Nedjelja, 28 Prosinac 2014

9° VINOcom: Renato - kuhari bez granica

Napisala: 
(Reading time: 2 - 3 minutes)
9° VINOcom: Renato - kuhari bez granica

Zahvaljujući entuzijazmu, dobroj volji i finim zalogajima s potpisom najboljih chefova, na zajedničkoj akciji udruge „Renato – kuhari bez granicaBranka Ognjenovića i PIK Vrbovca u Hotelu Esplanade prikupljeno je preko 13.000 kn za UZV pregled srca djece, kako bi se već u najranijim godinama otkrile potencijalne srčane mane koje kasnije mogu prouzrokovati teže zdravstvene probleme.

 

Humanitarna akcija koja se održala u sklopu 9. Međunarodnog festivala vina VINOcom okupila je brojne kuhare poput Marka Lučića iz PIK Vrbovca, Damira Modrušana, Daria Lidea, Vladimira Šajnovića, Krešimira Pavića, Uroša Uroševića i mnogih drugih koji su s PIK-ovim delicijama pripremali jela te ih po promotivnim cijenama prodavali posjetiteljima festivala, a sav prikupljen novac namijenjen je za UZV pregled srca djece roditelja lošijeg imovinskog statusa.

Glavni inicijator i osoba s velikom životnom energijom, akademik kulinarstva Branko Ognjenović, ove je godine osnovao udrugu „Renato – kuhari bez granica“ koja ima za cilj osvijestiti i educirati roditelje kako je važno već u najmlađoj djetetovoj dobi napraviti ultrazvuk srca. Chef Ognjenović je bio oduševljen odazivom svojih kolega kuhara i podrškom glavnog sponzora PIK-a, s kojim surađuje već dugi niz godina, te je istaknuo kako vjeruje da će ljudi prepoznati rad udruge i pomoći u sličnim budućim humanitarnim događajima.

Veliko srce svih organizatora ove akcije, pomoći će malim srcima da zdravo kucaju i kada narastu. Chef Ognjenović uvijek ističe kako i jedan spašeni život, za udrugu znači velik uspjeh te napominje kako svi zajedno moramo biti odgovorni i savjesni članovi zajednice.

 

Više o udruzi „Renato – kuhari bez granica“

Primarni cilj udruge je omogućiti svoj djeci UZV srca, a ponajprije onima slabijeg imovinskog stanja, kako bi se još u ranoj fazi i na vrijeme ustanovilo postoji li urođena srčana mana. Također, cilj je potaknuti roditelje da na vrijeme reagiraju i omoguće UZV srca svojoj djeci. Svatko tko želi da njegovo dijete napravi UZV srca, može se javiti u Udrugu za pomoć, a Udruga će svojim djelovanjem omogućiti da se isti izvrši u minimalnom roku. UZV srca je pregled na koji se u sustavu javnog zdravstva čeka i po nekoliko mjeseci, a u privatnoj praksi ga je moguće napraviti u roku od nekoliko dana uz naknadu od 500 kn. Preko udruge UZV srca bi se napravio besplatno, odnosno Udruga će snositi troškove pregleda. Sredstva Udruge će se prikupljati organiziranjem humanitarnih večera koje se organiziraju za potrebe poslovnih partnera, raznih tvrtki i ostalih institucija. One na račun Udruge uplaćuju troškove za večeru koja uključuje i naknadu angažmana kuhara bez granica.

Ostali načini samofinanciranja ostvarivat će se u sklopu gostovanja na raznim manifestacijama i pružanja gastro usluga.

Skupljena sredstva Udruga će koristiti prije svega za ostvarenje primarnog cilja zbog kojeg je i osnovana, ali i za ostale ciljeve koji su:

  • Humanitarne akcije, edukacije, radionice i ostale vrste djelovanja u svrhu promocije zvanja kuhara i očuvanja ugleda struke kako kod djece tako i kod odraslih.
  • Poticanje školovanja, usavršavanja i osposobljavanja budućih generacija u zvanje kuhara. Svakom djetetu socijalno ugroženog statusa, koji se želi školovati za kuhara, Udruga će pomoći kroz školovanje, bilo da se radi o kupovini knjiga, pomoći oko stjecanja prakse, troškovima školovanja i slično.