Utorak, 30 Lipanj 2015

Gastronomska šetnja Lošinjom

Napisao:  Foto: Helena Pletković
(Reading time: 5 - 9 minutes)
Gastronomska šetnja Lošinjom

U Malom Lošinju održalo se studijsko druženje Gastronauta na koje su pozvani i G.E.T.-ovci.

Naš glavni domaćin bila je Turistička zajednica Grada Malog Lošinja sa 15 ugostiteljskih objekata koji sudjeluju u programu Gastronomska šetnja Lošinjom.

Suorganizator je poduzeće Jadranka hoteli d.o.o. Lošinj hotels and villas.

Obrađene stručne teme bile su „Apoksiomenova antička kuhinja”, „Miomirisi i okusi Lošinja” i „Gastronomski punktovi Malog Lošinja”

Mi ćemo kroz fotografiju i tekst nastojati prenijeti što više detalja svega što smo vidjeli, omirisali, kušali, čuli i osjetili...

Gastronomski punktovi Malog Lošinja

Važno je napomenuti:

Svjetska turistička organizacija (UNWTO), dodijelila je ove godine Malom Lošinju treće mjesto u svijetu kroz prestižnu nagradu za izvrsnost u inovacijama u turizmu Ulysses!

1. Hotel-restoran Televrin

Hotel Televrin se nalazi u luci mjesta Nerezine. Sagrađen je 1910. kao lučka uprava i gradska vijećnica u austro-ugarskom stilu te potpuno je obnovljen 2004. godine. Od tada je privatni hotel s restoranom. Kuhinja nudi svježu mediteransku hranu, a na karti se mogu pronaći i vegetarijanska jela. Uz prezentiranu autohtonu kuhinu Nerezina, vina je ponudila vinarija Petrač (pjenušci Petrač i Rose te Karizma cuvee).

Hotel-Restoran Televrin dobio je naziv po vrhu planine Osoršćice, Televrinu (588m) koji je najviša točka Lošinja i s njega se pruža prekrasan pogled na cijelo lošinjsko otočje, susjedne otoke (Rab, Pag) i Istru - objasnio nam je Ferdinando Zorović, suvlasnik restorana.

2. Hotel-restoran Manora

Još uvijek smo u mjestu Nerezine. Franka i Ronald Spišić na 6000 m2 u blizini Zadra ekološki uzgajaju svoje povrće tako da ono, uz svježu ribu i otočku janjetinu, predstavlja osnovu njihove kuhinje

Za Gastronaute su pripremili: mrkvine kolačiće, kolač sa čokoladom i tikvicom, kompot od tikvica sa cimetom i brusnicama, svinjsku pisanicu sa marmeladom od crvenog luka i ječmenog slada, riblji kolačić u tempuri i ostele zanimljive i ukusne Frankine kreacije. 

Vinska pratnja: Vrhunska graševina 2013. Vina Belje i Mediteran 2011. PZ Svirče.

3. Restoran Artatore

Restoran Artatore nalazi se u istoimenom mjestu. Janja i Marijan Zabavnik, zajedno sa svojom obitelji, ponose se dugogodišnjom tradicijom. Ističu se velikom kulinarskom kreativnošću u pripremi autohtonih jela te afirmaciji ljekovitog, začinskog i samoniklog otočnog bilja.

Ponuđeni su nam razni miomirisni specijaliteti, među kojima i internacionalno poznata Janjina rakova juha, ali i torta od smokava i izvrsne belgijske čokolade koju u Hrvatsku uvozi Zvijezda.

Specijalitete su pratila vina Silvanac zeleni 2013, PP Orahovica i Ivan Dolac 2008, PZ Svirče.

4. Buffet Lošinjsko jidro

Jadranka i Ante Marić ponosno su nam ponudili specijalitete od izvorne otočke janjetine uzgojene u prirodi - janjetine bez stresa - u juhi, ispod peke, na žvacet, i venecijan... 

Ove specijalitete vinski su pratili Pošip 2013. PZ Svirče i vrhunski Pinot crni 2012. Vina Belje.

5. Deveron pub

Prva stanica u šetnji Rivom je Deveron pub, simpatičan i popularan restoran ugodne atmosfere.

Pripremili su nam njoke od palente u umaku od tartufa, šparoge i tagliatu od tuna, a te specijalitete pratili su Vrunski Chardonnay 2013 Vina Belje i Ivan Dolac 2008 PZ Svirče.

Đurđica Šimičić, direktorica TZ Mali Lošinj u društvu bračnog para Milanović.

Uslijedila je šetnja Rivom lošinjskih kapetana, koja je raj za hedoniste željne istraživanja. Savjet: poželite li ići našim koracima, rezervijate si bar tjedan dana na Lošinju. Isplati se!

Ono što je zajedničko svim restoranima koje smo obišli jest ljubav prema kulinarstvu i izvornoj, vrhunskoj namirnici. Lošinj je poznat po velikom broju začinskih biljaka pa je stoga razumljivo da u kuhinji koriste mnogo autohtonih začina, uglavnom brižno doziranima, čineći jela, ne prezačinjena, nego ugodno aromatizirana.

6. Restoran Noštromo

Riba na boci, riba u soli s aromatiziranim maslinovim uljem, tartar od ribe, bruskete od rajčice, marinirana trlja u lošinjskim citrusima, rolana hobotnica... Tek su dio ukusnih i zanimljivih jela koja nam je prezentirao Robert Brajković iz restorana Noštromo.

 Vinsku pratnju ovim mediteranskim specijalitetima činila su vina PZ Gospoja, Žlahtina 2014 i Gospoja crno 2014.te iznenađenje - pjenušac od piva, također PZ Gospoja.

7. Gostonica Baracuda

Drago Rančić i osoblje gostionice Baracuda dočekali su nas uz dobro raspoloženje i plodove lošinjskog mora - carpaccio od hobotnice, sashimi od palamide, tartar od palamide, terrina od oslića, pjenica od škampa, sirovi škampi, file brancina lešan u vinu, brancin na saur i crni brudet od sipe sa palentom, ali i soparnik - te uz vina PZ Gospoja - Žlahtina 2014. i Misno vino

8. Restoran Za kantuni

Za kantuni = Iza čoška

Nakon dočeka uz rakiju od konoplje - gozba - spoj današnje i antičke otočke kuhinje. Kozji feta sir s dinjom, tuna sa žara s preljevom od slanih srdela i file brancina u umaku od artičoke; torta od masline, keksi od badema i smokva kuhana u crnom vinu. 

Vinska pratnja: Pinot sivi 2013 PP Orahovica i Karizma cuvee 2011, Petrač 

Začini i aromatično bilje izuzetno su bitan segment lošinjske gastronomije pa tako ni ovaj restoran nije iznimka.

9. Konoba Silvana

Specijaliteti otočke kuhinje uz Vrhunsku Graševinu 2013 Vina Belje i Cabernet sauvignon 2011 Petrač. 

Uz brojne specijalitete u kojima smo istinski uživali, domaćin je demonstrirao i čišćenje rakovice.

10. Restoran Veli žal & Restoran Dijana

Ovi su restorani dio grupe Jadranka hoteli te su zejednički predstavljani u prostoru restorana Veli žal, a evo čime su se prezentirali: 

Restoran Veli žal: domaća tjestenina sa žgvacetom od boškarina i ribanim ovčjim sirom, uz Frankovku 2012 PP Orahovica 

Restoran Dijana: file dimljene tune na rukoli s dresingom od limuna, meda i maslinovog ulja, uz Chardonnay 2013 Vina Belje

11. Restoran Eki

Iz svojeg miomirisnog jelovnika, obitelj Gadža nam je prezentirala nekoliko jela, od kojih nas je najviše oduševio „kotlić” od više vrsta mesa i povrća. Pili smo Silvanac zeleni i Frankovku PP Orahovica

U ovaj niz odličnih restorana u ključena su i dva punkta iz Velog Lošinja

12. Konoba Bora bar

Menu: crostini i rižoto s vrganjima, uz Bogdanušu 2012 i Plavac 2013, oboje iz PZ Svirče

 

13. Restoran Punta 

Izdvajamo iz menua: domaće casarecce sa žgvacetom od creske janjetine. Vinska pratnja: Malvazija 2013 i Teran 2011 vinarije Visintin

Gelati d’Oro

I da priču zasladimo sladoledima - doduše, nisu s Lošinja, nego sa susjednog otoka Krka, ali su bili savršeno osvježenje. 

Među prvima smo imali priliku isprobati novu liniju sladoleda Gelati d'Oro NATURA, a sladolede je predstavio proizvođač, Dalibor Jurina.

Hotel Belleuve

Naša baza na Lošinju bio je hotel Bellevue u Malom Lošinju. O ovom lijepom hotelu i divnom osoblju ćemo posebno pisati u idućem broju. U prostoru hotela Bellevue održane su obje tematske večere.

Miomirisi i okusi Lošinja

Na prvoj tematskoj večeri, nazvanoj ’Miomirisi i okusi Lošinja’ predstavljeno nam je nekoliko specifičnih lošinjskih specijaliteta u režiji lošinjskih ugostitelja, praćenih vinima PP Orahovica i Belje.

Posebno iznenađenje je bilo kratko predvanje „Hrana i akustika“ - o utjecaju zvuka na percepciju okusa, koji su nam prezentirali dr.sc. Diana Grgurić i dr.sc. Siniša Fajt.

Menu:

Restoran Televrin

Rolice od oslića sa slanim srdelama marinirane u otočkom bilju sa keljom

Vrhunska graševina 2013. Belje

Restoran Za kantuni

File orade s mentom s pjenicom od tartufa

Silvanac zeleni 2013, PP Orahovica

Konoba Silvana

Brudet od lošinjskih lignji na palenti s divljim šparogama

Pinot sivi 2013, PP Orahovica

Restoran Punta

Rumpsteak u umaku od zelenog papra s okruglicama od svježeg kravljeg sira

Vrhunski CabernetSauvignon 2009, Belje

Konoba Bora Bar

Panna cotta s otočnim medom od kadulje

Silvanac jezerac 2011, PP Orahovica

Desert lošinjskih kapetana 

- prirodni sladoled od vanilije s Madagaskara i čokolade iz Dominikane s lošinjskim agrumima

Chardonnay, Vina Belje ledeno vino

Apoksiomenova antička kuhinja

Na drugoj tematskoj večeri, nazvanoj „Apoksiomenova antička kuhinja” predstavljen je projekt istog naziva, koji su pokrenuli Grad Mali Lošinj i Turistička zajednica Grada Malog Lošinja u suradnji s konzultantom Adrijanom Nikolićem. Projekt je inspiriran važnim otkrićem dragocjene skulpture grčkog atleta Apoksiomena, nađenog upravo na području lošinjskog podmorja, a cilj je povezivanje gastronomije u antici i gastronomije Lošinja danas. Naravno, radi se o domaćim specijalitetima pripremljenim na bazi namirnica i načina pripreme kao u doba antike.

Menu:

Restoran Artatore

Namaz od slanutka; Sušena Tuna; Punjene masline; Preljev od slanih srdela

Graševina kvalitetna, Vina Belje

Deveron pub

Hobotnica u octu

Graševina 2013, PP Orahovica

Restoran Diana

Ravioli „Diana“ (domaći ravioli punjeni divljim šparogama skutom u umaku od

škampi)

Vrhunski chardonnay 2013, Vina Belje

Restoran Noštromo

Gratinirani romb na pireu od blitve i divljeg komorača

Silvanac zeleni 2013, PP Orahovica

Buffet Lošinjsko jidro

Pirjani fazan s grožđem i ječmenom kašom, datulje u kašici od jabuka

Merlot vrhunski 2011, Vina Belje

Restoran Veli žal

Šufigane janjeće tripice

Frankovka 2012, PP Orahovica

 

Čast koja se tradicionalno daje najboljim prijatejima - sabljom sasjeći tradicionalnu lošinjsku slasticu krokant - dobila je Karin Mimica, predsjednica Gastronauta. 

Uz krokant je poslužen Silvanac jezerac 2011, PP Orahovica

Nemojte misliti da se u ovoj gastronomskoj šetnji samo jelo. Posjetili smo i Miomirisni otočni vrt, prošetali Rivom lošinjskih kapetana, posjetili Edukacijski centar o moru - Plavi svijet, Muzejsko-galerijski prostor Kula Veli Lošinj te prošetali Lukom Rovenska.

Miomirisni otočki vrt

Lošinj je otok koji posebno lijepo miriše – miomiriše! - a Miomirisni otočki vrt na jednom mjestu prikazuje lošinjsko miomirisno bogatstvo. Uređen je po uzoru na otočke mirisne rajske krajolike. U Vrtu raste preko 250 samoniklih biljnih mirišljavica koje omirišuju lošinjskocresko otočje. Uz pratnju stručnog vodiča posjetitelji se mogu upoznati sa bogatom florom otoka, ljekovitim svojstvima bilja i kupiti originalan otočni suvenir.

Plavi Svijet

Institut Plavi svijet kroz svoja tri programa - znanstveno istraživački, edukacijski i program zaštite - provodi više projekata s ciljem prikupljanja informacija o životu ugroženih morskih organizama (prije svega morskih sisavaca i morskih kornjača), obrazovanja javnosti i raznih interesnih skupina. 

Rad instituta može se podržati kroz akciju ’Usvojite dupina’. Klub Gastronaut je usvojio dobrog dupina nazvanog Santiago.

Palača Kvarner, budući Muzej Apoksiomena

Hrvatski Apoksiomen (2. - 1. st. pr. Kr.), visok 192 cm, izvučen je 27. travnja 1999. godine iz podmorja između otočića Vele Orjule i otoka Lošinja te je zasad jedina pronađena velika bronca na istočnoj obali Jadrana.

Svečano otvorenje muzeja očekuje se krajem 2015. godine.

 

 

Tomislav Stiplošek

Tomislav Stiplošek glavni je urednik G.E.T. Reporta i predsjednik udruge za kulturu stola G.E.T.

U 2016. godini FIJET Hrvatska u suradnji sa Zborom turističkih novinara HND-a dodijelio mu je priznanje za osobni doprinos popularizaciji i afirmaciji turističkog novinarstva te promicanje etičkih i profesionalnih standarda struke, koje dodjeljuje  u sklopu godišnje nagrade "Marko Polo".