Dragi moji, ovotjednu recenziju pišem 22.4.; objava ide uobičajeno petkom, ali datum pisanja je bitan iz dva vrlo posebna razloga.
Prvi razlog je Dan Planete Zemlje, a drugi (nemojte zamjeriti) koji mi odnosi svu pažnju - rođenje moje nećakinje, borbene na svoju mamu, tetku i baku - women power - uvijek kažem: Žene su zakon!
Tako ću danas pisati o ženskom rodu više nego o muškom (machomani, ne zemerite).
Nasa Aria slavi veliki 4., a njen braco, moj nećak Ivano, moj je nasljednik u gastrokulturi, hehe; s 8 godina je prepoznavao mirise, a danas već daje pametne savjete kada kuhamo seka ili ja... Tko zna.
Zemlja (ženski rod)... Moramo ju čuvati, jer bez nje nema ni nas, nema vina, ulja, pčela, meda,... Jednostavno nema ničega!
Povodom Dana Planete Zemlje pisat ću vam o 4 vrste zemlje vinarije Cattunar.
Znanstvenici s Agronomskog fakulteta i Veleučilište u Rijeci odsjek Poreč su identificirali u vinogradima Cattunar 4 vrste zemlje:
- Siva zemlja: praškasto tlo s 25 posto vapnenca
- Crna zemlja: na laporskoj podlozi
- Crvena zemlja: tipična terra rossa
- Bijela zemlja: slična sivoj, ali s većim postotkom vapnenačkog sastava.
Nono 4 Terre je vino od 4 malvazije s 4 zemlje - jednostavno su stavili malvazije sa svih zemlji u jednu bocu i osvojili Platinum na Decanteru 2020.
Vino je bistro i gusto.
Prekrasne je boje starog zlata s reflektirajućim diskovima; dok gledam vino na suncu, imam osjećaj da bi svjetlilo u mraku koliko su diskovi živi.
Na nosu, vino je izraženog i ugodnog intenziteta, na prvu mi dolazi aromatično bilje: kadulja i majčina dušica, zatim medaste note, suho voće i, kako se otvara, tako dolazi miris dima koji me na prvu podsjetio na petrolej, ali nije.
Okusom suho, toplo, meko, lijepo zaokruženo i harmonično, a mineralnost svih zemlji daje poseban "šmek".
Moćno vino s dugim after tasteom, u okusu mi dominira prvo marcipan (glavni sastojak marcipana - gorki badem), zatim medaste note te aromatično bilje.
Poslužila bih ovo vino na 14°C u Pinot Noir čaši, uz jelo iz degustacijskog menua restorana Morgan - domaće torteline s divljim zecom na kremi od kadulje.
Dobar tek!
Cheers with you by Nedeljka Krupljan