Predstavljen program 3. izdanja Hrvatskog festivala hrane i vina sa čak 32 kuharske radionice, 11 vinskih radionica i brojnim drugim programskim aktivnostima
U popularnoj zagrebačkoj gourmet slastičarnici Mak na konac, predstavljen je raznolik program 3. izdanja Hrvatskog festivala hrane i vina koje će se održat od 13. do 15. studenoga u Areni Zagreb. Upravo po bogatom programu kao i po brojnim izlagačima, ovaj je festival od publike i struke prepoznat kao vrhunski eno-gastro događaj.
Direktorica festivala, Đurđa Protić najavila je kako će tijekom tri festivalska dana, posjetitelji imati priliku pratiti čak 32 kuharske radionice i besplatno degustirati jela vrhunskih kuhara. Osim originalnih recepata, posebno osmišljenih za festival, kuhari će kroz show cooking predstaviti najnovije gastro trendove i otkriti brojne kulinarske savjete. Na dvije pozornice s profesionalno opremljenim kuhinjama prezentirat će se različite kuhinje, od suvremene gastronomije, zaboravljenih autohtonih jela do zdrave i tzv. raw food kuhinje. Na primjer, Sandra Nedeljko iz popularnog međimurskog restorana Mamica predstavit će međimurske slastice. U pripremi je i poseban program za ljubitelje kolača i slastica uz nastupe vrhunskih domaćih i stranih majstora slastičarstva.
Ljubitelji vrhunskih vina na Hrvatskom festivalu hrane i vina imat će priliku besplatno sudjelovat na čak 11 vinskih radionica, uključujući primjerice vinsku školu, radionicu velikih tajni i savjeta sommeliera, radionice izvornih sorti vina Hrvatske i tečaja o muškatnim vinima. Program vinskih radionica predstavila je autorica vinskih radionica, sommelier i vinska savjetnica Jelena Šimić Valentić. Istaknula je kako je program vinskih radionica kreiran na način da zadovolji sve zainteresirane za vinske teme, od zainteresiranih posjetitelja koji žele naučiti osnove o kulturi vina do radionica koje će zadovoljiti i zahtjevnije poznavatelje vina.
Osim uživanja u bogatom popratnom programu, posjetitelji će imati priliku obići bogatu i raznoliku ponudu izlagača festivala. Tako će primjerice županije predstaviti svoje vodeće proizvođače hrane i vina i time promovirati Hrvatsku kao izuzetno uzbudljivu eno-gastronomsku destinaciju. Upravo je to jedna od glavnih misija ovog festivala uz isticanje domaće poljoprivrede i podrške malih i srednjih proizvođača čiji lokalni i autentični proizvodi doprinose promociji domaćeg turizma. Festivalu su se ove godine priključile i nove županije koje predstavljaju svoje vrhunske lokalne proizvođače hrane i vina. Tako će se predstaviti šest novih destinacija – Šibensko-kninska, Istarska, Zadarska, Splitsko-dalmatinska, Karlovačka i Koprivničko-križevačka županija koje su dio projekta Hrvatska 365 Hrvatske turističke zajednice, koja s festivalom dijeli misiju razvoja i promocije cjelogodišnje turističke ponude. Ponudi od preko 250 domaćih i stranih izlagača priključila se i Hrvatska gospodarska komora koja će na grupnom izložbenom prostoru predstaviti različite udruge zaštićenih domaćih proizvoda – pršuta, kulena, domaćeg zelja, krumpira i maslinova ulja.
Uz predstavljanje programa festivala predstavljeno je i dvoje izlagača tj. sudionika programa – vinarka Ana Peršurić iz poznate istarske vinarije Misal Peršurić predstavila je novi vrhunski desertni pjenušac Misal dok je cijenjeni chef Ante Udovičić iz prestižnog splitskog restorana Paradigma, koji ove zime gostoju u Zagrebu, najavio atraktivan show cooking program koji očekuje brojne posjetitelje Hrvatskog festivala hrane i vina.
PROGRAM 3. HRVATSKOG FESTIVALA HRANE I VINA – do 27.10. dogovoren programski sadržaj
KUHARSKE I SLASTIČARSKE RADIONICE
Kuharske radionice:
• Radionica chefa Dalibora Kovača iz restorana Planinarski dom Jankovac (Orahovica)
• Radionica chefa Ante Udovičića iz restorana Paradigma (Split)
• Sanja Miljac sa gastro bloga Domaćica: Jela iz knjige "Gastro putovanja Virovitičko-podravskom županijom"
• Zdrawi kutak by Marko Bogdan i Helena Jakoliš donose Zdrawo i slasno: Kako živjeti i hraniti se zdravo uz kašaste sokove i sirove slatkiše
• Radionica Restorana Badi (Umag) predstavljaju recepte s tunom
• Radionica Ante Božikova iz konobe Opat (Kornati) – recepti s tunom
• Radionica Vjeke Bašića iz konobe Bobe (Murter)
• Grupa ugostitelja i vinara iz Skradina predstavlja hrvatske tapase
• Vukovarsko srijemska županija predstavlja Okuse Srijema
• Zoran Pejović iz Paradox vinskog bara (Split) predstavlja radionicu sljubljivanja sira i vina
• Zlatko Puntijar iz restorana Stari Puntijar i Muzeja gastronomije predstavlja izvorne recepte tradicionalne domaće kuhinje, najstarije domaće kuharice i pribor za kuhanje muzejske vrijednosti
• Radionica Tvrtka Šokote iz restorana Mundoaka (Zagreb i Čakovec)
• www.zdravakrava.hr predstavlja: Bezglutenska hrana za bolji imunitet
• Radionica chefa Brace Sanjina, Restoran Kadena (Split)
• Gastro.hr blogeri Darko Kontin i Anja Bajt predstavljaju Brza jela iz jedne posude do pola sata
• Gastronomska demonstracija: Kolač Šapica – Tradicija bez glutena
• Gastro blog Figgy Piggy i veličanstvena Smokva by Marina Zrnić - Kuhamo novogodišnju sarmu od biljnih namirnica
• Radionica Restorana Višnjica (Slatina)
Slastičarske radionice:
• Vrhunska slastičarka Tereza Alabanda iz slastičarnice Creme de la Creme (Split) predstavlja recept Torta od lješnjaka
• Jasmina Brozović & Beyond the Cake: Radionica božićnih kolačića
• Radionica vrhunske slastičarke Petre Jelinić iz Mak na konac (Zagreb)
• Gourmandise otkriva sve o izradi francuskih makarona
• Slastičarnica Piece of cake (Zagreb) predstavlja recept Piece of cake torta
• Vrhunska slastičarka Tereza Alabanda iz slastičarnice Creme de la Creme (Split) predstavlja recept Tart od karamela
• Slastičarnica Piece of cake (Zagreb) predstavlja recept Princess uštipci
VINSKE RADIONICE
• Sommelierske snage hrvatske: Biti Sommelier, gosti predavači Klaudio Jurčić, Ivan Jug, Jelena Šimić Valentić i Karin Perdec Rupena
• Vinska škola Jelene Šimić Valentić
• Vino, vinar i vinova loza - Vino očima vinara Dvanajščak-Kozol, Cmrečnjak, Belović, Štampar, Jakopić i Ivan Gorićanec
• Baranja vinska majka, voditelj radionice vinar Slavko Kalazić
• Izvorne sorte Hrvatske - Bogatstvo i raznolikost Lijepe naše, voditelj radionice prof. dr.sc. Edi Maletić
• Chef & Sommelier Tips & tricks, gosti predavači su Goran Kočiš i Mario Meštrović
• Big bottles wine tasting – veliki Magnumi Hrvatske, voditelj radionice Krešimir Mikinac
• Vino i knjiga – Dvije ljubavi, gosti predavači Alis Marić i Jelena Šimić Valentić
• Slatko volim slatko, gosti predavači Kristina Ožbolt i Jelena Šimić Valentić
• Wine Academy Croatia - Vina kao osobe, gosti predavači Vjekoslav Stojišić i Martina Bek