Abeceda finih zalogaja, u suradnji sa zagrebačkim restoranom KUHINJA na Donjim Sveticama, u projektu VINAR U KUHINJI, ugostila je vinariju ŠIPUN, iz Vrbnika, s otoka Krka, u petak 29.3.2019.
Na degustacijskoj večeri uz nazočnost vinara kušana su sljedeća vina uz jela KUHINJE :
- Žlahtina 2018 & Pizza prutići
- Žlahtina 2017 & Pašteta od plave ribe
- Trojišćina 2018 & Šurlice sa šparogama i pršutom
- Sansigot 2016 & Janjeći kotleti u crnom vinu i rimski njoki
- Čokoladna pralina s višnjom
Obitelj Dobrinčić iz Vrbnika na otoku Krku vinogradarstvom se bavi nekoliko generacija, a rasadničarstvo i proizvodnja vina novijeg su datuma. Uz žlahtinu, tipičnu i poznatu za vrbnički kraj, svoje je vrijeme Ivica Dobrinčić, vlasnik vinarije Šipun, posvetio i drugim autohtonim sortama rodnoga kraja, istražujući i radeći petnaestak godina na sorti sansigot i odnedavna „oživjevši“ i sortu trojišćinu, podrijetlom s otoka Suska.
Na degustaciji je vinar Ivica Dobrinčić ispričao kako je počela njegova strast prema lozi, koliko je u svoj posao uložio istraživanja, znanja i požrtvovnosti, pojasnivši da se vino stvara u glavi, u vinogradu i u podrumu. Istraživao je svoj rodni Krk, ali i otok Susak, nekada pun vinograda i ondje naišao na povijesne hrvatske sorte kojih je nekada bilo na mnogo hektara, a kasnije su nažalost gotovo nestale.
Zanimljiva je bila priča vinara o potrazi za starim lozama sansigota 2003. na Krku. „Tada je, priča Ivica, „pokojni gospodin Žic u svom vinogradu različitih sorti na Puntarskoj Krasi, usred zime, u veljači na ogoljeloj lozi (bez lišća, bez grožđa) prepoznavao loze sansigota, lupkajući štapom po lozi, a ja sam za njim hodao, orezivao plemke iz vinograda, i poslije ih cijepljenjem razmnožavao dok nisam stvorio vlastiti vinograd.“ S obzirom na mali broj loza – vinograd se stvarao nekoliko godina.
Važan je čimbenik u priči o sansigotu i trojišćini bio velečasni Žic te gospodin Anton Tarabokija, Ivičin vodič po Susku, koji mu je pokazao stare vinograde gdje su bile te sorte. Nakon iznimnoga rada i istraživanja, danas je Sansigot Šipun lijepo i posebno vino, voćnih aroma, srednjeg tijela, nježnih alkohola i ugodne trajnosti, zanimljivo za gastronomske izazove. Na tržištu je već berba 2016. jer je 2015. bila brzo rasprodana, budući da količine nisu velike, oko 2000 boca godišnje – često ljubitelji sansigota i štovatelji izvornih sorti unaprijed rezerviraju po nekoliko kartona. Trojišćina Šipun nježno je i svježe ružičasto vino, voćnih aroma lubenice, breske i maline , idealno za aperitiv, iako lijepo paše i krčki pršut – i šurlice sa pršutom i šparogama, koje je priredio chef Kuhinje Dejan Davidović. Uz Sansigot 2016. nazočni su gosti mogli uživati u janjećim kotletima u vinu s rimskim njokima.
Iako u podrumu Ivica ima još nekih iznenađenja i dosta novih ideja se vrti u glavi vinara i za druge izvorne sorte Hrvatskoga primorja, zasada neka tajne ostanu u podrumu... Ljubitelji ŠIPUN vina vesele se svježim i veselim proljetnim verzijama žlahtine i trojišćine te sansigotu koji je proglašen jednim od najboljih hrvatskih restorantskih vina Sjevernoga Jadrana, a svojim srednjim tijelom prati moga jela; može se u njemu „guštati“ i ljeti, lagano rashlađenom uz fetu sira i pršuta. Po domaći J
Vina Šipun lako ćete prepoznati po etiketi, na njoj je ruža - a ruža se na starovrbničkom kaže upravo „šipun“.