Zdravlje na najukusniji mogući način uz suradnju Ekozone i gastro blogerice Tamare Gužvinec
Budući da većina ljudi pri spomenu zobenih mekinja pomisli prvenstveno na doručak, EKOZONA, prva hrvatska certificirana ekološka robna marka je uz podršku Tamare Gužvinec, gastro blogerice i autorice bloga Cakebydesign, koja je pobijedila na Ekozoninom natječaju, pripremila zobene recepte prema kojima svatko može pripremiti kreativna i zanimljiva jela visoke prehrambene vrijednosti. Svi Tamarini recepti spravljeni su iz EKOZONA proizvodnog asortimana koji je dostupan u Konzum prodavaonicama.
Kada govorimo o zobi, treba naglasiti da se radi o ljekovitoj namirnici iznimne nutricionističke vrijednosti koju jamči sastav samog zrna zobi. Osim vode, bjelančevina, masti, ugljikohidrata i minerala, zob ima mnogo kalijevih soli, škroba i šećera. Iz oljuštenih zrna zobi dobiva se lako probavljiva hrana za djecu i bolesnike. Ta biljka iz porodice trava postaje vrlo važna biljka za čovjekovu ishranu zato što ima veliku hranjivu vrijednost i najviše masnih kiselina koje su raspoređene u savršenom omjeru.
Jasmina Vrbanec, nutricionistica istaknula je sljedeće:„Zrno zobi najbolji je izvor kalcija među žitaricama, te bitno pridonosi zdravlju zubi i kostiju. Neobično je važna u dijetalnoj ishrani, jer u sebi sadrži sve važnije vitamne i minerale. Beta-glukani u zobi snižavaju kolesterol u krvi i time smanjuju opasnost od bolesti srca i krvnih žila.“
Priprema jela sa zobi
Može se koristiti kao prilog, u kombinaciji s povrćem u salatama i varivima ili kao nadjev za perad. Kuhana zob može se dodati narezanim rajčicama, krastavcima i luku, preliti sa salatnim preljevom, posipati svježe narezanim začinskim biljem poput peršina i metvice i dobije se osvježavajuća salata. Ukoliko se pirjanom luku, komoraču, tikvicama i gljivama doda kuhana zob, vrhnje, vlasac i peršin, dobiva se nesvakidašnji nadjev za piletinu.
Recepti:
{tab=Popečci}
Popečci s cvjetačom i zobenim pahuljicama
Ukusno i zdravo jelo s cvjetačom uz zobene pahuljice.
Sastojci
- ½ od manje glave cvjetače
- ½ glavice luka
- ½ šalice riže
- 1 dcl mlijeka i 1 dcl vode
- 4 žlice griza nasjeckanog peršina
- 3 žlice naribanog parmezana
- 1 jaje
- 1 češanj češnjaka
- 1 šalicu krušnih mrvica
- 1 šalica zobenih pahuljica
- sol, papar po želji
Priprema:60 minuta
Broj osoba:4 osobe
Priprema recepta
Luk nasjeckajte i popržite na ulju u tavi zajedno sa češnjakom. Dodajte na manje komadiće izrezanu cvjetači, osolite i popaprite te zalite sa malo vode i pustite da se pirja dok cvjetača ne bude mekana. Ostavite da se malo ohladi.
Skuhajte rižu tako da u manji lončić stavite rižu i jednu i pol šalice vode te jednu žličicu soli. Kuhajte dok ne postane potpuno mekana. Izlijte višak vode ako ostane.
Zagrijte mlijeko, vodu i žlicu maslinovog ulja te dodajte griz i vratite na vatru miješajući još oko 3 min. Ostavite da se malo ohladi.
U griz dodajte rižu te nasjeckani peršin, parmezan i na kraju jaje. Dobro izmiješajte. Smjesa bi trebala biti gusta. Dodajte i cvjetaču te kušajte i začinite dodatno po želji.
Potisnite smjesu na manju tacnu tako da vam smjesa bude oko 2 cm debela. Pokrijte sa folijom i ostavite oko 1 h u hladnjaku da se potpuno ohladi.
Smjesu narežite na kocke te umačite u brašno a potom u bjelanjak koji ste istukli sa malo soli dok se lagano ne zapjeni. Zatim dobro uvaljajte zobene pahuljice.
Pržite u tavi na ulju oko 5 min sa svake strane na laganoj vatri ili dok ne poprime zlatno žutu boju.
{tab=Piletina}
Pečena piletina u šlafruku od zobenih pahuljica
Pečena piletina uz zobne pahuljice čini zdravu i hranjivu kombinaciju.
Sastojci
- 2 komada pilećih prsa
- 150 g zobenih pahuljica
- 1 jaje
- 100 g brašna
- soli
- papra
- crvene paprike
Priprema: 90 minuta
Broj osoba: 2
Priprema recepta
Pileća prsa posolite, popaprite, dodajte crvenu papriku te ostavite da odstoje sat vremena u hladnjaku. U posudi razmutite jaje, po želji začinite. Pileća prsta uvaljajte u brašno, pa umočite u jaje i na kraju u zobene pahuljice.
Stavite prsa na nauljeni lim za pečenje i pecite 35 do 45 minuta na 180°C ili dok ne poprime zlatno smeđu boju.
Ostavite u poklopljenoj posudi 10 minuta da se meso opusti, narežite na manje komade i poslužite uz salatu ili prilog po želji.
{tab=Kolač}
Sočni kolač s malo kalorija
Naslov sve govori - ovaj sočni kolač, iako je iznimno ukusan, ima jako malo kalorija.
Sastojci
- 85 g zobenih pahuljica
- 25 g kukuruznog brašna
- ½ žličice prašaka za pecivo
- ½ žličice sode bikarbone
- ¼ žličice soli
- 45g kakaa
- 60 ml šalice kipuće vode
- 1 čaša jogurta
- 1 žličica ekstrakta vanilije ili vrećica vanilin šećera
- 2 velika jaja
- 150g šećera
Priprema:45 minuta
Broj osoba: 6
Priprema recepta
Zagrijte pećnicu na 170 ° C. U lim za pečenje veličine 20x20 cm položite u križ dva komada papira za pečenje, ostavljajući rubove da strše van tako da kasnije možete kolač izvaditi.
U multipraktiku sameljite zobene pahuljice. Nije potrebno presitno. U zdjelu prosijati kukuruzno brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol te dodajte zobene pahuljice. U drugoj zdjeli kakao pomiješajte sa vrelom vodom dok smjesa ne postane glatka.
Nakon što se smjesa lagano ohladi, dodati jogurt i vaniliju. Miksajte žutanjke sa polovicom šećera te dodajte smjesi kakaa. Dodajte i prosijane sastojke. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka koji ste istukli sa drugom polovicom šećera.
Smjesu izlijte u kalup i pecite 25-30 min.
Izvadite kolač pomoću papira za pečenje tako da ga uhvatite za suprotne kuteve i ostavite da se ohladi.