Petak, 02 Travanj 2021

Recenzija: Rosé Rossella 2019, Poletti

Napisala:  Nedeljka Krupljan
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Recenzija: Rosé Rossella 2019, Poletti

Stiže nam Uskrs.

Dani su sve topliji i ptičice pjevaju, priroda se probudila.

Razmišljala sam o kojem vinu da vam pišem ovaj petak i pomislim: Rosé!

Treba nam jedan divan, ozbiljan rosé!

Putujemo do Višnjana, točnije malog seoca zvanog Markovac, gdje se nalazi divna obitelj Poletti.

U obitelji Poletti svi su uključeni u posao vinarstva, a imaju i masline, vrijedni su kao pčelice.

Ozbiljnost u radu i predanost su ih dovele do prestižne nagrade za njihov izvrstan Cabernet Sauvignon na natjecanju The Global Cabernet Sauvignon Masters 2020. gdje su to vino suci s Master of Wine diplomom ocijenili medu najboljim CS u svijetu.

Ovim putem im iskreno čestitam, još jednom! 

No ja ću danas pisati o roséu, mislim da nam svima treba malo boje i ružičaste naočale.

Rossella je rosé od muškat ruže, ali suh i poprilično snažan rosé.

Muškat ruža nam dolazi iz vinograda Sjeverozapadne Istre - Markovac, s crvenice.

Maceriran je 12 sati i potom vinificiran procesom proizvodnje bijelih vina - opisuje sin, Matteo Poletti.

Vino ima 13, 5 posto alkohola, zagasito je ružičaste boje sa svjetlucavim diskovima, bistro i djelomično gusto.

Na nosu dominiraju voćne note, prvenstveno jagode i maline; kako se vino otvara, tako do izražaja dolazi izvrstan miris prekrasne ružišaste vrtne ruže - jedinstveno aromatično.

Na okusu je suho, svježe, voćno i s lijepim aftertasteom.

Rossella vino volim preporučiti našim gostima, opisati ga kao malo drugačiji rosé, ozbiljniji te ga vrlo rado sljubim i s ozbiljnijim jelima. 

Rosé Rossella 2019, Poletti

Povodom Uskrsa, Rossellu sam sljubila s kultnimm jelom restorana Morgan, koje obitelj Morgan svojim gostima poslužuje dvadesetak godina: Špaleta u domaćem kruhu s fritajom od domaćih jaja i divljih šparoga.

Špaleta je kuhana plećka zapečena u domaćem kruhu, a poslužuje se još  i na način Giravolta - narezana na fete i prepržena na zagrijanom maslinovom ulju.

Rossellu bih poslužila u čaši za bijelo vino, na 8 do 10°C.

Dobar vam tek i...

Sretan Uskrs!

 

 

Nedeljka Krupljan

Sommelierka i voditeljica Konobe Morgan, Brtonigla, Istra. Mlada, entuzijastična žena koja živi i voli to što radi. 

--

Nedeljka je dugo u ugostiteljstvu, a prije nekoliko se godina odlučila krenuti putem vinskih profesionalaca. Prvo iskustvo joj je bio rad u, tada tek otvorenom, wine baru Pupitres i potom se upisala u HSK kroz čije tečajeve, a uvelike uz pomoć svojeg mentora Filipa Savića, uči i razvija se. Prva vinska karta koju je radila bila je za restoran Barbieri's sa 140 etiketa.

Vodila je wine bar u Primoštenu u kojem je organizirala vinske večeri, a potom se vratila u Zagreb, ovaj put u Noel, jedini zagrebački restoran s Michelin zvjezdicom gdje okružena profesionalcima s njima radi večere sa svjetskim vinarima. Prošlu godinu provela je u Motovunu, u vinariji Roxanich gdje je radila u restoranu, vodila ture po podrumu i vinske degustacije. Trenutno je na poziciji voditelja i sommelierke istarske Konobe Morgan koja se bori za Michelin zvjezdicu s obzirom na to da zadnje 4 godine imaju preporuku Michelina.