Petak, 16 Travanj 2021

Recenzija: Škrlet Iconic, Lagena

Napisala:  Nedeljka Krupljan
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Recenzija: Škrlet Iconic, Lagena

Putujemo u Moslavinu, moj rodni kraj, moju lijepu Kutinu.

Vinarija Lagena se smjestila na istočnim obroncima Moslavine; vinogradi su smješteni iznad rijeke Ilove gdje smo, kao male, moja seka blizanka Nikolina i mama Mirjana išle na kupanje.

Prvi vinogradi na tom području sadili su se još sredinom 19. stoljeća.

Vinograde njeguje, kroz već petu generaciju, obitelj Đozo koja je svoje prve vinograde posadila 1992. godine.

Nalaze se na 255 m nadmorske visine i isključivo su na južnoj strani. Ukupna površina vinograda je 6 ha, a dominantna sorta je škrlet o kojoj ću vam danas pisati.

Škrlet je lokalno poznat kao i ovnek žuti, a uz škrlet uzgajaju graševinu, pinot bijeli i cabernet sauvignon.

vrč lagenaNaziv vinarije dolazi od latinskog naziva za bocu (lat. lagena, grč. lagynos).

Lagena je, zapravo, trbušasti glineni vrč s uskim i dugačkim vratom i ručkicom sa strane.

Škrlet je autohtona sorta Moslavine. U vinu dominira na nosu često tropsko voće, posebice banane.

Berba je obavljena ručno u prvim danima rujna, maceracija je bila 6 sati, fermentacija je trajala 20 dana na temperaturi od 16°C, a nakon fermentacije vino je ostalo na grubom talogu uz povremeno miješanje 120 dana (batonage).

Vino je bistro i djelomično gusto.

Svijetlo slamnatožute boje sa zelenkastim diskovima.

Na nosu čisto s tropsko voćnim i cvjetnim aromama.

Dominira mi banana vrlo ugodno.

U ustima suho, aromatično s ugodnim after tasteom voća breskve, banane, jabuke.

Škrlet Iconic, LagenaOvo vino sam uvrstila na kartu restorana Konobe Morgan iz razloga što želim promicati hrvatsku vinsku kulturu; želim da se u Dalmaciji piju slavonska vina, u Slavoniji dalmatinska, u Istri moslavačka i obrnuto.

Hrvatska ima vrhunska vina i zato sam otvorila svoju firmu Cheers with you – projekt kojim želim naše drage turiste na jahtama i u vilama upoznavati s autohtonim vinima Lijepe naše.

Ovaj divni Škrlet poslužila bih na 10 do 12°C u čaši za bijelo vino.

Jelo koje smo pripremili u Restoranu Morgan za ovaj Škrlet je carpaccio od foie gras s narančom.

Perfect match!

Živjeli i dobar tek!

TKO ŽELI ZNATI VIŠE: grožđe za vino Iconic Škrlet raste na poziciji Ilovčak i Fofunka, a oznaka Iconic označava najbolje od najboljeg u podrumu Lagena.  

 

 

Nedeljka Krupljan

Sommelierka vina i maslinovog ulja; mlada, entuzijastična žena koja živi i voli to što radi. 

--

Nedeljka je dugo u ugostiteljstvu, a prije nekoliko se godina je odlučila krenuti putem vinskih profesionalaca te je, uz pomoć mentora Filipa Savića, puno učila i razvijala se. Prvo iskustvo joj je bio rad u, tada tek otvorenom, wine baru Pupitres, a od renomiranih restorana u kojima je radila i gradila karijeru, rado izdvaja Noel, jedini zagrebački restoran s Michelin zvjezdicom. Do nedavno je radila na poziciji voditelja i sommelierke istarske Konobe Morgan koja zadnje 4 godine ima preporuku Michelina, a trenutno radi u destileriji Aura u Buzetu.

Pokrenula je projekt "Cheers With You By Nedeljka Krupljan" kojim želi predstaviti hrvatska vina autohtonih sorti kroz putovanje okusa za koje je sigurna da će vas očarati. Cheers with you predstavlja jedinstveno iskustvo koje će vas "natjerati" da uživate i na isti način naučite o najfinijim vinima naše zemlje.

Internetska stranica: https://www.facebook.com/nkcheerswithyou