Pa hajd'mo malo o pošipu, tradicionalnoj hrvatskoj sorti, nastaloj spontanim križanjem bratkovine i zlatarice blatske. Legenda kaže, da je težak Marin Tomašić, zvan Caparin, sijekući šumu, naišao na samoniklu lozu, čiji su mu se okus i aroma toliko svidjeli, da ju je odnio doma i zasadio u svoj vinograd na jugoistočnom dijelu Smokvice, na samoj granici s Čarom. Vinograd je rastao, a loza se dijelila drugim vinogradarima, očaranim tim grožđem i vinom. 1967. postaje prvo hrvatsko bijelo vino sa zaštićenom oznakom geografskog porijekla.
Iako najcjenjeniji pošipi dolaze s Korčule, s položaja Smokvica i Čara, može ih se naći i drugdje u Dalmaciji, pa sam, tako imao priliku kušati Pošip 2019. vinarije Milan, s vinogorja Kaštela-Trogir.
Kristalno-bistro, zlatno-žute boje s maaalo, malo zelenkaste nijanse, djelomično gusto.
Intenzivnog je i finog mirisa, no za razliku od drugih pošipa, ovaj je izrazito voćan, i to na zrelu crvenu jabuku, zrelu oskorušu, s daškom mediteranskih trava, malo vanilije i vapnenca.
Na okus je suh, topao i mek, mineralan, svjež, no više travnat, dugog završetka, višeg srednjeg tijela, uravnotežen i djelomično harmoničan. Iako relativno visokog alkohola od 13,5%, kad je dobro rashlađen, može se uživati sam, no na malo višoj temperaturi radije bih ga konzumirao u z pečenu piletinu, plavu ribu s gradela ili lagano aromatične sireve.
Sve u svemu, preporuka.
O vinariji:
OPG MILAN IVICA
Adresa: Put Sv.Josipa 46, Kaštel Novi – Hrvatska
Tel: +385 (0) 21 234 754
Mob: +385 (0) 91 901 6986
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Web: posip-milan.hr
Ivica Milan se s pošipom upoznao na Korčuli. Bila je to ljubav na prvi gutljaj pa je u Kaštela sa sobom donio lozne cijepove te sorte te ih posadio na blago terasastim padinama Kozjaka. Primijenio je pergolasti uzgojni oblik, vinogradi su zatvoreni i natkriveni na dva metra visine što spašava osjetljive bobice pošipa od udara sunca. Takav uzgoj je uzeo i kao simbol kojeg je stavio na etiketu boca. Zanimljivo je, ako posjetite kuću Milanovih u vrijeme kad pošip počne sazrijevati, oni će vam, uz Pošip u čaši, ponuditi na kušanje i grožđe od kojeg se to vino radi.