WineOS, osječki festival vina, delicija i ugodnog življenja, nekoliko je puta mijenjao lokaciju održavanja. Šesto izdanje održano je opet u novom prostoru, u sportskoj dvorani Gradski vrt u Osijeku. Da, prostor je veći tako da zahtijeva i drugačiju postavku festivala. Najveća razlika je u samim izlagačkim mjestima; ovaj put to su složeni klasični panel-boksovi različitih veličina, isto kao što to radi Vinistra. E sad, ako uzmemo u obzir da im je ovo prva takva postava oprostit ćemo im, ali ubuduće očekujem da bolje iskomuniciraju s izlagačima da dizajnerski urede svoje prostore jer ovako to baš i nije neka vinska priča.
Prvi put su organizirali kulinarski show na kojem su kuhala četiri vrhunska kuhara: Tomislav Špiček, Saša Vojnović, Marinko Rotim i Tomica Đukić. To je bilo dobro, lijepo izvedeno, dobra hrana... Falilo je, možda, još malo šušura oko toga.
Ustvari, organizatori svih vinskih festivala u lijepoj našoj morali bi početi drugačije razmišljati i ponuditi neke svoje, nove koncepte. Ovako imam osjećaj da svi žele što više ličiti na VINOcom u malom, a to ne valja; ne možete čekati što će profesor Dropuljić napraviti pa da vi to prekopirate na svojim festivalima. Zato i ne čudi kad ljudi kažu da imamo dva velika festivala, a to su Esplanade (VINOcom) i Lauba (VinArt Grand Tasting). To ne bi trebalo biti tako jer, recimo, baš WineOS raste iz godine u godinu...
Tu je bila većina vinskog svijeta - pričamo o onima koji nešto znače u tom svijetu, a da nisu sami vinari. Ta činjenica pokazuje snagu festivala i samog organizatora. Publike je vjerojatno bilo kao i prošle godine, ali je sada puno veći prostor pa se činilo da ima manje ljudi no to nje točno. Zapravo, ovo je bilo idealno jer si mogao kušati vina u miru, bez gužve oko sebe.
Ljudi koji su željeli naučiti nešto više o vinu, to su stvarno mogli; bilo je pregršt raznih radionica u "režiji" novinara i pisca Željka Garmaza, s odličnim predavačima i odličnim vinima. Izdvojit ćemo samo neke: Bijela vina Dalmacije, Vukas uz kamenice, Macerirana Plešivica, vina velikih Davora Zdjelarevića i Ivana Enjingija, ali i radionice s prezentacijom vina iz Hercegovine, Srbije, Makedonije i Mađarske. Održane su i dvije pivske radionice udruge Panonski pivarski sindikat.
Na ovogodišnjem WineOSu moglo se kušati stvarno odličnih vina. Primjerice, bili su tu gosti iz Hercegovine i tu svakako treba izdvojiti vinarije Brkić i Marijanović. Ova potonja je posebno zanimljiva jer svoja vina ne preša već radi isključivo samotok. Kad se nađete u ili blizu Čitluka, obavezno svratite kod Marijanovića.
Već tradicionalno, svoja vina su prezentirale i velike slavonske vinarije kao što su Iločki podrumi, Belje i Kutjevo, ali i sve bolja vinarija Erdutski vinogradi.
Sada pričati o njihovim vinima nema potrebe, sve su to odlična vina koja većina vinoljubaca poznaje, ali bitno je da su tu i da podržavaju domaći, lokalni festival. Mogli smo kušati i Škrlete koje je prezentirala udruga Škrlet. Sam Škrlet postaje sve bolji Moslavina je destinacija koja vinski jako napreduje pa tako i u kvaliteti vina, što se i osjeti na tržištu; barem tako vinari kažu.
Mogli ste probati vina nezaobilazne vinarije Siber. Naravno bila je tu i vinarija za koju, ja osobno, smatram da može s vremenom postati jedna od najboljih u državi; riječ je naravno o kutjevačkoj vinariji Perak. Da, svakako bih izdvojio i jedno novo lice - mladu vinariju Kraljić iz Rešetara u Brodsko-posavskoj županiji. Jako zanimljiva vina i samo razmišljanje o vinu; kod njih ćemo morati svakako posebno navratiti da ih pobliže upoznamo, ali i da ih prezentiramo javnosti.
Bilo je tu još dobrih vinarija iz Mađarske, Srbije i Makedonije, ali isto tako i vinarija iz Dalmacije kao što je Korta Katarina, ali da ih sada ne nabrajam sve, zadržat ćemo se na gore navedenom.
Moram svakako naglasiti kako je opet bilo puno medija iz Srbije, BiH i Mađarske, što je jako dobro za ovakvu manifestaciju. Dakle, postoji interes medija i struke, postoji interes vinara, ima se neka kritična masa publike, dakle postoje svi uvjeti da to preraste u stvarno velik vinski festival i baš zbog toga bi organizatori morali naći nešto što će ih izdvajati od svih ostalih festivala. Kako idu godine festivala tako je i organizacija sve bolja i sve ide lakše.
Da zaključimo ovaj tekst... WineOS se definitivno postavio na scenu vinskih festivala Hrvatske. Sada već većina nas ima taj datum unaprijed rezerviran i treba ga gledati kao takvog. Mislim da su prošle dječje bolesti i sljedeće godine očekujem značajni pomak na bolje, posebice u brendiranju izložbenih prostora.
O da, veselim se sljedećem WineOSu - sedmom izdanju u siječnju 2021!
{module id="456" showtitle="false"}
WineOS u činjenicama (iz priopćenja organizatora):
Tijekom dva festivalska dana, u petak 10. i subotu 11. siječnja, približno 2800 ljudi proteklog je vikenda posjetilo dvoranu Gradski vrt, gdje su mogli uživati u kušanju proizvoda više od 110 izlagača i pratiti bogat dodatni program. Održan je dvodnevni kulinarski show uz četiri kuhara; posjetitelji su pozorno pratili kako oni kuhaju, čuli su i pregršt dobrih savjeta, a na kraju su bili nagrađeni slasnim zalogajima od svinjetine, janjetine, ribe... Održano je 12 vinskih radionica na kojima se tražilo mjesto više i dvije pivske radionice. Najveću vinsku manifestaciju u istočnom dijelu Hrvatske posjetilo čak 130 novinara iz preko 60 redakcija.
WineOS su ponovno organizirali udruga Dekanter i vinoteka Vinita uz značajnu podršku Osječko – baranjske županije, Grada Osijeka, turističkih zajednica županije i grada, Osječkog sajma, Hrvatske gospodarske komore, udruge proizvođača Graševina Croatica te brojnih partnera i sponzora.
WineOS je i ove godine dao mjerljiv doprinos razvoju turizma u Osijeku i Osječko – baranjskoj županiji. Drugi vikend u godini donedavno je bio među najslabije posjećenim, a zahvaljujući ovoj manifestaciji stanje se osjetno mijenja na bolje.
https://www.instagram.com/p/B7Ju2H-pryy/
https://www.instagram.com/p/B7JvGkaptP1/