Petak, 05 Veljača 2021

Oni su mali, ali su veliki i pomažu rušiti predrasude

Napisao:  Vinske ceste moćne gomilice
(Reading time: 2 - 4 minutes)
Oni su mali, ali su veliki i pomažu rušiti predrasude

"Oni su mali, ali su veliki, odnosno, hoću reći, nisu više mali, ali su dosta veliki da ne budu mali", jedna od legendarnih rečenica iz kultnih Smogovaca upravo paše uz vinariju Kota. 2 ha vinograda, 10000 boca godišnje u 5 iznimnih etiketa, od toga 3 pjenušca i 2 mirna vina, odvaja ju od male ka velikoj vinariji, a opet, Kota ekipa ostaje u svojoj skromnosti, svjesna svojih trenutnih mogućnosti, na svom bregu, u Gornjoj Batini pokraj Zlatara, u svojoj modernoj kuriji i uživaju u zalasku sunca na kraju dana često okruženi ljudima koje vole. Zato su i mali i veliki. :)

Vinarija Kota

Vinarija Kota je jedna od stanica naše vinske ceste i ogledni primjer onoga što vam želimo kroz naše priče dati: ispričati vam nedovoljno ispričano, približiti svijet vina ako mislite da vam je preekskluzivan ili nedostižan, dati vam ideju za sjajan izlet na kojem možete udahnuti svjež zrak i nagraditi svoje nepce na samo 45 min od glavnog grada, preokrenuti vam ustaljene predrasude kao npr. da Zagorje ima kiseliše, a opet, želja nam je vinarima olakšati put do vinoljubaca i kušača.

Vinarija Kota me vanjskim izgledom na tren vratila u Vik, gradić na Islandu gdje smo koračali po crnom pijesku i divili se tamnim stijenama u moru, ali i unutrašnjost me baca na islandski/ skandinavski lijepo osmišljeni prostor, bez suvišnih stvari, a opet svega dovoljno, s dovoljno stajaćih i sjedećih mjesta, prekrasnim podom koji se lako održava, velikim vinskim frižiderima i namještajem, gdje jednostavnost zapravo skriva dragulje. Prekrasna i jednostavna kušaona ne daje ni naslutiti da se ispod vas nalazi podrum u kojem Tihomir Kota brčka svoja umijeća.

Vinarija Kota

 Jel on Zagorec ako ima vinariju u Zagorju il je i dalje dečko z Markuševca gdje je roditeljska kuća il je pak Zagrepčanec s Trešnje gdje stanuje? On je miks svega toga, baš kao što svoje zvanje dipl.ing. strojarstva odlično spaja sa zanimanjem vinar. On je razvio svoju ljubav spram vinima u priču koju vam želimo približiti jer je sjajna.

Vjerujem da je lakše biti vinar ako dolaziš iz obitelji u kojoj se generacijama proizvodi vino, gdje imaš naslijeđene i obrađene vinograde, mrežu prodaje, pa taman i ljudima na kućnom pragu, mrežu marketinga i svoj krug ljudi, nego biti novak. Ali nije naslijeđe presudno za kvalitetu. Presudna je ljubav prema vinu i vinogradu, a to je ono sto ima Tihomir Kota. Neopterećen, dopušta sam sebi imati priču u kojoj ne treba raditi kompromise, a što se vidi u proizvodima, u čaši i u osobnom pristupu spram nas, beskrajnih zaljubljenika u točena zlata.

Vinarija Kota

Dio ekipe je i prekrasna Iva Tuđa, koja je voditelj prodaje i s kojom smo tako lako dogovorili susret, kao i ranije dostave pića na kućni prag i s kojom i dalje razgovaramo i dijelimo iskustva o vinu.

Vinarija KotaMene su naravno opet oduševile etikete, na kojima su ocrtane kote i brojevi kao nadmorske visine mikrolokacija vinograda (npr. Chardonnay sur lie 267 je iz vinograda koji se nalazi na 267 m nadmorske visine). Pregenijalna mi je ta ideja Tihomirove supruge o spajanju prezimena s nadmorskim visinama, a koju je onda grafički u djelo sproveo dizajner Vanja Cuculić.

Iskušali smo sve pjenušce i teško se odlučiti koji je bolji, 267 od chardonnaya, 325 od sauvignona i chardonnaya ili 255 od chardonnaya i rajnskog rizlinga. Obožavamo i mi najprodavaniji Sauvignon blanc 375, ali Chardonnay sur lie 267 oduševljava baš svakim narednim gutljajem i naš je favorit. Posebno je bilo fantastično iznenađenje koje nam je Tihomir priredio nakon obilaska podruma - degoržiranje pjenušca posebne edicije, koja nije na prodaju.

Moju mamu, Zagorku, oduševili su pjenušci, ali i sama ideja da se u Zagorju, vinskoj regiji bregovita Hrvatska proizvode baš pjenušci.

Naši pak prijatelji, za osobne i poslovne svrhe, naručuju puno Kota pjenušaca, da nagrade sebe i svoje suradnike jer ovakav pjenušac, kad ga piješ, je doista znak da si sam sebi bitan i da su ti bitni oni kojima ih poklanjaš ili s kim ih piješ. Sljedeći put vodimo ih sa sobom u vinariju, jer da, dolazit ćemo tamo često...

 

 

Vinske ceste moćne gomilice

Insajderski pogled na vinski turizam... Stranica namijenjena vinskim entuzijastima, koji nisu nužno profesionalci, nego naprosto vole uživati u dobroj kapljici, finoj klopi i prekrasnim pejzažima koji se mogu doživjeti na putovanjima po vinskim stazama.

Internetska stranica: https://www.facebook.com/vinskeceste/