Petak, 19 Ožujak 2021

Video i foto: Sljubljivanje vina Punta Greca i bifteka

Napisao:  G.E.T.
Video i foto: Sljubljivanje vina Punta Greca i bifteka

Vodnjan, malo istarsko mjesto za koje svi znaju. Ono što mnogi ne znaju jest činjenica da je Vodnjan prije drugog svjetskog rata bio izuzetno poljoprivredno mjesto; tu su se proizvodila poznata maslinova ulja, ali i druge poljoprivredne kulture. Vodeće obitelji u tim poslovima bile su talijanskog porijekla, a nakon rata je krenula nacionalizacija što je utjecalo i na razvoj poljoprivrede u tom kraju. Srećom, postoje ljudi koji su shvatili sve potencijale tog kraja, tako da je Vodnjan već dugo opet poznat kao jedna od vodećih mikroregija u svijetu za proizvodnju maslinovog ulja, a iskorak rade i njihovi vinari.

Jedna od tih vinarija je i Medea.

Njihov Montiron  znaju svi ljubitelji malvazije, a merlot Punta Greca definitivno spada među 5 top merlota Hrvatske. Naravno, tu je i njihova bazna linija vina koja je trenutno možda i najbolji omjer cijene i kvalitete na tržištu.

Salvela, njihova linija maslinovog ulja, je nešto što znaju svi tako da možemo reći da je to definirana i od potrošača prepoznata tvrtka.

Vinarija Medea je nositelj oznake "Jedna G.E.T. Zvjezdica" (one G.E.T. Star).

Vinarija Medea je nositelj oznake "Jedna G.E.T. Zvjezdica" (one G.E.T. Star).

Pred koju godinu javnosti predstavili  svoju kušaonu i počeli raditi vođene degustacije na kućnom pragu. Predivna kušaona koja obiluje s pregršt inovativnih rješenja ostavit će vas bez daha, a odlična vina i fantastična ulja prate i vrlo fini zalogaji jer Medea pazi na svaku sitnicu.

Kako razmišlja njihov enolog, mladi Marko Krstačić, pogledajte u ovom videu:

Da bi sljubili Punta Grecu i fenomenalni steak, krenuli smo putem Brtonigle, u konobu Morgan.

Kada pričamo o hrani i vinu, za sommeliere, enologe i općenito ljude u toj branši, posebna i najteža disciplina svakako je sljubljivanje hrane i vina. Ako uspijete odlično ili, usudimo se reći, savršeno sljubiti hranu i vino, dobivate sasvim novu okusnu senzaciju jer vam se događa da vino podiže sve ono dobro u hrani, a hrana sve ono dobro u vinu. i za sve nas koji spadamo u prave hedoniste, to je jedan od većih užitaka. Kako to radi ekipa konobe Morgan, sommelierka Nedeljka Krupljan i sous-chef Vjekoslav Podunavac, pogledajte u sljedećem videu:

Na brdu iznad Brtonigle, makadamskim putem kroz vinograde i polja, put vas vodi do moderne konobe Morgan koja se ponosi tradicionalnom kuhinjom i živi svoj - istarski san. Moderno dizajniran interijer i intimna atmosfera unutrašnjosti lokala u kontrastu je sa šarenom i živopisnom terasom s koje puca predivan pogled na zelenilo našega najvećeg poluotoka. Filozofija konobe Morgan je nuditi svojim gostima samo tradicionalna jela spremljena sa sezonskim namirnicama po tradicionalnoj recepturi.

O konobi Morgan koja već nekoliko godina ima preporuku u Michelin vodiču, razgovarali smo sa suvlasnicom, Anom Morgan.

*

Galerija fotografija making-of, foto: Igor Emil Horvat: