapjeni. Zatim dobro uvaljajte zobene pahuljice.
Pržite u tavi na ulju oko 5 min sa svake strane na laganoj vatri ili dok ne poprime zlatno žutu boju.

{tab=Piletina} 

Pečena piletina u šlafruku od zobenih pahuljica

Pečena piletina uz zobne pahuljice čini zdravu i hranjivu kombinaciju.

Sastojci

  • 2 komada pilećih prsa
  • 150 g zobenih pahuljica
  • 1 jaje
  • 100 g brašna
  • soli
  • papra
  • crvene paprike

Priprema: 90 minuta

Broj osoba: 2 

Priprema recepta

Pileća prsa posolite, popaprite, dodajte crvenu papriku te ostavite da odstoje sat vremena u hladnjaku. U posudi razmutite jaje, po želji začinite. Pileća prsta uvaljajte u brašno, pa umočite u jaje i na kraju u zobene pahuljice.

Stavite prsa na nauljeni lim za pečenje i pecite 35 do 45 minuta na 180°C ili dok ne poprime zlatno smeđu boju.
Ostavite u poklopljenoj posudi 10 minuta da se meso opusti, narežite na manje komade i poslužite uz salatu ili prilog po želji.

{tab=Kolač}

Sočni kolač s malo kalorija

Naslov sve govori - ovaj sočni kolač, iako je iznimno ukusan, ima jako malo kalorija.

Sastojci

  • 85 g zobenih pahuljica
  • 25 g kukuruznog brašna
  • ½ žličice prašaka za pecivo
  • ½ žličice sode bikarbone
  • ¼ žličice soli
  • 45g kakaa
  • 60 ml šalice kipuće vode
  • 1 čaša jogurta
  • 1 žličica ekstrakta vanilije ili vrećica vanilin šećera
  • 2 velika jaja
  • 150g šećera

Priprema:45 minuta

Broj osoba: 6

 

Priprema recepta

Zagrijte pećnicu na 170 ° C. U lim za pečenje veličine 20x20 cm položite u križ dva komada papira za pečenje, ostavljajući rubove da strše van tako da kasnije možete kolač izvaditi.

U multipraktiku sameljite zobene pahuljice. Nije potrebno presitno. U zdjelu prosijati kukuruzno brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol te dodajte zobene pahuljice. U drugoj zdjeli kakao pomiješajte sa vrelom vodom dok smjesa ne postane glatka.

Nakon što se smjesa lagano ohladi, dodati jogurt i vaniliju. Miksajte žutanjke sa polovicom šećera te dodajte smjesi kakaa. Dodajte i prosijane sastojke. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka koji ste istukli sa drugom polovicom šećera.

Smjesu izlijte u kalup i pecite 25-30 min.

Izvadite kolač pomoću papira za pečenje tako da ga uhvatite za suprotne kuteve i ostavite da se ohladi.