Utorak, 15 Rujan 2020

Otkrivamo zašto doći u Iločke Podrume

Napisao:  Silvija Munda; arhiva Iločki podrumi
(Reading time: 4 - 7 minutes)
Otkrivamo zašto doći u Iločke Podrume

Iločki Podrumi, jedna od naših najvećih vinskih kuća već tradicionalno uoči berbe priređuje manifestaciju Noć Vina.

Dakle, to je manifestacija na kojoj jednostavno morate biti. Pitate se, zašto?  Pa eto, jednostavno zato što je tu toliko dobra atmosfera da je nevjerojatno, zato što je to vrlo urbana manifestacija, za razliku od mnogih sličnih.

ilocki podrumi noc vina 1

Za vrlo pristojan ili bolje reći relativno mali novac dobijete jako dobru večeru; naravno tu možete birati između fiša, čobanca,  raznih varijanti mesa i ribe, ali sve vrlo ukusno, kao što to obično  i bude u  Starom podrumu. U vinskom dijelu imate u ponudi stvarno široku paletu vina Iločkih podruma.

ilocki podrumi noc vina 2

Sve se to održava na divnoj terasi Starog podruma  uređenoj, onako, po mjeri, lijepo i s ukusom, bez pretjeranog kiča.

ilocki podrumi noc vina 3

Muzika je, naravno, živa, ali tu je možda i najveće iznenađenje - nema narodnjaka i sličnih stilova, već odlična urbana pop glazba. Ok, možda bi pred kraj fešte mogli malo zasvirati i tamburaši jer ipak je to tradicija u Iloku.  Neću dalje duljiti o noći vina... To je divna manifestacija i nadam se da se vidimo sljedeće godine.

ilocki podrumi noc vina 4

Međutim ima tu  druga tema - zašto doći u Iločke podrume na dobar vikend?

Kao prvo, isplati se vidjeti stari grad Ilok, crkvu svetog Kapistrana, naravno i ostatak dvorca grofova Odescalchievih. Vjerujte, ima naš najistočniji grad što za pružiti mada je relativno mali. No hajdemo redom...

ilocki podrumi noc vina 5

Smještaj.

U Iločkim podrumima imate dvije mogućnosti smještaja.

Prva je u Turističko naselje Stari podrum. Tu ima 18 dvokrevetnih soba, vrlo komotnih i lijepo uređenih, baš po mjeri čovjeka. Vrlo su prostrane, klimatizirane, pružaju priličan komfor, a kutak s foteljama i stolom pruža osjećaj malog dnevnog boravka.

ilocki podrumi noc vina 6

Druga solucija  su apartmani na Ladanjskom imanju Principovac. Tu je svaki apartman zasebna cjelina. Komforno su osjetno na višem standardu od soba i, naravno, u neposrednoj su blizini  novouređenog dvorca Principovac.

ilocki podrumi noc vina 7

Koji god da smještaj izaberete bit ćete zadovoljni. Dodatni sadržaji su ipak prilagođeni mirnijem tempu. Pritom mislim da nema noćnih klubova i sličnih partijanja u gužvama do jutra. Ovamo ipak dolazite napuniti baterije.

ilocki podrumi noc vina 8

Dakle, obavezno vidjeti stari podrum i to s vodičem jer njihova priča je nevjerojatna i treba ju čuti. Imate bezbroj mogućnosti za šetnje ili vožnje biciklom. Možete dogovoriti vožnju brodom po Dunavu. Na samom Principovcu imate mogućnost igranja golfa doduše na nešto manjem terenu, ali kao zanimacija fantastičan izbor. Tu su i teniski tereni tako da vam zasigurno neće biti dosadno.

ilocki podrumi noc vina 9

Ipak, ono zbog čega se najviše dolazi u Iločke podrume jest vino, ali i hrana. Dakle, ako želite uživati u dobrom vinu tada ste na pravom mjestu, ovdje možete degustirati neka stvarno iznimna vina.

ilocki podrumi noc vina 10

Recimo, možete kušati niz od osam različitih stilova traminaca koji su i njihova najpoznatija vina. Vjerujte, to je posebno iskustvo. Naravno, ima tu i ostalih sorata od kojih njihova ekipa enologa na čelu s Verom Zimom radi fantastična vina. Za neke posebne trenutke u vašem životu možete probati arhivska vina iz godine koja vam znači nešto posebno, recimo razne godišnjice i slično. Možete probati i traminac koji se pio na krunidbi kraljice Elizabete 1956., a vino je iz 1947. godine, samo što će vam za to ipak trebati malo zahtjevnija financijska konstrukcija.

ilocki podrumi noc vina 11

Dakle, to je fantastičan vinski svijet koji će vas oduševiti. Hrana je izuzetno dobra; naravno, bazirana na tradiciji Iloka i tu možete jesti stvarno fantastična jela, a svakako preporučujem prženog smuđa u bučinim košticama.

ilocki podrumi noc vina 12Vođena tura kroz podrume i vinograde je nešto što će vas ostaviti bez daha. Sve u svemu, u Iločkim podrumima možete imati fantastičan vikend s eno gastro doživljajem, možete imati vrlo sportski vikend ili možete uživati u povijesti i šetnji. Vikend vam može biti vrlo društven, ali možete imati i vrlo intiman vikend samo za sebe.

ilocki podrumi noc vina 13

Što god za sebe odabrali, jedno je sigurno: proživjet ćete nezaboravan vikend koji ćete rado pamtiti i sigurno ćete se vratiti ponovo.

Da ne zaboravim... Kad ste tamo, obavezno probajte njihov vinjak; to je posebna blagodat.

ilocki podrumi noc vina 14

Osobna karta vinarije Iločki podrumi

Na desnoj obali Dunava, u najistočnijem gradu Republike Hrvatske, Iloku, u gradu starina i vina smjestili su se Iločki podrumi.

Vinogradarski položaji: Principovac i Vukovo

ilocki podrumi noc vina 15

Vinogradi: 990 ha vinogradarskih položaja, (330 ha vlastitih i 660 ha iz otkupa)

Sorte grožđa: frankovka, cabernet sauvignon, traminac, graševina, chardonnay, rajnski rizling, pinot bijeli

Linije i etikete vina:

  • Linija klasičnih vina: Graševina, Kapistran
  • Linija odabranih vina: Graševina, Traminac, Chardonnay, Rajnski Rizling, Bijeli Pinot, Frankovka Rose, Kapistran crni
  • Linija vrhunskih vina: Vino iz mora, Graševina, Traminac, Chardonnay, Kapistran crni, Frankovka, Velika berba
  • Linija Principovac: Graševina Principovac, Traminac Principovac, Chardonnay Principovac
  • Predikatna vina: Traminac kasna berba, Traminac izborna berba, Traminac izborna berba bobica, Traminac izborna berba prosušenih bobica, Traminac ledena berba

ilocki podrumi noc vina 16

Godišnja proizvodnja: oko 4 milijuna litara

Vinoteke: na 46 adresa koje možete pronaći ovdje https://www.ilocki-podrumi.hr/o-ilockim-podrumima/vinoteke/

Turizam:

Ladanjsko imanje Principovac

ilocki podrumi noc vina 17

Adresa: Principovac 1

Ladanjski dvorac Principovac izgrađen 1864.godine

Restoran unutar obnovljenog dvorca

Bogata gastronomska ponuda: new age kuhinja – bazirana je na autohtonim namirnicama, pripremanim na sofisticiran način, fusion filozofijom. Tako svakom gostu približava okuse Srijema i Slavonije na novi način.

Dodatna ponuda: teniski, odbojkaški i badminton tereni, 8 km asfaltiranih vinskih cesta kroz vinograde koje su idealne za pješačenje, trčanje, vožnju biciklima, mopedima i električnim vozilima, male drvene kućice smještene na nekoliko lokacija usred vinograda, natkriveno vježbalište za golf,  igralište od 3 polja, škola golfa, organizacija teambuilding aktivnosti, Vjenčanja,…

Kompleks Ladanjskog imanja Principovac nudi i luksuzno i moderno uređenih 5 apartmana u kategoriji 4 zvjezdice i jedan De luxe apartman

Tel: 032/ 593 114

Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Turističko naselje Stari podrum

ilocki podrumi noc vina 18

Adresa: Šetalište O.M.Barbarića 4

Dva vinska podruma iz 15. i 18. stoljeća

Restoran Stari podrum: smješten u posebnom ambijentu nekadašnje vinarije, čineći ga autohtonim i dajući mu karakterističan srijemski štih.

Kapacitet: 100 sjedećih mjesta i dodatnih 60 pod natkrivenom vrtnom terasom

Ponuda: organizaciju najrazličitijih vrsta domjenaka i banketa kao što su seminari, kongresi, sastanci, obljetnice, vjenčanja, krstitke, vrtne zabave, rođendani,…

Stari podrum gostima nudi i cijelu vinsku paletu proizvoda vinarije uz stručno vođenu degustaciju od strane enologa ili sommeliera.

Suvenirnica: u svojoj ponudi ima cijeli asortiman vina Iločkih podruma, ali i autohtone suvenire iz domaće radinosti iločkih zanatlija.

Sobe: 18 novouređenih soba u kategoriji ☆☆☆

Dodatna ponuda: vožnja turističkim vlakićem „Traminac express“

Tel: 032/590 088

Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ilok

Najistočnije naselje Republike Hrvatske

Županija: Vukovarsko-srijemska

Stanovništvo: 6.767 (2011.)

Najstariji arheološki nalazi svjedoče o naseljenosti područja Iloka u mlađem kamenom dobu

Atraktivnosti i znamenitosti: Iločka vinska cesta, Srednjovjekovna jezgra, Dvorac Odescalchi - Muzej grada Iloka, Svetište, Crkva i samostan sv. Ivana Kapistrana, Dunav

Manifestacije: Iločka berba grožđa, Vinkovo, Kapistranovo, Festival glumca, Grahijade na Radošu, Adventa-Božićnog sajma

Rekreacija: planinarenje/šetnje, biciklizam, lov, ribolov,

Ugostiteljski objekti nude bogat izbor domaćih specijaliteta i proizvoda: Iločki ćevap, fiš-paprikaš, prženu i pohanu riječnu ribu, srijemsku kobasicu, kulen i slične srijemsko-slavonske delicije.

Web turističke zajednice Ilok: http://www.turizamilok.hr/hr/

a

Traminac je najvažnija sorta u Iloku i Iločkim podrumima gdje pokazuje visoku kvalitetu i najbolje osobine

ilocki podrumi noc vina 19

Traminac - sorta

Traminac je sorta  vinove loze, koja se uzgaja diljem svijeta. U Hrvatskoj se tradicionalno uzgaja u području Iloka, gdje nalazi optimalne pedoklimatske uvjete, ali i u drugim kontinentalnim dijelovima zemlje na manjim ili većim površinama.

Na područje Iloka ga je 1710. g. donio knez Odescalchi iz Južnog Tirola, a ime je dobio po mjestu Tramin, gdje je i počeo njegov uzgoj.

Sorta grožđa iločki traminac srednje je rodnosti, ali postiže visoki postotak sladora i optimalan sadržaj ukupnih kiselina, koji se postiže ranijom berbom. Vino dobiveno iz takvog grožđa izuzetne je arome jer postiže harmoniju alkohola i kiselina, zlatnožute je boje i može biti suho ili polusuho. Traminac je vino koje kontinuirano traže ljubitelji vrlo izgrađenog ukusa.

Više o vinima Iločkih podruma: https://www.ilocki-podrumi.hr/vina/

Tomislav Stiplošek

Tomislav Stiplošek glavni je urednik G.E.T. Reporta i predsjednik udruge za kulturu stola G.E.T.

U 2016. godini FIJET Hrvatska u suradnji sa Zborom turističkih novinara HND-a dodijelio mu je priznanje za osobni doprinos popularizaciji i afirmaciji turističkog novinarstva te promicanje etičkih i profesionalnih standarda struke, koje dodjeljuje  u sklopu godišnje nagrade "Marko Polo".