Petak, 06 Ožujak 2015

Kruna makedonskih vina u Klubu Gastronomada

Napisala: 
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Kruna makedonskih vina u Klubu Gastronomada

 

Klub Gastronomada ugostio je ponajbolju makedonsku vinariju Bovin, prezentacijom na kojoj su nepca probranog društva uživali su u sljedovima vrhunski spremljenih jela praćenih vrhunskim vinima ove makedonske vinarije koja trenutno radi čak 32 vrste vina.

Sjajan Bovin Chardonnay spojen je s domaćom paštetom od kokice, zatim je slijedila makedonska autohtona sorta Muscat-Temjanika, berba 2013, uz koju su se spajali okusi svježeg kravljeg sira s ribanim grožđicama i kuhana domaća nedimljena šunka.
Vranec i Cabernet sauvignon pratili su krostine od bijelog brašna pokrivene sotiranim gljivama.

Vrhunac doživljaja bio je carpaccio od zrelog ramsteka (odležanog 50 dana u posebnoj komori) na rikuli i prženim bademima uz pečene cherry rajčice na umaku od soje i tekućeg dima uz koji su servirani okusom najbogatija Bovinova vina Imperator i My Way.

- Dobro vino je najbolji čovjekov prijatelj. A ovo Bovinovo vino je baš takvo – rekao je Aki Rahimovski, pjevač Parnog valjka i veliki gurman, moguće najbolji za predstavljanje tradicionalne priče o okusima i mirisima Makedonije u obliku sjajnih Bovinovih vina.

gastronomadi-bovin1Makedonija je doista prava vinska zemlja s nevjerojatno velikim vinogradima i pozamašnom vinskom proizvodnjom - što im omogućuje i niže cijene za krajnjeg kupca.  S druge strane, na policama naših dućana nerijetko se nude vina koja imaju niske cijene ali i upitnu kvalitetu. Naravno da svi makedonski proizvođači ne slijede taj trend, a vinarija Bovin je zasigurno jedan od tih - svijetlih primjera. Znalci na spomen njihovog imena jednostavno uzdahnu, jer ih je teško bilo pronaći i kušati. Situacije se promijenila jer su njihova vina dostupna na našem tržištu, s naglaskom na crvena vina. S proizvodnjom od preko 1.5 milijun boca zasigurno se radi o moćnom vinskom podrumu.  Bovin vina cjenovno su pozicionirana tako da imaju dobar odnos kvalitete i cijene, od 70-ak kuna, pa do nevjerojatnih 1.500,00 kn za butelju.

 

Bovin Vinarija nalazi se u srcu Tikveškog vinogorja, koje klimatski uvjeti svrstavaju među najbolje vinske regije na balkanskom poluotoku. Osnovana 1998.g. kao prva privatna vinarija u Makedoniji, Vinarija Bovin je postojano rasla te dostigla kapacitet veći od 1,5 mil. boca vina. Vođena profesionalnim timom, Bovinova vina mogu se naći u Europi, Sjevernoj Americi, Africi, Australiji i Aziji.

Sa 65 hektara vlastitih vinograda na atraktivnim lokacijama poput Lepovog brda (600 m nadmorske visine) i Disan (700 m nadmorske visine) gdje konstantno puše lagani povjetarac koji štiti vinograd od bolesti te pažljivo uzgajanim sortama Vranec, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah-Shiraz, Cabernet Franc, Tempranillo, Petit Verdot, Chardonnay, Sauvignon, Muscat…, Bovin proizvodi najbolje grožđe u Makedoniji. Sve to, zajedno sa pažljivo kontroliranom fermentacijom i proizvodnim stilom Bovina, čini Bovinova vina najekskluzivnijima i najcjenjenijima, kao i prvacima Makedonije u kategoriji crnih vina kontinuirano od 1999.g., uz redovita sudjelovanja na međunarodnim natjecanjima (Pariz, London, Düsseldorf…) na kojima svake godine osvajaju brojne nagrade.

gastronomadi-bovin