Ovih sam dana imala priliku razgovarati s vinarijom koja zapravo već jako dugo u svijetu vina, ali je nova na tržištu vinima.
Radi se o vinariji Valenta koja je svoju prvu komercijalnu berbu imala 2017. godine, a za svoja su vina već osvojili neke prestižne nagrade. Pričali smo o njihovim idejama, ciljevima i viziji i moram priznati da su izrazito jasno fokusirani na ono što žele i gdje žele biti.
Vinarija Valenta nalazi se u Kaldiru u Istri i, kako sami navode, ukupno imaju blizu 6 hektara vinograda od čega se 4 hektara nalazi na lokaciji nazvanoj Raj na brdu Šubijent. Iako najavljuju još nekoliko, za sada nude četiri etikete i to Malvaziju svježu, Sauvignon bijeli svježi, Muškat svježi i odležani Teran koji će uskoro na tržište. Zašto rade tako kako rade, kako gledaju na tržište danas i koje planove imaju za dalje, odgovorili su u nekoliko pitanja sinovi Valtera Valente, Stiven i Ivica koji zajedno s ocem vode vinariju.
Od kud ideja da pokrenete vinariju? Zašto se mislili da možete ponuditi nešto novo?
Ideja za vinariju došla je vrlo jednostavno, zato što volimo piti kvalitetno vino. A ovaj drugi dio... Mi smo znali da možemo ponuditi nešto novo. Glavni nam je cilj pozicionirati se na tržištu kao mali vinar, ali velike kvalitete. U svojoj ponudi ne planiramo imati mnogo etiketa jer ono što proizvodimo želimo proizvoditi baš na ovaj način. Znamo koliko je veliko tržište vina kod nas i koliko je velika potražnja. Nju ne planiramo zadovoljiti kvantitetom nego kvalitetom.
To da nešto radite drugačije i kvalitetno vidi se i po nagradama koje ste osvojili.
Da, nije nam bila mala stvar osvojiti zlato na Vinistri već s prvom Malvazijom koju smo pustili. Godinu poslije, također na Vinistri, imali smo i šampiona Terana. Znamo da su ovakva priznanja velika stvar, a s obzirom na to da svoju kvalitetu volimo testirati, ovo nam puno znači.
Što mislite o domaćem tržištu vina? Evo, posebno o pjenušcima i prirodnim vinima? Imate li želju probati takvu proizvodnju?
Mislimo definitivno da se tržište malo mijenja. Evo na primjer, u zadnje su vrijeme popularne kupaže i svježa mirisna vina pa se njihova proizvodnja naglo povećala. Kao i rose vina. Dogodi se da netko ponudi nešto novo i jako brzo na tržištu dobijemo veliku ponudu upravo toga. Za pjenušac znam da je često priča da je to dobro imati kao dio priče i ponude u smislu degustacije, dobrodošlice i slično, ali mi nemamo u planu proizvodnju pjenušca. Naš je stav da možda previše vinara danas proizvodi sve. Odnosno, mislim da je to isto kao u restoranu, ako imaš veliku ponudu ne može sve biti jednako dobre kvalitete. Nama je cilj proizvoditi malo, ali da po tom budemo jaki i poznati. Mi želimo da k nama dolazite baš po to određeno vino, jer znate njegovu kvalitetu. Danas na tržištu ima svega. Teran je odličan primjer. Zahtjevna sorta koju se stvarno mora znati obraditi.
Imate jako interesantne etikete. Jako komuniciraju tradiciju i starinski izgled što je neuobičajeno za novu vinariju. Koja je tu priča?
Točno ta koju si spomenula. Željeli smo da etiketa komunicira naše iskustvo u svijetu vina. Vino se u našoj obitelji proizvodi generacijama, samo što do sada nije nikada komercijalno pušteno na tržište. Postoji priča da su po vina koja je proizvodio naš pradjed dolazili na kočijama iz Slovenije. Sva naša vina nastaju na starim vinogradima i željeli smo da se sve to vidi. Zapravo smo željeli da se vidi, da iako smo novi na tržištu, u vinogradu i podrumu to nikako nije slučaj.
Koliko ima utjecaja klima i gdje zapravo ima više posla, u vinogradu ili u podrumu?
Klima ima velik utjecaj naravno, a ova naša je idealna za sorte koje uzgajamo. Ovdje je zemlja bogatija mineralima, zime nisu toliko jake, a vjetar koji dolazi je rezultat uvale Mirne. Cijela ta kombinacija je jako dobra, zato i voće ovdje tako dobro uspijeva. A što se tiče ovog drugog dijela pitanja, apsolutno je više posla u vinogradu. Ono što si napravio tamo, takav ćeš proizvod dobiti. Ima naravno posla u podrumu, ali kvaliteta nastaje u vinogradu.
I evo za kraj: Planovi za dalje? Imate li u planu izvoz na strana tržišta?
Planova nam svakako ne nedostaje, ali to sve ide svojim tempom. Planiramo iskoristiti sve što imamo, a ovdje stvarno ima puno toga. Izvoz je naravno isto dio toga, ali o tome imamo jako izraženo mišljenje. Moraš prvo biti jak doma, da bi mogao ići van.