Srijeda, 27 Listopad 2021

Međimurski piceki 100% bez antibiotika

Napisao:  G.E.T.
(Reading time: 2 - 4 minutes)
Međimurski piceki 100% bez antibiotika

Nekoliko obroka u tjednu skoro je pa nezamislivo bez ukusnog pilećeg mesa, bilo pečenog, u salati ili finom sendviču. Ali kako odabrati ovo fino, lagano i nutritivno bogato meso, a da se ne zamislimo ima li u sebi antibiotika o kojima se toliko priča.

Antibiotike naravno poznajemo kao lijekove za različite bolesti, ali i proizvođači mesa su postali jako svjesni opravdanosti ili neopravdanosti njihovog korištenja u uzgoju životinja.

Naime, antibiotici mogu imati i loše dugotrajne posljedice nakon stalnog konzumiranja kroz različite mesne prehrambene proizvode, a oni, zna se, utječu na ravnotežu crijevne mikrobiote.

Interes Hrvata za pitanja sigurnosti hrane je više od prosječnog stanovnika EU

Eurobarometar je u 2019. godini u 28 zemalja članica EU, uključujući i Hrvatsku, proveo istraživanje „Sigurnost hrane u EU“, koje je pokazalo da smo Hrvati zainteresirani za pitanja sigurnosti hrane više od prosječnog stanovnika EU.

Pri kupnji hrane najvažnija nam je sigurnost hrane (69 % ju navodi kao jedan od 3 najvažnija čimbenika prilikom kupnje), zatim cijena (63 %) i porijeklo (58 %).

Okus i sadržaj hranjivih tvari nešto su manje važni, a kao i ostatak stanovnika EU, najviše strahujemo od zaraznih bolesti od kojih obolijevaju životinje, trovanja hranom uzrokovana bakterijama, ali i zbog ostataka antibiotika, hormona ili steroida u mesu te ostataka pesticida u hrani

Medjimursko pile bez antibiotika

Uzgoj i prehrana životinja prilagođena je peradi

Važan aspekt je i kvaliteta ishrane životinja odnosno hrana za životinje, koja povoljno utječe na strukturu mesa i proizvoda.

Na kvalitetu mesa i proizvoda značajno utječe prehrana životinja, tj. kvalitetna krmna smjesa. Pipo Čakovec svim svojim uzgajivačima isporučuje krmne mješavine koje ne sadrže životinjske bjelančevine i umjetne dodatke. Hrana za životinje potpuno je prirodan proizvod koji se sastoji od različitih žitarica: od kukuruza, pšenice, soje kao proteinske komponente, dodaju masti kao izvor energije i mineralno-vitaminske smjese, pa ovaj potpuni sastav podržava životinje za uspješan rast i njihovu dobrobit.

Zdravlje i dobrobit životinja na farmama Pipo Čakovec

Zdravlje i dobrobit temeljne su vrijednosti na koje se u PP Pipo Čakovec oslanjaju u djelovanju njihove osnovne djelatnosti, a to je proizvodnja hrane. Stoga I veliku pozornost posvećuju stalnom usavršavanju na području održivog razvoja.

Propisi su posebno strogi: hrana mora potjecati s ekoloških poljoprivrednih gospodarstava i ne smije sadržavati antibiotike, sredstva za poboljšanje učinkovitosti ili genetski modificirane sirovine.

Moj picek – zdravi picek. Kojem proizvođaču vjerovati?

Nedvojbeno je da smo postali svjesni koliko je bitno znati što jedemo te da proučavanje deklaracija na prehrambenim proizvodima nije samo trend.

Certifikat "Bez antibiotika", koji je Pipo Čakovcu dodijelila certifikacijska kuća DNV Adriatica nakon temeljitog pregleda cjelokupne vertikalno integrirane proizvodnje, jamči da pilići nikada nisu primili bilo koju vrstu antibiotika u bilo kojoj fazi svog životnog ciklusa , kao niti hormone ili sirovine životinjskog podrijetla.

Jedan od iznimno važnih certifikata je i onaj koji nosi brend Međimursko pile – „Uzgojeno bez antibiotika“. Ovaj certifikat hrvatskog proizvođača piletine PP PIPO iz Čakovca jamči da ćete jesti piletinu bez imalo antibiotika, a izuzetno je važno naglasiti da se svi procesi proizvodnje - od polja do stola -  strogo i redovito kontroliraju.

Međimursko pile - trenutačno jedini domaći mesni proizvod s oznakom „Antibiotic free

PP Pipo Čakovec prvi je i jedini hrvatski peradar / proizvođač koji je certificirao uzgoj pilića bez antibiotika (100 % bez antibiotika). Na policama se meso iz uzgoja bez uporabe antibiotika može pronaći pod linijom Međimursko pile.

Ovo izvrsno postignuće kruna je bogate tradicije, neprekidnog razvoja i ulaganja kojima se ovaj domaći proizvođač ponosi. I, najvažnije, te prave domaće, međimurske „piceke“ kakve su nekada na stol stavljale naše bake i prabake, moguće je pronaći u svim većim trgovačkim lancima.

Deklaracije na proizvodu i “domaće”, “lokalno”, “hrvatsko”

Nedvojbeno je da smo, kao potrošači, postali svjesni koliko je bitno znati što jedemo te da proučavanje deklaracija na prehrambenim proizvodima nije samo trend. Vratili smo povjerenje u domaće proizvođače i domaće proizvode, a svi veliki trgovački lanci u svojim marketinškim kompanjama ističu oznake „lokalno“, „domaće“ ili „hrvatsko“ naglašavajući suradnju s lokalnim OPG-ovima i proizvođačima. Danas, više nego ikada prije, možemo biti sigurni u kontrolirano i sljedivo porijeklo domaćih namirnica koje kupujemo – dovoljno je obratiti pažnju na certifikate i oznake na pakiranjima.