Viška vinarija Senjanović, poznata po odličnim vugavama i plavcima koje nastaju od grožđa s viških pješčanih polja, nedavno je predstavila vina zagrebačkoj publici.
Na Večeri vina Senjanović, u zagrebačkom restoranu Trilogija fino& vino, vinar Milan Senjanović ispričao je svoju priču „bijega“ iz Splita na otok, gdje je našao mir u „Tihobraće polju“, ondje kupio zemlju, posadio vinograde i posvetio se vinogradarstvu i vinarstvu sa suprugom. Vinski „hobi“ započeo je 2003. godine, a ubrzo prerastao u posao: vinogradi se danas protežu na 3 ha, a ukupna je proizvodnja godišnje oko 15.000 butelja vina. Vinarija Senjanović nastavlja svoj put „obiteljske vinarije“ s vinima vrhunske kvalitete: u vinograde i podrum sve više ulazi i mlađi sin Ante, ujedno autor zanimljive etikete.
Večera je započela izvornom viškom Vugavom 2020, vinom mediteranskoga karaktera: posjetitelji su ga opisali kao opojno vino, mednih nota, bogatog okusa. Ružičasti Opol 2020 pratio je zagrebačku verziju „viške pogače“, otočkoga poznatoga jela. Uz težačko ukusno jelo „na žlicu“ paštu fažol, serviran je Crljenak 2019, vino koje se može naći samo u podrumu vinara, rođak plavaca maloga, poznat u svijetu pod drugim nazivima (zinfandel, primitivo). Plavci obitelji Senjanović pokazuju ugodnu pitkost. Uzgajaju se na „Tihobraće polju“, na putu iz Visa prema Milni, po njemu su i nazvani. Na degustaciji su bila čak tri „Plavca Tihe Braće“, godišta 2018., 2017., 2016. Kod plavaca je posebno naglašena mekoća koja potječe od pješčanoga tla, a baš to tlo vinima daje „terroirski“ prepoznatljivi štih. Uz plavce je kuhinja restorana Trilogija Fino i Vino poslužila ukusni Beefsteak u umaku od plavca i suhih šljiva.
Posebno iznenađenje iz vinarije bio je Prošek Lovre 2015, tradicionalno dalmatinsko desertno vino, proizvedeno od plavca maloga. Naziv je dobilo po unuku Milana Senjanovića, i dok se čeka njegov 18. rođendan, otvara se samo u posebnim prigodama.
Posebna je prigoda bila i ova - prva službena zagrebačka degustacija vina Senjanović, s kojom se gostima približila i priča otoka Visa sa svim specifičnostima otočkoga života i - vinima nastalima na pješčanim poljima. Vinar Milan Senjanović pozvao je goste restorana da dođu na otok, osjete „terroir“, obiđu vinograde i podrum Senjanović, a do posjeta Visu, preporučio je vugavu za Badnjak, a Plavac Tihe Braće 2017 uz božićni ručak. Vina se mogu kupiti u vinotekama „Vivat fina vina“ i mogu biti originalan dar za nadolazeće blagdane.