Utorak, 27 Siječanj 2015

Dubrovački vodiči dodatno se educirali o županijskim vinima

Napisala: 
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Dubrovački vodiči dodatno se educirali o županijskim vinima

U hotelu Royal Princess u Dubrovniku na inicijativu Društva turističkih vodiča Dubrovnik održana je vinska radionica za njihove članove, a u organizaciji regionalnog festivala Dubrovnik FestiWine, Hrvatskog Sommelier kluba te regionalne razvojne agencije DUNEA. Na radionici je sudjelovalo 30ak članova Društva turističkih vodiča.

Radionica je upoznala sudionike sa vinogradarstvom i vinarstvom u Hrvatskoj s naglaskom na Dubrovačko-neretvansku županiju, a također ih se provelo kroz osnove proizvodnje bijelih, crvenih, rose i pjenušavih vina. U sklopu iste sudionici su prošli tehnike degustacija odabranih županijskih vina. Kroz taj divan svijet mirisa i okusa ih je proveo gospodin Franjo Francem, poznati hrvatski enolog, jedan od osnivača, potpredsjednik i predavač Hrvatskog sommelier kluba, te Sandi Paris, voditelj edukacije Hrvatskog sommelier kluba, četverostruki pobjednik nacionalnih prvenstava Hrvatske koji je sudjelovao je na dva europska i dva svjetska prvenstva, održanim u Beču i Montrealu.

Članovi Društva turističkih vodiča Dubrovnik iskazali su veliku zainteresiranost za radionicu ovakve vrste te su prepoznali važnost poznanstva hrvatskih vina i stjecanja mogućnosti da svoja znanja prenesu na posjetitelje. Zadaci turističkih vodiča su da posjetitelje Dubrovačko-neretvanske županije upoznaju s poviješću, kulturom i ljepotama koje ona sadržava a u koje sasvim sigurno pripadaju vinogorja i posebnosti naših vina.

Hrvatski sommelier klub (HSK) djeluje u Hrvatskoj od 1993., a od 1994. godine kao član Svjetskog udruženja sommeliera (L'Association de la Sommellerie Internationale – ASI).

Glavna zadaća HSK je napredak profesije sommeliera, produbljivanje svijesti o kulturi hrane i pića i edukacija profesionalaca kao i građanstva. To podrazumijeva i promociju hrvatskog vinarstva, kao i prezentaciju Hrvatske u što boljem turističkom, ugostiteljskom i vinarskom svjetlu u svijetu, što se uspješno ostvaruje zahvaljujući natjecanjima i sastancima u organizaciji Međunarodnog udruženja sommeliera.

Svoje ciljeve HSK ostvaruje priređivanjem i organizacijom nacionalnih natjecanja, održavanjem profesionalnih i neprofesionalnih tečajeva, stručnih predavanja, stručnih putovanja u Hrvatskoj i inozemstvu, održavanjem zajedničkih sastanaka i skupova, izdavanjem stručne publikacije i ostalim aktivnostima.U prvi plan svojih aktivnosti HSK stavlja edukaciju što je rezultiralo organizacijom sada već značajnog broja tečajeva i treninga u različitim dijelovima Hrvatske.