Petak, 06 Studeni 2020

Hrvatska će uživati u vinima i proseccu svjetske klase iz bajkovitog Veneta

Napisao:  G.E.T. Lukša Marotti
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Hrvatska će uživati u vinima i proseccu svjetske klase iz bajkovitog Veneta

Tri sata vožnje od Zagreba nalazi se pokrajina Veneto, jedna od najbogatijih talijanskih regija koja krije mnoga iznenađenja.

Ovo je mjesto gdje se more gotovo naočigled spaja s Alpama. Dom je ovo jednom od najpopularnijih svjetskih pića - proseccu. Prava prosecca dolaze jedino iz ove regije. Petnaestak minuta vožnje od autoputa Trst - Venezia - Milano nalazi se bajkovito mjesto Piave. Već pri dolasku primjećujete brojne vinograde u ovoj ravnici podno Alpa. Regija je ovo s raznim vremenskim prilikama, s puno vlage, no opet pogodna za uzgoj nekih od najboljih sorta na svijetu.         

Jednu od najpoznatijih talijanskih vinskih oaza Ca’ di Rajo 2005. godine u pokrajini Veneto osnovala je cijenjena obitelj Cecchetto koja se proizvodnjom vina bavi od davne 1931. godine. Prvih 25 hektara posjeda oko današnje vinarije zasadio je djed Marino Cecchetto prije 60 godina. Desetljećima poslije, braća Simone, Alessio i Fabio udružili su svoja znanja te tako na prekrasnom imanju smještenom u srednjovjekovnom talijanskom selu na području Piave stvorili impozantnu proizvodnju od tri milijuna litara različitih vrsta vrhunskih vina. Polovica od ukupno 85 hektara današnjeg zemljišta nalazi se u Venetu, na području Piave, a preostali dio nalazi se u Furlaniji.

Hrvatska će uživati u vinima i proseccu svjetske klase iz bajkovitog Veneta

''Proizvodimo između 1.000.000 i 1.600.000 boca vina godišnje, veliki dio toga je prosecco, ali također proizvodimo bijelo i crno vino. Ovih dana s velikim veseljem po prvi puta dolazimo u Hrvatsku. Znamo da su Hrvati poznavatelji dobrih vina i veselimo se prvom susretu! – otkriva Fabio Cecchetto.

Moderno uređena vinarija Ca’ di Rajo svojim nesvakidašnjim konceptom spaja prošlost i budućnost te se savršeno uklapa uz jedinstvenu arhitekturu susjednih povijesnih zdanja kao što su crkva i toranj iz 10. stoljeća ili pak poznata Casa Convento i Tower of Rai iz 14. stoljeća.

''Ca' di Rajo je privatna obiteljska tvrtka koja proizvodi vina od 2005. godine, a njome upravljamo ja i moja dva brata Alessio i Simone. Imamo jedinstven sustav uzgoja koji se zove Bellussera s kojim proizvodimo jedinstveno, autohtono vino. Želimo predstaviti cijelom svijetu naš jedinstveni sustav i u ovom smo trenutku vinarija s najviše vinograda koji koriste Bellusseru i time se ponosimo. Imamo sreću što u našem vinogradu prirodno imamo vodu ispod vinograda tako da ga ne moramo previše navodnjavati. Korijeni mogu upijati vodu iz tla i to je iznimno dobro za rodnost vinograda!“ – Fabio Cecchetto.

Fabio Cecchetto

Tim ove vinarije koristi najinovativnije tehnologije proizvodnje vina. Cjelokupni zanimljivi koncept kvalitetne proizvodnje i impresivnog krajolika zaokružuje posebna Bellussera tehnika sadnje vinove loze. Tako je loza podignuta do četiri metra od tla i raspoređena u polukrug pa stoga biljka može rasti i širiti se oslobađajući svu snagu. Uz funkcionalnost, ova tehnika predstavlja i impresivni vizualni identitet specifičan za ovaj kraj koji zaista vrijedi doživjeti.

Upravo na jednom takvom druženju bili su i braća Bruno i Borna Medić koji su odrasli u gradu Poredenone, desetak minuta vožnje od Piave. Oni su se za vrijeme lockdowna odlučili na povratak u Hrvatsku. Ovi mladići istraživali su hrvatsko tržište i zaključili kako će upravo ovaj izniman prosecco brzo pronaći svoj uspješan put u Hrvatskoj.

“Predstavljamo odličan proizvod koji će građane Hrvatske sigurno osvojiti i brzo postati sastavni dio njihovih druženja!“ – zaključio je Borna Medić.