Utorak, 01 Srpanj 2014

100 vodećih hrvatskih restorana

Napisala: 
(Reading time: 1 - 2 minutes)
100 vodećih hrvatskih restorana

30. lipnja 2014. na riječkom Trsatu održala se dodjela plaketa za "100 vodećih hrvatskih restorana - Restaurant Croatica" i prezentacija nove knjige "100 vodećih hrvatskih restorana  i njihovi recepti - vodič za 2014./ 2015. godinu".

Događanje je oodržano pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije, TZ Kvarner , TZ grada Rijeke i Udruge hrvatskih restoratera te popraćena muzičkim numerama virtuoza na gitari, Maria Šimunovića.

Tijekom kasnijeg druženja uz klapu Volosko u restoranu Trsatika, sudjelovali su sa svojim proizvodima: Belje s kulenima, kobasicama i vinima; Bakalarnica Milena - baccalla della Mama s bakalarima oplemenjenim različitim okusima; Dukat s paletom sireva iz linija President, Galbani i Sirela; Podravka s cjelokupnim prehrambenim asortimanom i vodom Studena; PP Orahovica s dimljenom ribom i vinima; Zvijezda s maslinama, francuskom salatom, salatom s tunjevinom i maslinovim ulje OL Dalamatia; Kotanyi sa začinima; Darna i Nimcro s aperitivima i digestivima; Vinarija Pavlomir s pjenušcem; Badel 1862 i Valter Sirk;  Alexander commerce sa svojim asortimanom i Mas plenum s paletom piva iz cijelog svijeta.

Ovo je 19. godina projekta "100 vodećih hrvatskih restorana", a izborima je u 2013. godini obuhvaćeno preko 2400 samostalnih i hotelskih restorana u Hrvatskoj.  

Vodeći su izabrani kroz četiri stupnja izbora:

  • Glasovanjem posjetitelja portala www.gastronaut.hr  s time da je bilo programski onemogućeno glasovanje za više od 10 restorana u kojima se mogao istaknuti ambijent, hrana i piće te posluga.
  • Na terenu je istraživanjem obuhvaćeno  2472 restorana s detaljnim upitnicima o njihovi usluzi i ponudi te glasovanjem ugostitelja za po 10 restorana za koje su smatrali da se trebaju naći u prezentaciji vrha hrvatskog ugostiteljstva.
  • Analizom dobivenih podataka u ispunjenim upitnicima te jelovnicima i vinskim kartama.
  • Konačna lista je donesena uzimajući sve faktore u obzir, zadovoljavanje visokih kriterija u 3. stavci te visoki plasman prema 1. i 2. stavci.

Ukupnu listu i materijale restorana pregledao je i potvrdio Časni odbor projekta.

U knjizi su restorani prezentirani i sa svojim receptima specijaliteta te opisom prirodnog, povijesnog i kulturnog okružja. Za lakše kontaktiranje i navigaciju do restorana,  na vrhu svake stranice restorana se nalazi QR kod.

Knjigu možete naručiti kod izdavača po cijeni od 80,00 kn.