Utorak, 09 Lipanj 2015

Marina koja nudi više

Napisala:  Foto: Helena Pletković
(Reading time: 3 - 5 minutes)
Marina koja nudi više

Na Krku, sjevernom vrhu jadranske rivijere otoka, koju mnogi nautičari smatraju jednom od najljepših na svijetu, uz obalu zaljeva koji nudi prirodnu zaštitu od svih vjetrova, smještena je Marina Punat.

Mnogi nautičari počinju svoju plovidbu Jadranom upravo ovdje, sa sigurnog veza u Marini. Svojom povoljnom lokacijom omogućuje nautičarima da u najkraćem roku odmorni i spremni za uživanje stignu u marinu, što ne mora biti vezano samo za nekoliko kratkih ljetnih mjeseci.

Nastala davne 1964. godine, razvila se na bogatoj brodograditeljskoj tradiciji, danas je Marina Punat jedna od najljepših, najvećih i najmodernijih marina na Jadranu. Više o njoj potražite na web stranici Marine, www.marina-punat.hr/marina

Idealno mjesto za česte dolaske

Razlog naše posjete Marini bila je njihova želja da uvidimo kako je to idealno mjesto za česte dolaske - zanimljivo i onim stranim i domaćim gostima koji nisu nautičari. Stoga su organizirali predstavljanje novog menua restorana Marina.

Restoran se nalazi u samom srcu marine. Ugodan je kutak za brzi ručak prije plovidbe, a idealan i za večernja druženja uz svjetla privezanih brodica i jahti. 

Otok Krk je poznat kao Zlatni otok, a odavde se točno vidi zašto - zlatno maslinovo ulje, zlatne kapi vina autohtone sorte žlahtina, zlatne niti sunca koje obasjavaju otok...

Kako opisati hranu koju smo kušali, praćenu vinima krčkih vinara?

Plodovi Mediterana, darovi prirode, mora i mirisnih krčkih pašnjaka, ovdje su spojeni u izazovne gastronomske delicije. Na raskrižju između lagane mediteranske kuhinje, jednostavnih otočkih specijaliteta i utjecaja internacionalnih receptura, iznova se vješto, iz sezone u sezonu, rađaju specijaliteti nautičke kuhinje Marine Punat.

U ljetnom meniju naći ćete specijalitete poput raznih ribljih namaza, carpaccia, riba i morskih plodova, pršuta te raznih tipova kravljih, ovčjih i kozjih sireva. Mnoge od tih sireva nećete naći nigdje drugdje na Krku, jer ih zbog načina proizvodnje i velike potražnje niti nema u široj ponudi van otoka. 

Svakako kušajte šurlice, autohtonu tjesteninu koju ćete lako prepoznati jer se oblikuje tako da se tijesto omata oko pobrašnjenog štapića. U Marini kažu da se sva tjestenina - šurlice, pljukanci , njoki, tagliatelle, rezanci i ostalo - proizvodi ručno, što joj daje veliku prednost i kvalitetu.

Od glavnih jela oduševili su ražnjići s piletinom i povrćem, marinirana rebarca s bbq umakom, grdobina u vlascu... bilo je nemoguće u jednom obroku kušati sve ono što je sa stola mamilo i pozivalo... Kušajte vi pa nam javite svoje dojmove.

I da, nemojte preskočiti desert. Odaberite između više vrsta sladoleda, kušajte čokoladnu lavu ili cheesecake „Marina“, ali svakako, svakako probajte presnac, tradicionalni kolač koji se priprema od ovčjeg sira i tijesta.

 

 

Bez obzira za koji se od ovih, ili nekih nenabrojanih, specijaliteta odlučili, preporučujem da uz svoje jelo zatražite čašu autohtone žlahtine. Od aperitivnog pjenušca do slađih vina uz deserte - ova sorta je pokazala da ima odlične potencijale. Više volite crvena vina? Neki vinari proizvode i sjajan Sansigot, u crvenoj i rose varijanti, vino sorte koju je s otoka Suska od izumiranja spasio Ivica Dobrinčić. Naravno, naći će se tu i drugih vina, kao što su chardonnay, muškat i vina drugih poznatih sorti, ali vina domaćih sorata vrijedna su kušanja. Na održanoj prezentaciji svoja su vina predstavile krčke vinarije Šipun Ivice Dobrinčića, Nada obitelji Juranić i kuća vina Ivan Katunar.

 

 

Bogata ponuda za svakog gosta

Osim predstavljenog restorana Marina, u području Marine Punat na raspolaganju su još dva restorana. Tu je buffet&pizzeria „9 BOFORA“ - pravo mjesto za prvu jutarnju kavu uz tople kroasane. Osvaja očaravajućim mirisima malih toplih jela za doručak te vrhunskim pizzama i paštama za ručak. U ponudi su i prirodni voćni sokovi, smoothies te veliki izbor salata.

Spomena je itekako vrijedan restoran „Kanajt“, poznat po izvrsnim jelima ispod peke, ribljim i mesnim platama uz topli domaći kruh. Mlada krčka janjetina i ručno rađena domaća tjestenina samo su mali dio simfonije okusa i mirisa. Bogata vinoteka i originalni aperitivi s daškom mediteranskog bilja odličan su završetak večernjeg druženja s prijateljima.

Restoran „Kanajt“ nalazi se u sklopu istoimenog ugodnog i mirnog hotela sa četiri zvjezdice, okruženog maslinicima s jedinstvenim pogledom na marinu i vrtove. Odredište kao stvoreno za ljubitelje prirode, rekreativce i sve one koji žele aktivan odmor. Hotel je otvoren tijekom cijele godine. Arheološke iskopine srednjovjekovne crkvice sv. Petra svjedoče o bogatoj povijesnoj baštini koja se nastavlja na antičke nalaze i ranokršćanske spomenike… 

Marina Punat je osvojila 5 zlatnih sidara i time postala član nautičke obitelji marina iz cijelog svijeta koje su primile ovo priznanje. Na hrvatskoj strani Jadrana su samo dvije marine osvojile ovo priznanje, dok ih je na cijelom Sredozemlju svega petnaestak. I kao u onim reklamama, kad spiker naglasi „I to nije sve!“, predstavljeno nam je još dodatne ponude - mjesto za roštilj, dvije specijalizirane trgovine za nautičke dijelove i opremu, trgovine prehrambenim i ostalim artiklima široke potrošnje, besplatne i povoljne dodatne usluge za nautičare, sustav sigurnosti, iznajmljivanje bicikala, stanica za pumpanje zraka u marini, Marina Mini-Club – zabava za djecu, nove pješačke staze i šetnica za pse...

Marina koja je uvijek slovila kao mjesto za susret, dobar provod i sklapanje novih poznanstava, kao i za opuštanje, doista je pokazala da slijedi svoju viziju, a to je: kroz vrhunsku uslugu, kvalitetu i inovacije biti uvijek korak ispred!

 

 

Više fotografija pogledajte u Facebook albumu