Kako je jedna razbijena čaša promijenila tijek natjecanja
Ovogodišnje, 19. po redu, državno natjecanje sommeliera održano je u gradu Umagu u hotelu Melia Coral. Cijelo prvenstvo su pomogli brojni sponzori od Istraturista, TZ Umaga, brojnih vinara i sirana koji su omogućili dvorane, svečane večere, poklone kandidatima te samim finalistima. To je još jedan njihov doprinos ka stvaranju jače svijesti o važnosti rada Hrvatskog sommelier cluba i ovakvih natjecanja.
Samo prvenstvo je, za razliku od prošlogodišnjeg, doživjelo malu preinaku. Naime, ove godine sve etape natjecanja bile su u istom danu - od prvotnih testova, polufinala i samog finala. Na natjecanje se prijavilo se 27 sommeliera. U polufinale nakon prvotnih testova ušlo je njih 12, te su daljnjom selekcijom odabrana 3 tri finalista. Bili su to: Filip Savić (Maistra), Siniša Lasan (restoran Proto, Dubrovnik) i Ivan Jug (Bistro Apetit). Hotelske kuće su predvodile po broju prijavljenih sommeliera, posebice Maistra što pokazuje da iz godine održavaju trend obuke vrhunskih mladih vinskih znalaca, a isto znači dokaz kvalitete usluge u njihovim restoranima poput Kantinona, Wine Vault-a te restorana L u hotelu Lone.
Finalno natjecanje bilo podijeljeno na nekoliko zadataka koje su sommelieri izvodili pred stručnim žirijem i publikom. Zadaci su se odnosili na umijeće pravilnog otvaranja i posluživanja pjenušca, dekantiranja , prepoznavanja vina i alkoholnih pića, ispravljanju vinske karte , preporukama vina uz zadani menu, rastakanja magnuma i ophođenja s gostima.
Sa cijelog natjecanja valja izdvojiti možda pomalo nebitan detalj, ali i ne mora biti tako. Naime, prilikom otvaranja boce pjenušca, natjecatelj Filip Savić je slučajno razbio čašu koja je završila pod stolom žirija. Tijekom cijelog natjecanja je bila vidljiva jaka trema kod sva tri finalista. To se jasno dalo razaznati, ali u trenutku nakon što je razbio čašu kod Filipa je bio vidljiv pozitivan šok. Drhtanje glasa je lagano nestajalo, izgovorene rečenice su bile tečnije pa je tako u zadnjim minutama uspio doprijeti do publike i nasmijati ih. Kako god, tu razbijenu čašu mu žiri nije zamjerio te je na samom kraju upravo on proglašen za pobjednika 19. prvenstva sommeliera Hrvatske. Drugo mjesto zauzeo je Siniša Lasan dok je treći bio Ivan Jug.
Sljedećeg dana, sommelierska karavana uz nekoliko novinara posjetila je vinarije Coronicu i Kabola te time završila još jedan vikend glavnog sommelierskog događaja za ovu godinu, ali o tome više neki drugi put.
Za sljedeće, 20. izdanje prvenstva, bilo bi zanimljivo vidjeti možda nekoga od „klinaca“ koji su odavali dojam iznimno mladih sommeliera kako kvare pobjedničke planove starijim i iskusnijim kolegama.
*na podršci zahvaljujemo TZ Umag