Subota, 22 Studeni 2014

Nezaboravni recepti korčulanskih nona u knjizi Franice Tasovac

Napisao:  G.E.T. Foto: John Pavlish
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Nezaboravni recepti korčulanskih nona u knjizi Franice Tasovac

U zagrebačkoj galeriji Velvet sinoć je sve bilo u znaku slastica i slatkih recepata korčulanskih nona. Naime, održano je predstavljanje knjige Slatka Korčula – slatkarije korčulanskih nona, autorice Franice Tasovac koja je na 72 stranice, opisala 31 izvorni recept, starih korčulanskih kolača. Korčulanske slastice imaju svoje priče i prigode, a ova knjiga želja je autorice da kroz kulinarstvo sačuva važan dio hrvatske kulturne  baštine i tradicije te zabilježiti sjećanja na slatke delicije stare Korčule.

Mnogobrojni uzvanici uživali su u 15 vrsta slastica iz slatke kuharice, u Pošipu i Malom Plavcu, korčulanskoj rakiji od rogača,oraha, bosiljka,limuna, domaćem korčulankom soku od ljekovitog bilja, šipka, limuna, a svi proizvodi nastali su u domaćoj, originalnoj i posebno osmišljenoj recepturi autoričine obitelji. Od osoba iz javnog i društvenog života Zagreba, korčulanskim slasticama između ostalog razveselili su se Anamarija Brkić, Jelena Rozga, Loredana Bahorić, Vito Padovan i brojni drugi uživajući  u odlično osmišljenim receptima i jedinstvenim okusima koje su  imali priliku okusiti, neki prvi put u životu.



Knjiga Slatka Korčula svakako će postati novi korčulanski suvenir, ali i odlična turistička promidžba  otoka i prilika da i mnogim gostima otoka, ali i svim zaljubljenicima u dobru hranu predstavi sve najbolje od korčulanskih slastica. Knjiga je opremljena s kvalitetnim fotografijama prevedena je i engleski jezik dok dizajn naslovnice i ilustracije potpisuje poznata grafička dizajnerica Tonka Lujanac. Autorica je kroz ovu knjigu ne samo oživjela stare recepte nego i pokrenula svojevrsni trend koji je izazvao veliki interes svih korčulana, ali i javnosti koja će od sada Korčulu doživljavati kroz prizmu prekrasnog otoka s nezaboravnim slatkim mogućnostima.