Petak, 12 Veljača 2021

Recenzija: Malvazija Nera 2015. Tomaz

Napisala:  Nedeljka Krupljan
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Recenzija: Malvazija Nera 2015. Tomaz

Parenzana, željeznička pruga koja je spajala Trst i Poreč, a prolazila je podno Motovuna otvorena je 1902. godine. Trasa duga 123 km prelazila je jedanaest mostova, šest vijadukata i kroz devet tunela.

Pogađate li gdje vas ovu vinsku recenziju vodim?

U Motovun… Poznat po Motovun film festivalu i naravno po još puno toga, no danas pišem o motovunskim vinima, točnije Tomaz vinima.

Vinarija Tomaz se smjestila ispod Motovuna, u podnožju tog divnog mjesta, u ulici Kanal 36.

Vina Tomaz su poznata i priznata, ne samo kod nas, nego i u cijelome svijetu.

Sigurno naslućujete da ću Vam pisati o etiketama Tomaz, svima kušanim… no neću. Moj izbor je jedinstvena Malvasia Nera koju monosortno proizvodi u HR jedino jedinstveni Klaudio Tomaz i njegova obitelj.

TomazTaj dan dolazim u vinariju Tomaz s još dvoje kolega, profesionalaca ugostiteljske scene. Na parkingu nas dočekuje Rita, obiteljski pas koje je predivno milo četveronožno biće koje voli ljude jer ju je obitelj Tomaz tako naučila.

Opet dolazim do osjećaja kada posjećujem istarske vinarije i prepoznajem koliko sloge, ljubavi, strasti prema vinu i timskog rada u tim vinarijama ima. U ovoj vinariji se sve to može rezati nožem u zraku.

Posjećujući vinarije primjećujem da sve vise mladih naraštaja odlučuje preuzeti posao svojih roditelja, što me jako veseli. Jednostavno je - tradicija se nastavlja.

No da pišem malo i o vinu. Malvazija Nera, crna malvazija, sorta koja dolazi s juga Italije i najčešće se naziva Malvasia di Lecce.

Jako sam se veselila kušati Malvaziju Crnu monosortnu jer nikad prije nisam. Posebna je, 30% prosušenih bobica, 70% klasična berba. Za detalje o vinifikaciji Vas pozivam u vinariju Tomaz i gospodin Tomaz će objasniti sve.

Malvasia Nera 2015., TomazVino je rubinsko crvene boje s granatnim rubovima, bistro i gusto.

Na nosu čisto, aromatično, dolaze do izražaja note kakaa, kokosa, vanilije, suhog voća, crnog bobičastog voća; kompleksan i dugotrajan miris.

Na okus suho, toplo, uravnoteženo, tanini meki i blagi, vrlo ugodni, u aftertasteu čokolada, bobičasto voće, vanilija, zatim suho voće. Jednostavno i u isto vrijeme jedinstveno vino visokih alkohola, ali s ugodnim i blagim taninima.

Poslužila bih ovo vino na 16-18°C uz Tagliatu od boškarina (istarskog goveda) s crnim tartufom.

Tko želi znati više: “Crna Malvazija je štabela ženska, ima ženski karakter, ali stuče muže ako treba, ima korijene..." 

--

Malvaziju crnu Nera 2015 možete naručiti putem web shopa Croatia Revealed.

 

 

Nedeljka Krupljan

Sommelierka i voditeljica Konobe Morgan, Brtonigla, Istra. Mlada, entuzijastična žena koja živi i voli to što radi. 

--

Nedeljka je dugo u ugostiteljstvu, a prije nekoliko se godina odlučila krenuti putem vinskih profesionalaca. Prvo iskustvo joj je bio rad u, tada tek otvorenom, wine baru Pupitres i potom se upisala u HSK kroz čije tečajeve, a uvelike uz pomoć svojeg mentora Filipa Savića, uči i razvija se. Prva vinska karta koju je radila bila je za restoran Barbieri's sa 140 etiketa.

Vodila je wine bar u Primoštenu u kojem je organizirala vinske večeri, a potom se vratila u Zagreb, ovaj put u Noel, jedini zagrebački restoran s Michelin zvjezdicom gdje okružena profesionalcima s njima radi večere sa svjetskim vinarima. Prošlu godinu provela je u Motovunu, u vinariji Roxanich gdje je radila u restoranu, vodila ture po podrumu i vinske degustacije. Trenutno je na poziciji voditelja i sommelierke istarske Konobe Morgan koja se bori za Michelin zvjezdicu s obzirom na to da zadnje 4 godine imaju preporuku Michelina.