Cijenjena slovenska vinska kuća Batič iz Šempasa sinoć je uz ugodno druženje s predstavnicima medija, ugostitelja i profesionalaca u gastronomiji, predstavila svoju monografiju Batič u zagrebačkom restoranu Bistro Apetit.
Bogata vinogradarska tradicija koja seže do 1592.godine konačno je kroz tekst i fotografije otisnuta na 105 elegantno uređenih stranica. Knjiga će biti objavljena i tiskana u vlastitom izdanju na 6 jezika; slovenskom, hrvatskom, njemačkom, engleskom, talijanskom i japanskom jeziku. Pisana je vrlo osobnim biografsko-poetskim stilom mladog Mihe Batiča, te popraćena izvrsnim fotografijama Umberta Pelizona, Lare Minkuž, Mavricije Batič, Bogdana Kladnika, Marjana Močivnika i Mihe Batiča. Hrvatsko izdanje knjige uredio je i preveo Hrvoje Petrić.
Obitelj Batič posjeduje 19 ha vinograda u Vipavskoj dolini. Kako se njihovi vinogradi nalaze na dodiru sredozemne, alpske i kontinentalne klime, vinogradi su izloženi toplim danima i hladnim noćima, te stalno strujanje vjetra što pogoduje očuvanju grožđa od različitih bolesti uzrokovanih vlagom. Vinogradi su okruženi hektarima starih šuma koje vinovu lozu opskrbljuju kisikom i pogoduju vrlo ''živim'' Batičevim vinogradima. Njihova je vinogradarska filozofija najuže vezana za skladan suživot s prirodom.
Njeguju autohtone i sade pretežito bijele sorte grožđa (čak 70%).