Stiže nam Uskrs.
Dani su sve topliji i ptičice pjevaju, priroda se probudila.
Razmišljala sam o kojem vinu da vam pišem ovaj petak i pomislim: Rosé!
Treba nam jedan divan, ozbiljan rosé!
Putujemo do Višnjana, točnije malog seoca zvanog Markovac, gdje se nalazi divna obitelj Poletti.
U obitelji Poletti svi su uključeni u posao vinarstva, a imaju i masline, vrijedni su kao pčelice.
Ozbiljnost u radu i predanost su ih dovele do prestižne nagrade za njihov izvrstan Cabernet Sauvignon na natjecanju The Global Cabernet Sauvignon Masters 2020. gdje su to vino suci s Master of Wine diplomom ocijenili medu najboljim CS u svijetu.
Ovim putem im iskreno čestitam, još jednom!
No ja ću danas pisati o roséu, mislim da nam svima treba malo boje i ružičaste naočale.
Rossella je rosé od muškat ruže, ali suh i poprilično snažan rosé.
Muškat ruža nam dolazi iz vinograda Sjeverozapadne Istre - Markovac, s crvenice.
Maceriran je 12 sati i potom vinificiran procesom proizvodnje bijelih vina - opisuje sin, Matteo Poletti.
Vino ima 13, 5 posto alkohola, zagasito je ružičaste boje sa svjetlucavim diskovima, bistro i djelomično gusto.
Na nosu dominiraju voćne note, prvenstveno jagode i maline; kako se vino otvara, tako do izražaja dolazi izvrstan miris prekrasne ružišaste vrtne ruže - jedinstveno aromatično.
Na okusu je suho, svježe, voćno i s lijepim aftertasteom.
Rossella vino volim preporučiti našim gostima, opisati ga kao malo drugačiji rosé, ozbiljniji te ga vrlo rado sljubim i s ozbiljnijim jelima.
Povodom Uskrsa, Rossellu sam sljubila s kultnimm jelom restorana Morgan, koje obitelj Morgan svojim gostima poslužuje dvadesetak godina: Špaleta u domaćem kruhu s fritajom od domaćih jaja i divljih šparoga.
Špaleta je kuhana plećka zapečena u domaćem kruhu, a poslužuje se još i na način Giravolta - narezana na fete i prepržena na zagrijanom maslinovom ulju.
Rossellu bih poslužila u čaši za bijelo vino, na 8 do 10°C.
Dobar vam tek i...
Sretan Uskrs!