Notice: Trying to get property 'class' of non-object in /home/getuhr/public_html/plugins/content/easyimagecaption/easyimagecaption.php on line 323
Utorak, 17 Travanj 2018

Festival Vino Dalmacije 2018

Napisao:  Foto: Silvija Munda
(Reading time: 2 - 4 minutes)
Festival Vino Dalmacije 2018

Prvi festival Vino Dalmacije održan je 13. i 14. travnja u Splitu, u prostoru studentskog Kampusa. Odabir tog prostora možda je na prvu i pomalo čudan, ali kad malo bolje razmislite itekako ima smisla. Dakle, prostor nije u samom centru gdje, jasno, ne možete naći mjesto za parking pa je to problem i za publiku i za izlagače. Sam prostor održavanja je velik i visok što je jako bitno - dakle, ima dovoljno prostora, nije gužva i ima puno zraka, što je jako važno. Da, još jedna bitna stvar: prostor ima puno prirodnog svijetla.

Festival Vino Dalmacije 2018Festival Vino Dalmacije 2018

Jako mi se svidio taj šušur studenata oko festivala i nekako sam dobio dojam da je organizator uspio približiti viski festival tim mladim ljudima. Sad će neko reći: "Da, učite mlade da se opijaju.", ali to nije točno; učimo mlade kulturi vina, a to je velika razlika.

Festival Vino Dalmacije 2018Festival Vino Dalmacije 2018

Sam festival je donio dosta zanimljivih izlagača iz cijele Dalmacije i bilo je izvrsnih vina za kušati. Vjerojatno su splitski ugostitelji zastali i na štandovima gostiju festivala, a to su ove godine bili vinari iz udruge Graševina Croatica.

Festival Vino Dalmacije 2018Festival Vino Dalmacije 2018

Ono što je bitno spomenuti svakako je činjenica da je ovo prvi festival ovakvog tipa kojeg su organizirali sami vinari. Naime, organizator je Udruženje Vino Dalmacije. Ne znam znači li da su vinari nezadovoljni organizatorima ostalih festivala ili su se jednostavno htjeli sami okušati u tome, ali to u stvari nije ni bitno; napravili su veliki korak - pokrenuli su festival i sad treba ploviti tim vodama.

Sama organizacija bila je sasvim u redu. Bilo je nekih sitnih nedostataka, ali to je jednostavno stvar iskustva, to će već iduće godine sigurno biti bolje. Jedina kritika koju stvarno moram uputiti je premalo promotivnih aktivnosti prije samog festivala. Kako je ovo bila prva godina festivala, nedostajali su neki stvarno značajni vinari iz Dalmacije, koji se vjerojatno u ovoj poplavi događanja nisu uspjeli vremenski organizirati, tako da ih očekujem sljedeće godine.

Festival Vino Dalmacije 2018Festival Vino Dalmacije 2018

Posjeta festivalu bila je sasvim solidna; nije bilo prevelike gužve, ali možda i bolje - oni koji su bili, mogli su stvarno uživati u vinu. Mogli ste uživati u Stagnumu vinarije Miloš što je privilegij samo po sebi. Mogli ste kušati cijelu paletu Stina vina. Vinarija je to koja je svake godine sve bolja i bolja, a neka vina koja su sada već imala i vremena dovoljno odležati, poput Majstora, stvarno su spektakl. Mene se osobno najviše dojmio Trnjak vinarije Grabovac; stvarno divno vino. Naravno bila je tu i vinarija Krolo pa recimo Mas-Vin i da ih ne nabrajam sve redom... Dalmacija je još jednom pokazala da ima što za ponuditi.

Festival Vino Dalmacije 2018Festival Vino Dalmacije 2018

Naravno bile su tu i radionice, za one koji žele naučiti više, a mogli su naučiti puno o dalmatinskim sortama. Evo koje su to bile radionice:

  • Pošip – od vinograda Marina Tomašića Barbace zvanog Caparin do najvažnije bijele sorte Dalmacije. Usporedno kušanje odabranih vina iz cijele Dalmacije.
  • Vino kao sastavnica mediteranske prehrane: medicinski pogled.
  • Maraština / Rukatac – skriveni adut Dalmacije. Multifunkcionalna sorta koja daje podjednako dobra svježa bijela vina, zatim zrela i odležana, a u konačnici i desertna.
  • "Drugačija Dalmacija – Kujundžuša, Zlatarica i Trnjak"
  • Plavac mali – usporedno kušanje ponajboljih trogodišnjih plavaca iz premium kategorije. Stilovi i evolucija plavca malog starosti tri godine, dobi koja se doživljava idealnom za lansiranje na tržište većine premium vina te sorte.
  • Debit / lasina – sortiment šibenskog kraja i njegovi potencijali. Usporedno kušanje odabranih vina vinara koji su se strastveno posvetili očuvanju nasljeđa i tradicije.
  • Dalmatinski crni „blend“ – budućnost leži u afirmaciji autentičnih kupaža dalmatinskih vinogorja. Usporedno kušanje odabranih vina s osvrtom na pozitivna iskustva afirmiranih svjetskih regija.
Festival Vino Dalmacije 2018Festival Vino Dalmacije 2018

Sve u svemu, možemo reći da je festival uspio, ali neke sudove i usporedbe moći ćemo raditi tek iduće godine, kad ga vidimo u drugom izdanju. Tada ćemo i mi novinari moći napisati malo kompleksnije tekstove o festivalu, jer ovo im je prvi pa sve što je bilo dobro pohvaljujemo, a što nije opraštamo, baš zato što je prvi.

Festival Vino Dalmacije 2018Festival Vino Dalmacije 2018

Treba svakako spomenuti veliki kuharski duo - Hrvoje Zirojević i Braco Sanjin, koji su kuhali na festivalu. Svi su mogli uživati u njihovim delicijama uz simboličnu financijsku donaciju za humanitarne svrhe - novac je prikupljen u korist potrebitih studenata iz Splita. Tako su ovi kuharski velemajstori još jednom dokazali i svoju ljudsku veličinu. Vjerujte mi, kušati njihova jela stvarno je privilegij.

Festival Vino Dalmacije 2018Festival Vino Dalmacije 2018

Na kraju, najbolje da citiramo organizatora, Ivicu Kovačevića, predsjednika udruženja Vino Dalmacije: "Ovo je prvi put da smo nešto ovakvo organizirali, zadovoljni smo odazivom izlagača, a i reakcije i komentari koje smo dobili od njih su pozitivni. Već sada se veselimo sljedećoj godini."

Festival Vino Dalmacije 2018Festival Vino Dalmacije 2018

Veselimo se i mi.

 

 

Tomislav Stiplošek

Tomislav Stiplošek glavni je urednik G.E.T. Reporta i predsjednik udruge za kulturu stola G.E.T.

U 2016. godini FIJET Hrvatska u suradnji sa Zborom turističkih novinara HND-a dodijelio mu je priznanje za osobni doprinos popularizaciji i afirmaciji turističkog novinarstva te promicanje etičkih i profesionalnih standarda struke, koje dodjeljuje  u sklopu godišnje nagrade "Marko Polo".