Ponedjeljak, 02 Studeni 2020

ŠKMER Akademija mijenja sustav obrazovanja u ugostiteljstvu

Written by:  G.E.T. ŠKMER
ŠKMER Akademija mijenja sustav obrazovanja u ugostiteljstvu

Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) su krajem listopada proveli četiri edukacije za preko 30 nastavnika iz Splitsko-dalmatinske županije pri Regionalnom centru kompetentnosti (RCK) u ugostiteljstvu i turizmu u Splitu.

Riječ je o projektu kojem je nosilac Turističko-ugostiteljska škola, a financiranom od EU i institucija Republike Hrvatske s ciljem unaprjeđenja i promjene sustava obrazovanja srednjoškolaca i odraslih za stvarne potrebe tržišta.

Osim korjenite promjene načina obrazovanja do 2023. godine, ovaj projekt objedinjuje i gradnju nove škole s „hotelom“ za praksu te uvođenje novih zanimanja iz područja turizma i ugostiteljstva. Provode ga tri županijske srednje škole, Splitsko-dalmatinska županija, Hrvatska gospodarska komora, Sveučilište u Splitu, ŠKMER te tri hotelske kuće iz županije.

„Glavna uloga edukatora ŠKMER Akademije pri RCK Split je provođenje stručnih usavršavanja strukovnih nastavnika (kuharstvo, posluživanje, slastičarstvo), kao i priprema za sudjelovanje učenika koji se obrazuju za zanimanja kuhar, konobar i slastičar na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima. Četiri edukacija prošlog tjedna bile su iz prvog jesenskog modula za preko 30 djelatnika strukovnih škola Zadra, Šibenika, Trogira, Sinja, Splita, Vrgorca, Makarske, Imotskog i Omiša te s otoka Brača i Visa u našoj Akademiji, a iduće će se odvijati u njihovim matičnim strukovnim školama“ – istaknula je Alma Harašić Bremec, voditeljica ŠKMER Akademije.

Tri edukacije za nastavnike kuharstva u ŠKMER Akademiji bile su pod vodstvom Željka Nevena Bremeca, magistra poslovne ekonomije s titulom master chefa iz Švicarske i 25 godina radnog iskustva u vođenju kuhinja, na teme određivanja kakvoće i svježine ribe, pripreme temeljaca, tehnika čišćenja i filetiranja ovisno o vrstama i fizionomiji ribe te o razlikama kod pečenja. Na radionici su nastavnici, između ostalog, okušali se u pripremi tartara od bijele ribe, izradi čipsa od kože brancina, confita od cherry rajčica, marmelade od ljubičaste kapule, začinskog krosta od dalmatinskih trava s filetima bijele ribe.

Radionica

„Kroz prvi modul programa "Tehnike u kuharstvu" obrađene su s nastavnicima napredne tehnike obrade, iskorištavanja, pripreme i prezentacije bijele ribe Jadranskog mora. Cilj je bio maksimalno iskoristiti sve dijelove ribe, primjenjujući pritom metode i tehnike od jednostavnih do najsloženijih. Neodvojiv dio edukacije bila je i priprema kompletnih jela s prilozima prema nutricionističkim, gastronomskim i ekonomskim aspektima. U iduća dva modula prenijeti ćemo moderne tehnologije i trendove. Sve da se pomogne nastavnicima da budu uvijek korak ispred te pripremaju svoje učenike za tržište rada" – najavio je Željko Neven Bremec, glavni predavač, ujedno i predsjednik ŠKMER-a.

Za nastavnike ugostiteljstva sommelier i vinski konzultant Salvador Mandarić, održao je U ŠKMER Akademiji edukaciju Tehnike, tehnologije i trendovi u vinarstvu. Između ostalog čulo se kako na vinske stilove utječu malolaktička fermentacija, miješanje taloga (batonnage, sur lie metoda), razlikama vina iz inoxa i drvenih bačava. Mandarić je objasnio tehnološki napredak u svakom segmentu kroz koje vino mora proći; od vinove loze, preko vinifikacije, odležavanja u podrumu, do ambalaže i marketinga.

Radionica

„Smisao radionica je da se obogate znanja strukovnih nastavnika kako bi što bolje mogli pripremiti učenike za nove izazove koji ih čekaju na tržištu rada. Pohvalno je da nastavnici educiraju, a ovim se stječu i uvjeti da nastavnik može napredovati u zvanje mentora i savjetnika. Dakle, ovakve stručne edukacije nastavnicima nose bodove za daljnje napredovanje" – kazao je Mario Pavić iz Srednje strukovne škole "Blaž Jurjev Trogiranin" iz Trogira.

Podsjetimo, u lipnju je za "Uspostavu regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split“ (UP.03.3.1.05.0002) bespovratno dodijeljeno 74,3 milijuna kuna za obrazovanje, usavršavanje i osposobljavanje kadrova u ugostiteljstvu i turizmu s kompetencijama prema stvarnim potrebama poslodavaca. Iduće aktivnosti ŠKMER-a pri RCK Split bit će edukacije nastavnika ugostiteljskog posluživanja i slastičarstva koje će se održati do kraja godine.