Ponedjeljak, 10 Svibanj 2021

Slavonski, baranjski i srijemski vinari zajedno u promociji graševine

Napisao:  G.E.T. Helena Pletković
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Slavonski, baranjski i srijemski vinari zajedno u promociji graševine

Na godišnjoj skupštini udruge Graševina Croatica, koja je održana u vinariji Kalazić u Baranji, vinari Slavonije, Baranje i Srijema su se osvrnuli na proteklu godine i probleme uzrokovane pandemijom korona virusa te definirali ciljeve rada u 2021. godini, s naglaskom na završetak marketinške strategije vinske regije na kojoj se intenzivno radi.

Od aktivnosti u protekloj godini vinari su pozdravili donošenje interventnih mjera za pomoć vinskom sektoru, destilaciju vina u kriznim slučajevima i skladištenje vina, te njihovo produženje i u 2021. godini jer se većina vinara suočila s padom prodaje od 30 do 50%, a oni koji su bili orijentirani na suradnju s ugostiteljima bili su primorani okrenuti se drugim kanalima prodaje.

Članovi udruge su odali počast prerano preminulom kolegi Igoru Hruškaru koji je cijeli svoj život proveo promovirajući slavonska vina. Na skupštini je izabran novi Upravni odbor.

Kako je istaknuto tijekom rasprave udruga Graševina Croatica ima aktivnu i značajnu ulogu u vinskom sektoru u Hrvatskoj, a još aktivniju ulogu u svakodnevnom poslu vinogradara i vinara preuzet će kao Regionalna organizacija vinara Slavonije i Hrvatskog Podunavlja….

„Pred nama je dovršetak marketinške strategije naše regije kojom će se postaviti smjer daljnjeg razvoja kako vinara, naše udruge, tako i graševine kao sorte. Glavni cilj nam je tržišni plasman naših vina koji je adekvatan kvaliteti koju stvaramo u vinogradima i podrumima. Više od 90% vina koja proizvedemo pripadaju u kategoriju kvalitetnih i vrhunskih pa je jasno o kakvom je potencijalu riječ. Uz to Slavonija i Hrvatsko Podunavlje je iznimno atraktivno turističko područje i mi ćemo se maksimalno uključiti kako bismo kreirali atraktivnu i zanimljivu eno-gastro ponudu kroz koju će gosti imati prilike upoznati naša vina. Dobar primjer je regija Baranja, u kojoj se trenutno nalazimo, koja je već sada prepoznatljiva i nagrađivana turistička destinacija čiji su sastavni dio ponude upravo baranjski vinari i njihova vina„ istaknuo je Josip Pavić, predsjednik udruge.

Graševina Croatica jedna je od četiri velike nacionalne udruge vinara, a samo ime udruge jasno prezentira i glavni cilj, a to je promocija graševine, dominantne sorte ovog područja koja je po količini vinograda i prodajnim rezultatima najznačajnija vinska sorta u Hrvatskoj. Dugogodišnjim radom udruga Graševina Croatica uspjela je udružiti snage vinara koji zajedno obrađuju 6.000 hektara vinograda i koji u sinergiji i brendiranju vinske regije vide budućnost svojih podruma i vina s ovog područja, s posebnim naglaskom na graševinu.