Nove berbe malvazija, graševine i pošipa predstavljene se na EN PRIMEUR-u 2014. u Zagrebu
U organizaciji udruge Vinistra, udruge Graševina Croatica i udruge Vino Dalmacije, u zagrebačkom hotelu Esplanade jučer je održano zajedničko en primeur kušanje mladih malvazija, graševine i pošipa, berbe 2013., koje je okupilo brojne zaljubljenike dobrih vina i okusa, ali i ugostitelje, sommeliere i predstavnike medija.
Za zainteresirane uzvanicike održana su predstavljanja karakteristika berbi 2013. i to: Sandi Paris je predstavio karakteristike mladih malvazija, Saša Špiranec mladih pošipa, a prof. Edi Maletić mladih graševina.
Većina proizvođača zadovoljna je berbom 2013. Mi smo naišli na nekoliko zanimljivih vina koje ćemo pratiti pa vam i predstaviti kad dođu na tržište.
En primeur degustacijama, tj. predstavljanjem mladih vina želi se profesionalcima u enogastronomiji prikazati potencijal berbe te im olakšati odluku o kupovini ili rezervaciji mladih vina, a zajedničkim nastupom vinara iz hrvatskih najznačajnijih vinskih regija želi se dodatno potaknuti kultura konzumiranja vina.
No nismo shvatili čemu na en primeur kušanju mladih malvazija, graševine i pošipa točiti i vina drugih sorti, a posebice crvena (da, bilo je i njih). Nadamo se da će organizatori idućih godina malo postrožiti uvjete izlaganja i da će i vinari i posjetitelji, posebice trgovci i ugostitelji, shvatiti pravu prirodu ovog kušanja i da će ova tradicija u vinskom svijetu postati smislena i korisna i kod nas.