Petak, 26 Ožujak 2021

Recenzija: Sauvignon Blanc 2019, Valenta

Napisala:  Nedeljka Krupljan
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Recenzija:  Sauvignon Blanc 2019, Valenta

Nije sve tako sivo…

Stiglo nam je proljeće kalendarski, a i sunčeko nas budi već par jutara za redom.

Polako se sve budi i obožavam taj osjećaj.

Terase su nam se otvorile i polako počinjemo raditi ono sto volimo i živimo.

U restoranu gdje radim i provodim lijepe i ugodne sate se isto sve budi, Morgan team stalno ulaže u svoje znanje i inovacije.

Tako smo, posebno za ovu moju recenziju, pripremili jelo by sous chef Vjekoslav Podunavac.

No, o tome ću malo kasnije.

Godinu i pol živim u Istri i toliko toga još moram posjetiti, kušati...

"La vida es bella"!

Putujemo u Kaldir; već smo bili tamo s mojom olovkom i papirom, no što možemo kad ta okolica i sam Motovun krije prave vinare - genijalce.

Vinarija Valenta, gospodina Valtera i njegovih dvojce sinova, gospode Stivena i Ivice, jedna je od novijih istarskih vinarija, ali vrlo brzo zamijećena.

Za sada na tržište stavljaju Malvaziju, Sauvignon Blanc, Muškat i Teran.

Vinogradi su posađeni na istarskoj bijeloj zemlji u neposrednoj okolici Kaldira.

Moji počeci susreta s vinima i upoznavanjem sorata su polako iza mene, ali Sauvignon je među mojim prvim ljubavima.

Proljeće i čaša Sauvignona Valenta, na terasi s koje se pruža pogled na more i Alpe... Neprocjenjivo.

Dakle, Sauvignon Blanc gospode Valente me oduševio.

Berba je bila ručna i vino je nakon prerade bilo samo u inoxu, ističe gospodin Valter.

Sauvignon Blanc, ValentaVino je zelenkaste boje sa žućkastim odsjajem, kristalno bistro i djelomično gusto.

Na nosu, igra bijelog voća - jabuke i kruške, potom karakteristična bazga i pokošena trava. Mali hint: miris pokošene trave se vrlo često osjeti i u extra djevičanskim uljima, volimo taj miris.

Na okusu, vino je suho, djelomično toplo i meko.

Svježina koja mi se osobno jako sviđa je odlična - istarska bijela zemlja daje tu odličnu mineralnost i svježinu vinima.

Vrlo ukusno, s lijepim voćnim after tasteom.

Ovo harmonično vino smo u restoranu Morgan sljubili sa savršeno mekim i sočnim telećim fileom, zapečenom palentom i divljim šparogama.

Vino bih poslužila na 10 °C u čaši za bijelo vino.

Dobar tek i živjeli!

TKO ŽELI ZNATI VIŠE: Obitelj Valenta trenutačno posjeduje 5 ha vinograda, a posebno se ponose, ističu, vinogradom na brdu Šubijent ili Paradiso ili Raj.

I slažem se s njima, Istra je zaista Raj na zemlji.

 

 

Nedeljka Krupljan

Sommelierka vina i maslinovog ulja; mlada, entuzijastična žena koja živi i voli to što radi. 

--

Nedeljka je dugo u ugostiteljstvu, a prije nekoliko se godina je odlučila krenuti putem vinskih profesionalaca te je, uz pomoć mentora Filipa Savića, puno učila i razvijala se. Prvo iskustvo joj je bio rad u, tada tek otvorenom, wine baru Pupitres, a od renomiranih restorana u kojima je radila i gradila karijeru, rado izdvaja Noel, jedini zagrebački restoran s Michelin zvjezdicom. Do nedavno je radila na poziciji voditelja i sommelierke istarske Konobe Morgan koja zadnje 4 godine ima preporuku Michelina, a trenutno radi u destileriji Aura u Buzetu.

Pokrenula je projekt "Cheers With You By Nedeljka Krupljan" kojim želi predstaviti hrvatska vina autohtonih sorti kroz putovanje okusa za koje je sigurna da će vas očarati. Cheers with you predstavlja jedinstveno iskustvo koje će vas "natjerati" da uživate i na isti način naučite o najfinijim vinima naše zemlje.

Internetska stranica: https://www.facebook.com/nkcheerswithyou