Petak, 02 Travanj 2021

Recenzija: Rosé Rossella 2019, Poletti

Napisala:  Nedeljka Krupljan
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Recenzija: Rosé Rossella 2019, Poletti

Stiže nam Uskrs.

Dani su sve topliji i ptičice pjevaju, priroda se probudila.

Razmišljala sam o kojem vinu da vam pišem ovaj petak i pomislim: Rosé!

Treba nam jedan divan, ozbiljan rosé!

Putujemo do Višnjana, točnije malog seoca zvanog Markovac, gdje se nalazi divna obitelj Poletti.

U obitelji Poletti svi su uključeni u posao vinarstva, a imaju i masline, vrijedni su kao pčelice.

Ozbiljnost u radu i predanost su ih dovele do prestižne nagrade za njihov izvrstan Cabernet Sauvignon na natjecanju The Global Cabernet Sauvignon Masters 2020. gdje su to vino suci s Master of Wine diplomom ocijenili medu najboljim CS u svijetu.

Ovim putem im iskreno čestitam, još jednom! 

No ja ću danas pisati o roséu, mislim da nam svima treba malo boje i ružičaste naočale.

Rossella je rosé od muškat ruže, ali suh i poprilično snažan rosé.

Muškat ruža nam dolazi iz vinograda Sjeverozapadne Istre - Markovac, s crvenice.

Maceriran je 12 sati i potom vinificiran procesom proizvodnje bijelih vina - opisuje sin, Matteo Poletti.

Vino ima 13, 5 posto alkohola, zagasito je ružičaste boje sa svjetlucavim diskovima, bistro i djelomično gusto.

Na nosu dominiraju voćne note, prvenstveno jagode i maline; kako se vino otvara, tako do izražaja dolazi izvrstan miris prekrasne ružišaste vrtne ruže - jedinstveno aromatično.

Na okusu je suho, svježe, voćno i s lijepim aftertasteom.

Rossella vino volim preporučiti našim gostima, opisati ga kao malo drugačiji rosé, ozbiljniji te ga vrlo rado sljubim i s ozbiljnijim jelima. 

Rosé Rossella 2019, Poletti

Povodom Uskrsa, Rossellu sam sljubila s kultnimm jelom restorana Morgan, koje obitelj Morgan svojim gostima poslužuje dvadesetak godina: Špaleta u domaćem kruhu s fritajom od domaćih jaja i divljih šparoga.

Špaleta je kuhana plećka zapečena u domaćem kruhu, a poslužuje se još  i na način Giravolta - narezana na fete i prepržena na zagrijanom maslinovom ulju.

Rossellu bih poslužila u čaši za bijelo vino, na 8 do 10°C.

Dobar vam tek i...

Sretan Uskrs!

 

 

Nedeljka Krupljan

Sommelierka vina i maslinovog ulja; mlada, entuzijastična žena koja živi i voli to što radi. 

--

Nedeljka je dugo u ugostiteljstvu, a prije nekoliko se godina je odlučila krenuti putem vinskih profesionalaca te je, uz pomoć mentora Filipa Savića, puno učila i razvijala se. Prvo iskustvo joj je bio rad u, tada tek otvorenom, wine baru Pupitres, a od renomiranih restorana u kojima je radila i gradila karijeru, rado izdvaja Noel, jedini zagrebački restoran s Michelin zvjezdicom. Do nedavno je radila na poziciji voditelja i sommelierke istarske Konobe Morgan koja zadnje 4 godine ima preporuku Michelina, a trenutno radi u destileriji Aura u Buzetu.

Pokrenula je projekt "Cheers With You By Nedeljka Krupljan" kojim želi predstaviti hrvatska vina autohtonih sorti kroz putovanje okusa za koje je sigurna da će vas očarati. Cheers with you predstavlja jedinstveno iskustvo koje će vas "natjerati" da uživate i na isti način naučite o najfinijim vinima naše zemlje.

Internetska stranica: https://www.facebook.com/nkcheerswithyou