Petak, 04 Prosinac 2020

Split Gourmet Expo 2020 - edukacije: 3. & 4. prosinca 2020.

Napisao:  G.E.T. ŠKMER
(Reading time: 2 - 4 minutes)
Split Gourmet Expo 2020 - edukacije: 3. & 4. prosinca 2020.

Split Gourmet Expo 2020. obilježilo je mnoštvo besplatnih edukacija uz prezentacije vrhunskih proizvoda u posebnom međunarodnom online izdanju u suradnji ŠKMER-a s TZ-om grada Splita i Adventom u Splitu.

Dan prije kraja festivala je održana i radionica o uzletu sorte plavke (plavine) Darija Gašpara, jednog od vodećih vinara Vrgorskog vinogorja koji je prvi uspio pravilnim vinogradarenjem i podrumarenjem proizvesti vrhunsko vino od ove sorte. Plavina je nakon plavca malog najzastupljenija crna sorta u Hrvatskoj, a kroz radionicu je prezentirao iznimno dobro vino od sorte za koju je uvriježeno da je u drugoj kategoriji po kvaliteti što je vinariji Gašpar uspjelo opovrgnuti svojim radom u obnovljenim vinogradima u Umčanima.

Split Gourmet Expo 2020 - Dario Gašpar

"Predstavili smo mini vertikalu Plavke - berbe 2015., 2016., 2017., 2018. te rose od Plavke - Rosiva 2019. To je u biti naša prva vertikala, kojom želimo pokazati potencijal i vrijednost Plavke koja kao malo koja druga crna sorta ima potencijal za više stilova vina. Plavka, kao druga najzastupljenija crna sorta Dalmacije, nepravedno je zanemarena od strane vinara i tek u posljednje vrijeme dobiva na značaju. S jedne strane nam je žao, a s druge strane smo ponosni što je naša mala vinarija Gašpar jedina do sada uspjela proizvesti vrhunsko vino od nje i to i dalje radimo. Plavka Gašpar dolazi sa starih trsova, u prosjeku starih 50-ak godina...Proizvodi se u ograničenim količinama i redovito je manjka na tržištu" – naveo je Dario Gašpar kojem su vinogradi dijelom godine u Vrgorskom polju poplavljeni, pa se na njima znaju loviti i autohtone ribe.

Fishburgeri s četiri vrste ribe, crne njoke, dagnje i još štošta pripremio je Željko Neven Bremec na gastro radionici Ready to cook u četvrtak navečer. Riječ je predtermički ili termički obrađenim dagnjama, sipama, hobotnicama, gotovim ribljim temeljcima i burgerima tvrtke Centaurus, vlasnika lanca Gastro ribarnica Brač. Naime, tvrtka Centaurus u suradnji je sa svojim dobavljačima proteklih godina razvila liniju proizvoda “Ready to cook”. Neki od proizvoda te linije su kuhana hobotnica i sipa sous-vide, pasterizirane dagnje, sipa očišćena i narezana na kockice, gotova carpaccia od hobotnice i sipe. Očišćene morske delicije namijenjene za kratku termičku obradu ili, pak, spremne za serviranje kako bi se olakšao i ubrzao proces u profesionalnim kuhinjama.

Split Gourmet Expo 2020 - Željko Neven Bremec i Ready To Cook jela

"Neki od problema s kojima se susreće moderna gastro scena u Hrvatskoj, a i šire u Europi su nedostatak kvalificiranog osoblja u kuhinjama kao i manjak hlađenog skladišnog prostora. Nadalje, rastom troškova osoblja, najmova i državnih nameta izuzetno je važno da ugostiteljski objekti tijekom sezone ima što brži obrtaj stolova kako bi se povećala profitabilnost. Poučeni navedenim iskustvima uvijek tražimo najbolja moguća rješenja,a to je upravo Ready to cook linija" – istaknuli su iz Centaurusa.

U petak nakon proglašenja pobjednika uslijedila je radionica rižota s talijanskim premium proizvodima iz asortimana Lareto fooda koje je trebalo upariti s Korlat tradicionalnim rakijama i likerima. Korlat Loza proizvodi se od masulja svježih bobica grožđa, sorti Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, koje u sebi čuva snagu i osebujnost Benkovačkog kraja, a Hrvatska loza ušla je na listu zaštićenih oznaka jakih alkoholnih pića porijeklom iz Hrvatske na kojoj se nalazi i primjerice prestižni Cognac iz Francuske. U Korlat Travarici barrique dominira Immortelle, dalmatinsko smilje, cvijet koji nikada ne vene čak i nakon što je ubran, Korlat Loza Barrique rakija koja odležava odležana u malim hrastovim bačvama, Korlat Šipak i divlja ruža, originalna kombinacija koja daje dosad neviđenu okusnu i mirisnu senzaciju. Korlat Medici, kako smo se uvjerili, jedinstveni okus daju joj tri vrste slatkog meda, bagrem, kesten, kadulja i blaga gorčina propolisa. Korlat aronija liker jako je, pak, piće osebujne arome u kojem se tradicionalno pripremljena rakije od grožđanog koma savršeno sljubila s bogatim slatko-trpkim voćnim okusom koncentriranog soka aronije.

Split Gourmet Expo 2020 - Rižoti i Korlat

Pripremljena je Laretova Vialone Nano, talijanska sorta riže tipična za ravna rižina polja južnog dijela regije Veneto i odlična za rižote. Najvažnija karakteristika ove riže je fino sitno zrno, izvrsno upijanje i kraće kuhanje. Zbog većeg udjela škroba uspoređuju je sa sortom carnaroli. Bila je Arborio riža, a koristili su se njoki Chicche di patate, tartufata, i štošta drugo iz asortimana Lareto Fooda.