Ponedjeljak, 17 Studeni 2014

Vatromet u Sherry'su

Napisao:  Foto: Silvija Munda
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Vatromet u Sherry'su

Kada sam došao na degustaciju vina Terzolo nisam ni slutio da ću čuti nešto o čemu ću kasnije danima razmišljati, ali idemo redom. 

Vinarija Terzolo iz Istre, točnije iz Nova Vasi Porečke, prezentirala se s  nekoliko odličnih vina, koja je predstavio osobno Roberto.

Malvazija je lijepa, pitka, fino zaobljena, pomalo atipična, a opet vidite od prve da je to malvazija. Ima ih puno i sve su manje više odlične, ali i slične i zato nas više ne ostavljaju bez daha. Možda je došlo vrijeme za neke promijene kad je malvazija u pitanju. 

Teran je odličan, teran kakav volim - ne prenabildan, ali ni prenježan. Ma, divota!

Ali, ljudi moji, Merlot Terzolo - to je vinčina! Merlot me doslovce oborio s nogu.  Fantastično vino. Pravi školski Merlot, kao da ga je radio s knjigom u rukama. Predivno vino, lijepo zaobljeno, odličnog mirisa i predivne aromatike. Kada vam ispuni usta, ništa ne iskače - sve je predivno posloženo. Da, i Šerif je tu nadmašio samog sebe. Tapas koji nam je pripremio uz ovaj merlot, fantastično se sljubio s vinom - zajedno su jedno drugom dali novu dimenziju.

Oduševljen vinom krećem porazgovarati s vinarom  o prijašnjim berbama i uopće o njegovom viđenju ovog vina. Naravno, misli mi kreću pravcu arhive i kako bi to svakako trebalo probati. Kao što pretpostavljate, razgovor je otišao u sasvim drugom pravcu. Kao prvo, nije baš da ga pali razmišljanje kako će to vino izgledati za par godina. Treba ga probati sada, treba ga piti i uživati u njemu i treba ga, naravno, i prodati. Moram priznati, čudno razmišljanje za jednog vinara pa sam naravno zamolio za malo objašnjenje takvog stava. I pazi sad! Kaže on meni:  „Vino je kao vatromet.“  O vinima sam čuo svašta, ali ovo još nisam. No kaže Terzolo: „U vatrometu uživate u tom trenutku,  onako istinski, dječje...  Na sličan način treba uživati i u vinu.“

Danima sam te misli vrtio glavom i da, možda je to stvarno tako.  Možda malo pretjerujemo u svim tim silnim odležavanjima i traženju svetog vinskog grala. Možda, a možda i ne.  Baš ta nedoumica je suština vinske ljepote, jer svi su u pravu, svaki na svoj način. Nadam se da nikad neću doznati tko je više u pravu. Želim biti vječiti eno-gastro Indiana Jones i istraživati. To mi je životna misija, a Terzolo mi je otvorio jedno sasvim novo poglavlje.

Terzolo ili Tercolo?

Naziv vinarije i OPG-a naoko nisu jednaki. Zašto?

Obitelj je uvijek bila Terzolo, što se čita Tercolo pa su nakon drugog svjetskog rata morali promijeniti i pisanje da bude u skladu s izgovorom. Kao rezultat, ljudi su prezime često čitali Terkolo i to je bio razlog da se vinariji da izvorni naziv, Terzolo.

 

 

Tomislav Stiplošek

Tomislav Stiplošek glavni je urednik G.E.T. Reporta i predsjednik udruge za kulturu stola G.E.T.

U 2016. godini FIJET Hrvatska u suradnji sa Zborom turističkih novinara HND-a dodijelio mu je priznanje za osobni doprinos popularizaciji i afirmaciji turističkog novinarstva te promicanje etičkih i profesionalnih standarda struke, koje dodjeljuje  u sklopu godišnje nagrade "Marko Polo".