Valamar je najveća turistička kuća u Hrvatskoj. Nećemo sada nabrajati sve njihove lokacije i resorte, a ima ih... Zadržat ćemo se na dvije - najnovijoj akviziciji, kampu Istra i njihovom renomiranom restoranu Spinnaker.
Prije nego se okrenemo kampu, navest ćemo nekoliko podataka o Valamaru, tek toliko da shvatite o kakvoj se kući radi.
- Valamar Riviera d.d. najveća je turistička kompanija u Hrvatskoj koja u svojim destinacijama, od Istre (Poreča i Rapca) preko Krka i Raba, Makarske pa sve do Dubrovnika, može istovremeno smjestiti više od 56.000 gostiju, što čini oko 12 posto ukupnog kategoriziranog smještaja u Hrvatskoj.
- Valamar kontinuirano ulaže u širenje poslovanja i akvizicije, repozicioniranje portfelja prema ponudi visoke dodane vrijednosti, ali i u materijalne uvjete rada i razvoj svojih zaposlenika zbog čega je prepoznat kao najbolji poslodavac u turizmu u Hrvatskoj.
- Valamar brine o ukupnom turističkom doživljaju svojih gostiju. Postavljaju si izazovne ciljeve i streme izvrsnosti. Uvijek su spremni za promjene i angažirani su u traženju prilika za inovacije koje će pridonijeti boljim rezultatima.
Istra Premium Camping Resort
Istra Premium Camping Resort otvoren je nedavno u blizini Funtane, a mi smo ga posjetili nekoliko dana nakon službenog otvaranja. To je kamp s pet zvjezdica. Ako mislite da je to samo marketinška priča, jako se varate. Osobno nisam ljubitelj kampova, ali u ovom bih mogao provesti podosta vremena.
Po čemu je ovaj kamp drugačiji? Po mnogočemu. Recimo, po odlično asfaltiranim cestama unutar kampa; tuševi nisu samo tuševi, to su predivne zasebne tuš kabine koje čak možete iznajmiti samo za sebe tijekom boravka; mjesto za pranje suđa opremljeno je električnim perilicama... I da ne nabrajam dalje.
Osim postavljanja šatora ili kamp-kućice, iznajmiti možete čvrstu kućicu s klimom i predivnom terasom. Predivna priča; mogli bi reći - hotelski resort na otvorenom.
U centralnom dijelu kampa nalazi se veliki obiteljski Aquapark s čak 1000 četvornih metara vodene površine, tako da vaši klinci mogu uživati. Tu je i velika, čvrsta građevina u kojoj možete naći stolove za stolni tenis pa, recimo, knjižnicu, a imaju i sobu za kompjuterske igre, zatim i kino, pozornicu... Ne moram napominjati da tu možete i ručati, popiti kavu... Ustvari, ako je kojim slučajem loše vrijeme, neće vam nipošto biti dosadno.
Jedan od najboljih kampova na Mediteranu ima i jednu od najljepše uređenih Valamar plaža s pogledom na stari grad Vrsar. Ima i terene za odbojku i slične sportove, tematski mini golf i druge takve sadržaje. Više o kampu nađite na linku: www.camping-adriatic.com/hr/istra-kamp-porec
Mene je, naravno, najviše zanimala njihova Piazza, tržnica, trg... Iznimno lijepo uređen prostor. Imate tu restoran, dućan, pekarnicu, voćarnicu, mesnicu, tobacco i, naravno, wine bar. Sve su to ustvari mobilni kontejneri, ali jako lijepo uređeni, tako da ne izgledaju nimalo banalno, već lijepo raspoređeni tvore odličnu zatvorenu cjelinu s puno stolova i stolica na središnjem trgu, gdje stvarno imate volju sjesti.
Ustvari ovaj wine bar je i bio, na neki način, razlog mojeg dolaska u ovaj kamp jer to je wine bar mog prijatelja Ivana Damjanića. Da, tako nam je Damjanić na mala vrata ušao u ugostiteljske vode.
Iznenadio me normalnim cijenama u baru. Navikli smo na znatno više cijene na takvim mjestima, a kad sam obišao i ostale objekte uvidio sam da su takve cijene uobičajena praksa. Kod Damjanića, u wine baru možete kupiti butelju za van, ali i popiti čašu vina; možete pronaći još nekoliko zanimljivih vina osim njegovih, ima tamo i mala selekcija jakih alkohola, ali odlična stvar da ima jako dobar izbor craft piva u bocama ili točeno pivo, tko što voli. Čut ćemo se s Ivanom nakon sezone da vidimo kako je prošao ovaj izlet u ugostiteljstvo.
Restoran Spinnaker
Spinnaker, restoran na rivi u Poreču... Predivan, pomalo izdvojen, a opet - dio porečke rive. Sjedeći na terasi imate osjećaj privatnosti, a opet čujete more kako lupa u obalu; divan osjećaj. Terasa je uređena naizgled jednostavno, ali s puno stila i profesionalizma; meni se jako sviđa.
Naša domaćica bila je Nives Matić, Valamarova specijalistica marketinga i PR-a. Pridružio nam se i Ivan Damjanić, čija smo vina pili uz posluženi ručak. Za nas je kuhao chef Ivan Ergović, osim deserta koji je pripremila Anna Tikulin.
Kao prvo, želim izraziti svoje čuđenje što ovaj restoran nema barem preporuku Michelinovog vodiča, ako ne i nešto više, jer pojedini restorani s preporukama nisu ni blizu Spinnakeru. Dakle, čovjek kuha iznimno dobro. No hajdemo nekim redom. Prvo, jela su iznimno uredna, izražajnog kolorita, ali ne s previše raznih boja "pošpricanih" po tanjuru - ovdje kolorit dobivaju namirnicama, tako da je vaš prvi kontakt s jelom, onaj vizualni, više nego dobar. Termička obrada blizu savršenstva, barem po mojim kriterijima; sigurno će se naći kolega koje misle drugačije - tako da to morate probati sami. Svaka namirnica unutar jela obrađena je s posebnom pažnjom i tada ukomponirana u kompletno jelo. Dakle, termička obrada na visokoj razini. Ono što je mene oduševilo jest to da koriste relativno malo začina, ali različitim stadijima termičke obrade i vještim komponiranjem pojedinih namirnica dobivaju raznolikost okusa.
Da ne duljim, svakako preporučujem posjet ovom restoranu.
Naravno, uvijek je čast kad vinar osobno sjedi za vašim stolom i sam prezentira svoja vina. Kao što sam napisao, uz jela koja su nam poslužili, pili smo Damjanićeva vina.
O Ivanu i njegovoj vinariji smo već pisali pa eto link: Ivan Damjanić, Fuškulin Možda mala napomena; tekst je pisan prije dvije godine i od tada su se dogodile neke pozitivne promjene i u obitelji i na vinskoj listi. No svakako pročitajte tekst i upoznajte Ivana onako kako sam ga ja vidio.
No eto i našeg menija:
Pačja prsa na kremi od čičoke, coulis od yuzu (vrsta aromatičnog agruma)
Uz odlične domaće kruščiće i još bolje maslinovo ulje, poslužili su nam sjajna pačja prsa, jako dobro termički obrađena i moram priznati da se krema od čičoke s njima sjajno nadopunjuje.
Proizveden kombiniranjem odabranih visokokvalitetnih sorti chardonnaya, malvazije i pinota bijelog te koristeći Charmat metodu, ovaj pjenušac ubraja se u kategoriju brut, a karakterizira ga umjeren postotak alkohola (11.5 %), raskoš voćnih aroma i ugodne doze mjehurića što sveukupno dodatno doprinosi lakoći ispijanja i čini Virtu idealnim vinskim odabirom za opuštanje tijekom ljetnih dana.
Tartar od jadranske orade i mladog graška, đus od jabuke Granny Smith
O kvaliteti jadranske orade suvišno je pričati - i ova je bila stvarno savršena, ali đus od Granny Smith jabuke je to što ovo jelo diže na sasvim drugu razinu.
Slamnato žute boje sa zelenkastim odsjajem. Miris tipičan i fin, voćni i cvjetni. Izražen cvijet bagrema, bazge i grejpa, upotpunjeno herbalnim notama. Suho, svježe, zaokruženo, uravnoteženo i harmonično vino, s određenom notom slanosti i karakterističnom sortnom gorčinom.
Njoki od domaće skute s raguom od sipe i boba
Ovo jelo, koje samo na prvu izgleda jednostavno, ustvari je izuzetno lijepo složeno; sipa i bob su savršena kombinacija, a njoki od skute spadaju među bolje koje sam probao.
Vino rubin crvene boje, izraženog voćnog mirisa ribizla i maline, cvjetnog mirisa ljubičice, istančane svježine, na kraju prevladavaju crveni papar i papričica. Okus zaokružen voćnošču, mekoćom i svježim herbalnim notama obogaćen začinskim tonovima klinčića, blagin tanina, izražene harmoničnosti i elegancije.
Janjeći mišić, pjena od palente, latice luka i pečena mrkva
Kad smo dobili jelovnik u ovo sam jelo najviše sumnjao. Međutim, janjetina je tako dobro odrađena da graniči sa savršenstvom, a pečena mrkva je posebno iznenađenje i u ovoj kombinaciji fantastično funkcionira. Jelo koje mi je od ružnog pačeta postalo predivni labud.
Duboke, izrazito tamne rubin crvene boje s ljubičastim odsjajem, elegantno isprepletenih svježim voćnim mirisima višnje, ribiza, borovnice te džema od šljive i likera od višnje. Miris dugotrajan i slojevit, prepun šumskih plodova. Istančana nota začinskog bilja i crnog papra. Ukomponirana taničnost i svježina potiču bogatstvo okusa u ustima, zaokruženost. Mekano. Merlot 60 %, Cabarnet sauvignon 25 %, Teran 10 % i Borgonja 5 %
Crni tartuf, tamna čokolada, med, lješnjak
Desert... hm, za ovo je teško naći riječi kojima bi ih čovjek opisao. Fantastično dobro; to jednostavno morate probati; posebice uz ovo Damjanićevo predikatno vino.
Predikatno vino proizvedeno od prosušenih bobica istarske malvazije, duboke zlatno-žute boje i izrazito gusto. Bogatoga nosa, profinjeno slatko i mekano, no istovremeno sviježe. Kompleksno i vrlo trajno u ustima.
Više o vinima Damjanić potražite na web stranici vinarije: damjanic.eu
Informacije o restoranu Spinnaker, a potom i drugim Valamarovim brendovima i ponudama pročitajte ovdje: www.valamar.com/hr/porec/restaurant-spinnaker