Ponedjeljak, 02 Veljača 2015

1500 bijelih balona u čast 3000 godina grada Senja

Napisala:  Julio Frangen, Unifoto
(Reading time: 2 - 4 minutes)
Senjska Balonarija By Senjska Mularija Senjska Balonarija By Senjska Mularija

Građani Senja, prijatelji Senja, izletnici  i sretnici koji su se 31. siječnja u 13h zatekli na Glavnoj rivi,  mogli su nazočiti bajkovitom događaju - puštanju 1500 bijelih biorazgradivih balona u nebo iznad Senja, napunjeni helijem i porukama mira i ljubavi, sa snježnim vrhovima otoka Krka u pozadini.

Balone su ispratili zvuci mlade violinistice Rine Baljak  (4. razred glazbene škole Pavla Markovca, Zagreb  u klasi profesora Ivana Jakšekovića ) koja je balonima, Senjanima i svijetu svirala W. A. Mozarta Simfonija br. 40 - 1. Stavak, te A. Dvorzaka - The new world symphony.

Idejna začetnica i autorica projekta je senjska umjetnica Marija Zudenigo, koja je svoju ljubav prema gradu izrekla prvim (nadamo se u nizu događanja koje će i gradske vlasti pokrenuti?) kojim se obilježila velika obljetnica postojanja ovoga mediteranskoga grada. Želja joj je bila - referirajući se na povijesni artefact kontinuiteta života na lokaciji grada starog 3000 godina, dignuti i pokazati ljubav za svoj grad - kako od mularije senjske iz Senja tako i one iz “svita” kao i mularije odasvud -  koja je izricanjem svojih poruka i najboljih želja sebi, gradu,  svijetu  - svoju ljubav i manifestirala. Sve su poruke zabilježene i stavljene u balone.

Poruke su, osim odraslih, pisala i djeca dječjih vrtića DV Mali Princ Rijeka;  DV Leptirić LU Zagreb, DV Cvitak sv Filip i Jakov, DV Travica Senj (Želimo vam da budete dobro i budite dobro - Želim da lijepo hodate i budete sretni. -  Želim vam da zaželite želje.)   te učenici  Waldorfske škole u Zagrebu, iz 1. razreda:   Senju, budi najsretniji na svijetu. -   Kada si ljut, pjevaj, pleši ili crtaj. Ne boj se kiše! - Ne bori se šakama, razgovor će sve riješiti.  -  Ni u tužnim trenucima ne tuguj previše. - Započni jutro s osmijehom. - Ne viči na prijatelje. -  Puno te volim.;  učenici 7. razreda - Živio ti nama još 3000 godina! - Dragi Senju, šaljem ti puno zagrebačkih pozdrava!  - Dragi Senju, budi sretan još 3000 godina! - Dragi Senju, želim ti puno sreće i ljepote.  - Dragi Senju, u mojem srcu ćeš živjeti još 1100 godina. - Dragi Senju, želim ti da budeš lijep grad pun dobrih ljudi  - koji te neće onečišćavati.

balonarija-pjenusacTom prilikom, Marija Zudenigo, autorica projekta, izjavila je:

"Art događanje Senjska balonarija by senjska mularija proizašlo je iz sveukupnog mog art promišljanja koje je u svojoj osnovi uvijek poziv na Igru. Traži sugovornika, suradnju,odgovor, interakciju  kako bi se ostvarilo nešto zajedničko... Istovremeno moje promišljanje kreće u smjeru postavljanja art platforme koja bi nizom ovako osmišljenih projekata a temeljenih na povijesnim artefaktima grada Senja postigla zainteresiranost publike na društvenim mrežama / jer projekt jest koncipiran kao FB event/za ovaj grad  - vezujući mu ime uz pojmove koji predstavljaju ili stvaraju ugodu, djetinjstvo, smijeh, radost/ baloni, leptiri…./  Kroz nekoliko godina takvim povezivanjem želja mi je stvoriti i emotivnu vezu s gradom te i u jednom trenutku probuditi  nakanu da se gradu dođe u posjet.  Ovakvi projekti zamišljaju se ostvariti kroz doprinos pojedinaca i njihove slobodne volje da u njima sudjeluju i time postaju vidljivi faktor promjena.  Za projekt nisu tražena sredstva iz proračuna. On se i financijski ostvaruje doprinosom svakog od nas."

U trenutku puštanja 1500 balona u nebo iznad Senja stvorena je divna vibrirajuća poletna energija potrebna da svi nazočni u Senju i oni koji su unaprijed kupili balone povjeruju  da će se sve naše želje ostvariti i osnažiti nas  zajedno u želji da budemo promjena koju želimo vidjeti!

Nakon puštanja balona održan je domjenak u Art –Ateljeu Ćuk,  na koji su bili pozvani organizatori i mediji, a na kojem su svojim proizvodima počastili sami suradnici na projektu – senjska mularija i konoba Ivka Senj, OPG Rončević, Sirana Runolist- Krasno, vinarije Šipun (Krk), Pavlomir (Novi Vinodolski), Puhelek-Purek (Zelina), Firmus Baloni.