Utorak, 12 Svibanj 2020

Probali smo vina Matiška

Napisao:  Silvija Munda
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Probali smo vina Matiška

Vina MatiškaNedavno smo probali vina Matiška; nešto sasvim novo čak i za nas iz G.E.T.- a. Nije da su baš nova vinarija, nego jednostavno nisu dovoljno eksponirani široj javnosti. Dakle, vinarija Matiška postoji već više od stoljeća kada ju je osnovao Mate Kiršić - Matiška. Mate je s palube Carpathije spašavao utopljenike s tonućeg Titanica i za to bio odlikovan kraljičinim ordenom hrabrosti. Ne znam je li ta tragedija utjecala na njega, ali nakon toga Mate postaje vinar.

Vratimo se mi u sadašnjost.

Danas vinarija Matiška proizvodi Malvaziju, Refošk i Rosé od refoška i terana (70:30).

Malvazija je vrlo ugodno iznenađenje; svježa, ugodna, malo jačeg tijela nego smo navikli i da, nema toliko cvijeća u mirisu. Rekli bi neki vrlo tradicionalna, ali iznimno pitka i užitna.

Vina Matiška - MalvazijaVina Matiška - Malvazija

Rosé je, po meni, njihovo najbolje vino; malo jače boje, više kao ružica, ali odlično izbalansirano vino. Pomalo atipičan rosé malo jačeg tijela, ali savršen za ljetnu konzumaciju; naravno, hladan.

Vina Matiška - RoséVina Matiška - Rosé

Refošk je vino na kojem još moraju raditi, barem je to moje mišljenje; nije da to nije dobro vino, ali mislim da mu treba školovanje u drvu.

Vina Matiška - RefoškVina Matiška - Rosé i Refošk

U svakom slučaju, vinarija Matiška i njen vlasnik Bojan dovoljno su nas zainteresirali da planiramo vrlo skoro put Nedešćine pa ćemo vam donijeti više informacija o ovoj vinariji.

 

 

Tomislav Stiplošek

Tomislav Stiplošek glavni je urednik G.E.T. Reporta i predsjednik udruge za kulturu stola G.E.T.

U 2016. godini FIJET Hrvatska u suradnji sa Zborom turističkih novinara HND-a dodijelio mu je priznanje za osobni doprinos popularizaciji i afirmaciji turističkog novinarstva te promicanje etičkih i profesionalnih standarda struke, koje dodjeljuje  u sklopu godišnje nagrade "Marko Polo".