Vinski festivali su u zadnje vrijeme tema mnogih razgovora. Koji je bolji, treba li ih toliko, koje su im mane i svašta nešto. Naravno da svatko od nas ima svog favorita, jer naravno mi Hrvati, kao što smo svi nogometni izbornici tako smo i u ovome najpametniji, ali to je neka druga tema. Osobno smatram da naši festivali svi imaju poneku manu i da bi ih trebalo malo modernizirati, ali niti na jednom ne fali publike pa i to govori nešto samo za sebe.
No ovo je tekst o Vinart Grand Tastingu. Nakon prvog sam napisao da ću tek nakon trećeg moći dati ozbiljan sud o festivalu jer će u prva dva, tri sigurno biti dječjih bolesti i traženja pravog puta. Obično put od onog što ste zamislili do onog što možete izvesti, zahtjeva pokoju korekciju. Tako da eto, došlo je vrijeme da napišem svoje mišljenje o Vinart Grand Tastingu. Ovo je definitivno najbolje od svih izdanja do sada, ali i od vinskih sajmova i festivala općenito.
Dakle, redom...
Prostor je fantastičan, ali to smo već znali tako da o tome nećemo trošiti puno riječi.
Izbor vinara ove godine je bio jako dobar (mada još ima mjesta za napredak) tako da je bilo jako puno odličnih vina za kušanje i uživanje u njima. To sam i očekivao, jer Saša Špiranec je ipak vinski znalac i dobro zna što ulazi u sam vinski vrh ponude. To je bitno jer ovo je sajam s pozivnicom; dakle, ne može bilo koji vinar ispuniti prijavnicu, platiti i doći... Moraju ga pozvati i taj dio je jako bitan.
Radna ekipa - savršena. Apsolutno sve je štimalo, a ekipa skoro pa neprimjetna što i jest poanta. Promjena položaja pop-up vinoteke je totalno pogođena. Vani, kad već ideš kući i ustvari si van sajma, kupiš u miru što želiš i lagano se uputiš kući.
Tehnički je ovo najbolji festival. Svaki vinar ima svoj veliki hladnjak, rashladnu posudu na stolu i dovoljno prostora jer stolovi nisu premali. Dakle, tehnički jako dobro posložen sajam. Posebno treba izdvojiti činjenicu kako su za svojim stolovima uglavnom stajali sami vinari što često i nije slučaj. Ne znam je li to utjecaj organizatora ili nešto drugo, ali svakako je dobro jer možeš komunicirati direktno s vinarom tako da je B&B segment bio odličan; i ja sam imao nekoliko vrlo dobrih poslovnih kontakata.
Publika... E, to bi trebalo posebno istražiti. Imam osjećaj, a čuo sam to i od vinara, da je publika jako dobra. Došli su ljudi koje stvarno zanima vino, ljudi koji komuniciraju s vinarom, nije bilo ekipe koja samo pruža čašu uz riječi: "Toči, nije bitno što." To je nešto što bi trebalo istražiti - kako su to organizatori uspjeli? - i onda treba primijeniti na sve vinske festivale i sajmove. Posjeta je bila brojna, ali gužve nije bilo, osim zadnjih sat, sat i pol, ali to je za očekivati.
Sve u svemu, kapa do poda organizatoru; odradili su odličan posao.
Sad malo i o tome što smo kušali. Bilo je stvarno fantastičnih vina; od, recimo, standardno odličnih Polettija i Pilata s kojima ne možeš pogriješiti i tu je kvaliteta neupitna... Naravno vina Perak, odlična; Miloš i njegov Stagnum 2009; to je neka druga dimenzija. Standardno odlična ekipa s Plešivice; sve jedan bolji od drugoga. Probali smo naravno i Voštinić-Klasnića to jest njegov Škrlet i Škrlet vinarije Lagena, ali jedno od najugodnijih iznenađenja je Škrlet vinarije Agris - oduševili su me. Poseban vinski odnos imam s roseima Ane Ritoše i to polako prerasta u veliku ljubav; i ovaj najnoviji uradak je fantastičan. Mogli ste probati i Punta Grecu vinarije Medea; vjerojatno najbolji merlot u državi i da sad ne nabrajam sve jer bi to bio poduži tekst, ali ipak moram izdvojiti vinariju San Mauro. Ta mlada braća su me oduševila svojom prezentacijom, zaraznim smijehom, svojim znanjem o vinu; ustvari, jednostavno su odlični. Ali vina... Vina su im fantastična. Posebice vino Nono; momjanski muškat, star sedam godina, maceriran 20 dana, suh... Izuzetno vino, možda i ponajbolje vino sajma.
Na kraju, mogu reći samo da me Vinart Grand Tasting stvarno oduševio i da jedva čekam sljedeći.
{module id="467" showtitle="false"}
I da, prije nego završim ovaj tekst, svakako želim naglasiti da su radionice, koje se održavaju uoči Vinart Grand Tastinga izuzetno kvalitetne. Ove godine smo, od njih ukupno 25, bili samo na nekoliko:
- Korta Katarina Pošip – vertikalno kušanje
- Grimalda bijela – prvo vertikalno kušanje najvažnije etikete vinarije Matošević
- Motovun – tamo gdje se rađaju najfiniji terani
- Rajnski rizling je kraljevska sorta, a njegov kralj zove se Zdenko Šember
- Bijela vina Ivana Damjanića – zlatna od Vinistre do IWC-a i Decantera
Stvarno je skoro pa nemoguće reći koja je bila bolja.
{module id="469" showtitle="false"}